Rollade met kerst? Het antwoord op een jarenlange traditie

door Yvonne
Rollade met kerst

Dit jaar is kerst anders. Veel tradities kunnen niet doorgaan. Geen hele families bij elkaar. Geen uitjes. Geen overvolle restaurants. Nee, dit jaar is kerst anders.

Bron Pixabay

Traditie: rollade met kerst

Maar één traditie kan gewoon door gaan: Rollade met kerst! Gewoon thuis. Uit de oven, van de barbecue of van het vuur. Welke bereidingswijze je ook kiest. Smaken doet een rollade altijd!

Geurloze en makkelijke kerst

Noem mij een cultuur barbaar, zeurkont of wat dan ook. Maar ik kies toch liever voor rollade op het menu dan gourmetten. Ook al is gourmetten nummer 1 activiteit met de kerst. Want echt, je buik vol én je huis vol stank. Dat is voor mij geen zalige kerst… En je kleding en haar riekt minstens zo erg. Nee, geef mij dan maar een oven bereide rollade met kerst. Liefst de dag voor kerst voorbereid. Kan ik de kerstdagen snel aan tafel schuiven.

Lange geschiedenis

Bron pixabay

Na uitgebreid onderzoek (google raadplegen…) ontdekte ik dat de rollade een lange geschiedenis heeft. Het vermoeden bestaat dat het ontstaan is als een gerecht van kleine stukjes vlees, bij elkaar gebonden door middel van bladeren. Om smaak aan het vlees te geven werden er kruiden en groenten aan dit vleespakket toegevoegd. Garing van dit vleespakket werd langzaam gedaan in verhitte kuilen in de grond. In deze kuilen werd het vuur eerst goed opgestookt, vervolgens gedoofd en dan werd het vlees erin gelegd en afgedekt. Eén van de eerste manieren van slow coocking.

Slager toonde zijn waar

In de tijden die volgen werden ambachtsgilden steeds belangrijker. Eén van de manieren als slager om te laten zien wat je kon, was het maken van een rollade. Het opbinden en het kruiden van het vlees was een ware kunst geworden. Echt een manier om als slager je kwaliteit te laten zien.

Zelf rollade maken

Tijdens een barbecue workshop heb ik geleerd om zelf een rollade te maken. Zowel het snijden, kruiden als het opbinden van het vlees hebben we tijdens deze workshop kunnen oefenen.  Super leuk om te doen. Voor het opbinden van het vlees moet je even goed opletten, maar als je de juiste slag te pakken hebt, is het prima te doen. En lekker joh!

Rollade op tafel

Bron Pixabay

Maar hoe leuk en lekker zelf rollade maken ook is, ik heb dit jaar 2 kant en klare rollades besteld bij de slager. Eén voor tijdens de kerstdagen, de andere als borrelhapje op oudjaarsavond. En omdat we nagenoeg geen visite kunnen uitnodigen, neem ik een extra groot stuk. Heeft elk nadeel toch zo weer zijn voordeel…

Wat eet jij deze kerst? Inspireer mij en de andere lezers en wie weet wordt het toch nog een verrassend leuke kerst!

Desserttip: Cheesecake met frambozen en witte chocolade

You may also like

2 reacties

Marion 15 december 2020 - 18:03

Geen rollade in huize Stam-van Wees met kerst en ook geen gourmet. Ook wij zijn met een klein clubje met kerst en aangezien mijn man de kok is tijdens de kerst wordt het waarschijnlijk wel iets lekkers. Maar wat het wordt, daar zijn we nog niet uit.maar ik laat het je weten.

Beantwoorden
Yvonne 16 december 2020 - 09:10

Oeh spannend. Hier ook klein clubje met kerst. Zeker geen gourmet. Wel rollade. En ik ben de kok. Maar zou ook best het koken met kerst aan een ander over willen laten…

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.