4 keer wijngaarden in Friesland: een heerlijke smaakvolle beleving

door Yvonne
Wijngaarden in Friesland

Als je aan wijngaarden denkt, komen regio’s zoals Bordeaux in Frankrijk of de Napa Valley in Californië waarschijnlijk als eerste in je op. Maar wist je dat ook in Friesland wijngaarden zijn die heerlijke wijnen maken? In deze blog lees je alles over 4 Friese wijngaarden waar je de lekkerste wijnen van Friese bodem worden gemaakt.

Wijngaarden in Friesland: wijncultuur met kwaliteitswijnen

De laatste 20-30 jaar zijn de wijngaarden in Friesland echt in opkomst. In totaal vind je nu vier grotere wijngaarden die jaarlijks kwaliteitswijnen produceren. Alle vier wijngaarden maken wijn van eigen druiven. Een uniek proces waar veel geduld en tijd inzit.

Wijn uit Friesland
Wijn uit Friesland.

Bezoek een wijngaard in Friesland

Wil je zien, ruiken én proeven hoe de Friese wijn gemaakt wordt én smaakt? Dat kan. Je kunt alle vier wijngaarden in Friesland bezoeken. Lees hieronder welke wijngaarden er in Friesland zijn en hoe je ze bezoeken kunt en waar je de wijn kunt proeven en/of bestellen.

1: Wijngaard De Frysling in Twijzel

Tussen de Waddenzee en het Friese woudenlandschap vind je familiebedrijf De Frysling dat in 2008 is begonnen met de wijngaard. De naam de Frysling is ontstaan uit een samenvoeging van Fryslân en de Riesling druif.

Wijngaard De Frysling produceert vooral mousserende wijnen, maar ook rode, witte en rosé wijnen worden op dit bedrijf gemaakt. En dat het kwaliteitswijnen zijn blijkt wel uit de prijs die ze in 2018 hebben gewonnen. De Frysling ontving in dat jaar de prijs voor beste wijngaard van Nederland en België.

De Frysling bezoeken?

Wil je voordat je de wijn koopt deze eerst proeven? Dat kan. De wijnwinkel is elke vrijdag en zaterdag geopend. Of reserveer een plekje op één van de proeverijen die de Frysling organiseert. Eigenaresse Jantiene Broersma vertelt tijdens de rondleiding vol passie over het familiebedrijf en de heerlijke Friese wijnen. Op de website van De Frysling vind je alle informatie.

Frysling wijnen uit Twijzel
Frysling wijnen uit Twijzel

2: Op Joarum, Wijnmakerij in Kubaard

De kleine wijngaard van Op Joarum is gelegen op de Friese terp Joarum. Deze wijnmakerij produceert zowel wijn van de eigen druiven maar kopen ook druiven in om wijn te produceren. Dit proces: negociant, is een proces waarbij de druiven dus van een andere wijngaard komen, maar waarbij de wijnmaker de wijn op eigen en unieke wijze maakt.

Bezoek wijnproeverij Op Joarum

Regelmatig organiseert wijnmakerij op Joarum een wijnproeverij. Op de website vind je alle data voor de proeverijen. Ook doet deze wijnmakerij jaarlijks mee met de open wijngaard dagen in September. Genoeg mogelijkheden om deze Friese wijnen te proeven én te kopen.

Wijnproeverij in Friesland
Wijnproeverij in Friesland (Foto Pixabay)

3: Thaborhoeve wijnen

In de gemeente Sudwest Fryslân vind je het kleine dorpje Tirns. In het voormalige Thaborklooster van Tirns is nu een heerlijke plek voor ontspanning én wijn. Zodra je de Thaborhoeve nadert rij je via de kleinschalige wijngaard van deze wijnmakerij het erf op.

Proef de wijnen van de Thabor hoeve

Voor de wijnen maakt de Thaborhoeve gebruik van onder andere de druivensoorten Cabernet Cortis en Solaris. Nieuwsgierig hoe deze wijnen proeven? Regelmatig zijn er wijnproeverijen waar je aan deel kunt nemen. Op de site van de wijnmakerij vind je de data en mogelijkheden.

Kamperen bij een wijngaard in Friesland

Wil je na de proeverij niet meer naar huis rijden (verstandig!) of wil je heel even het gevoel hebben in Frankrijk wakker te worden? Reserveer dan een plekje op de camping van de Thaborhoeve en wandel ’s ochtends door de wijngaarden en geniet van de rust in dit unieke stukje van Friesland.

Friesland wijnproeverij
Friesland wijnproeverij. (Foto Pixabay)

4: De Heidepleats Wijngaard én melkveehouderij

Naast de melkkoeien vind je al een groot aantal jaren ook wijnstruiken rondom de kop-hals-romp boerderij De Heidepleats. Tussen Joure en St Nicolaasga vind je deze unieke locatie in Friesland. De wijnen worden gemaakt van de eigen druivenranken met vier verschillende druivenrassen. De insteek van de Heidepleats is om de wijngaard ecologisch te beheren.

Winkel met Terras voor het proeven van de wijnen

Je kunt in de zomer de boerderij op vrijdag en zaterdag bezoeken. Waan je heel even in Frankrijk terwijl je door de wijngaard wandelt en daarna geniet van een eigen geproduceerde wijn op het terras. Bij slechter weer kun je plaatsnemen in de authentieke schuur van de boerderij. Kijk op de website van De Heidepleats voor de actuele openingstijden.

Mooie wijn verdient mooie glazen:

Trouwen op een wijngaard in Friesland

Ben je opzoek naar een unieke trouw locatie in Friesland? Op twee van deze vier locaties worden niet alleen wijnen gemaakt, en proeverijen georganiseerd. Bij zowel de Frysling als op de Thaborhoeve kun je trouwen tussen de wijnranken! Geef elkaar op deze unieke locaties het ja-woord en maak er een hele speciale dag van.

Trouwen op een wijngaard in Friesland
Trouwen op een wijngaard in Friesland (foto Pixabay)

Meer weten over deze wijngaarden in Friesland?

Elke wijngaard heeft een uitgebreide website met alle informatie en je kunt alle vier wijngarden volgen op social media. Zo hoef je niets te missen en blijf je op de hoogte van de ontwikkeling van de heerlijke wijnen uit Friesland.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.