Gehaktballetjes in tomatensaus. Simpel maar zo lekker!

door Yvonne
gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus. Het gerecht dat op tafel komt wanneer ik vraag: wat willen we vandaag eten? Geen idee wat er zo bijzonder is aan dit gerecht. MAar het is super lekker, gezond en makkelijk te maken. Wat wil je nog meer?

Rijst in plaats van pasta

De basis voor dit recept heb ik uit een tijdschrift van een supermarkt, jaren geleden. Dat recept, Turkse gehaktballetjes, heb ik in de loop der jaren aangepast aan onze smaak. Het van origine Turkse gerecht wordt met rijst geserveerd. Italianen eten gehaktballetjes in tomatensaus juist met pasta. Onze voorkeur gaat uit naar een combi van beide: ist meer italiaanse invloed in de saus, maar nog steeds met rijst.

Ingrediënten

  1. 500 gram gekruid half om half gehakt (zelf kruiden kan natuurlijk ook)
  2. paneermeel
  3. ei
  4. 3 theelepels paprikapoeder pikant
  5. 3 theelepels gedroogde oregano
  6. 2 rode uien
  7. 3 pakjes tomatenblokjes met basilicum en oregano
  8. 1 teen knoflook
  9. 1/2 groentebouillon blokje
  10. zout en peper naar smaak 
  11. 300 gram rijst. Ons favoriete rijstsoort bij dit gerecht is basmatirijst! 

 

Bereidingswijze

Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Hoeveelheid is naar eigen inzicht. Het gehaktmengsel moet niet te nat maar zeker ook niet te droog worden. (ik doe altijd maar wat…)

Voeg de helft van de paprikapoeder en de oregano aan het gehaktmengsel toe. Meng goed door elkaar en maak er ongeveer 16-20 gehaktballetjes van.  Zet in de koelkast om te rusten en af te koelen. Doordat de gehaktballen kouder worden, blijven ze tijdens het bakken straks mooier in vorm.

Snij de ui in kleine stukjes en fruit dit samen met de gepelde en fijngesneden knoflook.

Verwarm de rest van de paprikapoeder en oregano kort mee (niet aanbranden!) en voeg de gehaktballetjes toe. Bak de balletjes rondom gaar. Door de kruiden even warm te laten worden, komen de smaken los. 

Voeg de tomatenblokjes en het halve bouillon blokje toe. Laat op een rustig vuur ongeveer twintig minuten garen. 

Proef en voeg evt. nog wat peper voor meer pit toe. Is het ondank het bouillon blokje nog niet zout genoeg? Dan kun je nog wat zout toevoegen. 

Een snuf suiker wil wel helpen het voller op smaak te brengen. Het is net waar je van houdt. 

Kook de rijst volgens de bereidingswijze. 

Lekker eten!

Variaties: 

Je kunt met dit gerecht variëren zoveel als je wilt:

  1. Vervang het gehakt door vegetarisch gehakt 
  2. Voeg kaneel toe voor een Turkse touch
  3. Met de kruiden kun je natuurlijk ook ‘spelen’. Beetje meer of minder, net waar jij van houdt
  4. Wil je meer groente? Een eenvoudige groenesalade past er prima bij! Of vervang de pakjes tomatenblokjes door 750 gram verse tomaten en voeg basilicum en extra oregano naar smaak toe

Op zoek naar meer makkelijke én lekkere gerechten? Misschien zijn onderstaande recepten dan iets voor jou:

Stamppot rode bieten met appeltjes

Stamppot chinesekool met nasikruiden

Oosterse roerbakschotel met kip

Onder het kopje: recepten op mijn site, vind je nog veel meer lekkere recepten! 

Of neem eens een kijkje op www.wikkookt.nl Wikje plaatst op haar site allemaal heerlijke recepten die je snel en makkelijk op tafel kunt zetten. 

Gehaktballetjes in tomatensaus

You may also like

Reageren op deze blog