Waarom de Kruidhof in Buitenpost een bezoek waard is

door Yvonne
De Kruidhof in Buitenpost

De Kruidhof in Buitenpost, hoe vaak heb jij al gedacht: zou het daar leuk zijn? Is het de moeite waard om te bezoeken? En wat is het eigenlijk? Al deze vragen beantwoord ik voor jou in dit artikel. Weet je direct of je de botanische tuin van Friesland ook bezoeken wilt.

De Kruidhof in Buitenpost is natuurlijk mooi

De naam van deze botanische tuin in Friesland vertelt direct wat je hier verwachten kunt: heel veel kruiden en planten die je eten kunt. Maar de Kruidhof is zoveel meer dan dat. Het is een prachtige tuin om door te dwalen, te leren over de natuur en om samen met je kinderen, vriendin, moeder of wie dan ook te bezoeken. Iedereen vindt er wel iets wat hem of haar aanspreekt.

Dit is er allemaal te doen in de Kruidhof in Buitenpost

Naast het bezoeken van de prachtig aangelegde en goed onderhouden tuinen is er nog veel meer te doen en te beleven. Neem voor je bezoek gerust een halve, of misschien wel hele dag de tijd. Voor je het weet ben je zo een paar uur verder zonder alles ontdekt te hebben.

1. Botanische tuin van Friesland

Een bezoek aan de Kruidhof draait vooral om de botanische tuin. In totaal vind je er ruim 2000 plantensoorten op bijna 4 hectare grond. Deze planten zijn verdeeld over 19! thematuinen die prachtig aangelegd zijn. In de tuin vind je onder andere de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van Wet-Europa.

Kruidentuin in Buitenpost

2. Eettuin, het verrassende restaurant van de Kruidhof

Sinds dit jaar (2024) is er en nieuw restaurant geopend aan de voorkant ven de Kruidhof. Vanuit het Restaurant heb je een prachtig uitzicht op de tuin en de toegang is gratis. Het eten is heerlijk en vers gemaakt van ingrediënten uit de tuin.

TIP: check de site social deal. Tijdens de fietstocht die ik rondom Buitenpost maakte, heb ik gepauzeerd in de Eettuin en genoten van een heerlijke uitgebreide High Tea voor echt een minimale prijs!

High tea bij de Kruidhof

3. Het ijstijdenmuseum Buitenpost

Wanneer je een entreeticket gekocht hebt voor de tuinen, is je bezoek aan het ijstijdenmuseum gratis. In het museum wordt het verhaal verteld van de laatste twee ijstijden die een grote rol gespeeld hebben bij de vorming van het landschap in Noord Nederland. Je leert er hoe onze voorvaderen leefden en welke jachtwapens ze gebruikten. Naast het verhaal over de ijstijd, is er ook een uitgebreide collectie zwerfstenen, fossielen en mineralen.

Ijstijdenmuseum bij de Kruidhof

4. Kinderactiviteiten in de Kruidhof

De Kruidhof in Buitenpost is niet alleen leuk voor volwassenen. Ook aan de kinderen is gedacht. Er is een heuse speurtocht uitgezet met behulp van mascotte ‘Hotse’. Samen met ‘Hotse’ kunnen kinderen op avontuur in de tuinen. Naast de speurtocht is er ook een prachtige speeltuin met kabelbaan, watertoestellen, klimtoren en kookpot.

Speeltuin de Kruidhof

5. Museumwinkel met streekproducten en meer

Iets waar ik bij een dagje uit heel blij van wordt, is het ontdekken van leuke winkeltjes. En dat is de museumwinkel van de Kruidhof echt! Ze verkopen er verschillende streekproducten, tuinbenodigdheden, boeken en bijenproducten. ook is er een goed assortiment tuingereedschap van De Wit, een bedrijf uit Groningen gespecialiseerd in het maken van echt goed tuingereedschap.

Een bezoek aan de Kruidhof is niet compleet zonder een bezoek aan de museumwinkel. En het leukste vond ik nog dat de prijzen prima te doen zijn. Ik heb er een origineel cadeautje gescoord voor iemand die binnenkort jarig is en van tuinieren houdt. Ook heb ik drie potjes olie gekocht, gemaakt met kruiden uit de eigen tuin: Lavendelolie, St. Janskruid en Calendula. Drie puur natuurlijke oliën die lekker ruiken en fijn zijn om te gebruiken met een natuurlijke werking.

Museumwinkel in de Kruidhof

6. Jaarlijkse natuurmarkt van Buitenpost

Al bij veel mensen bekend is de jaarlijkse natuurmarkt van Buitenpost die plaats vindt in de Kruidhof. Een gezellige grote markt met ruim 50 kramen waar standhouders een breed aanbod verkopen van streekproducten, natuurlijke verzorgingsproducten, lekkere wijnen, mooie accessoires en nog veel meer. Deze markt is echt een bezoek waard en je kunt direct ook een rondje door de tuinen lopen.

Tuin de Kruidhof

7. Workshop agenda van de Kruidhof

Tot slot in dit artikel nog even aandacht voor de workshop die het hele seizoen door georganiseerd worden. Op de website van de Kruidhof vind je in de agenda alle workshops op een rijtje. Er zit vast wel iets voor jou tussen om samen met een vriendin te doen.

Mijn ervaring van een bezoek aan de Kruidhof

Het mag duidelijk zijn: ik ben enthousiast over de Kruidhof in Buitenpost. De Kruidhof is echt een unieke locatie in Friesland voor jong en oud, natuurliefhebber of toerist die op ontdekking wil. Zelf vind ik de locatie zo mooi, dat we onze trouwfoto’s hier 24 jaar geleden genomen hebben. Ook hebben we na de huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis van Buitenpost, de receptie op de Kruidhof gevierd. Lopend in een lange stoet van gasten met bruid en bruidegom voorop naar de Kruidhof vanaf het gemeentehuis. Een prachtige dag op een unieke locatie met een mooie herinnering!

De Kruidhof in Buitenpost bezoeken, handige informatie

Ben jij ook enthousiast geworden om de Kruidhof te bezoeken? Voor het gemak heb ik alle handige informatief voor je op een rijtje gezet:

Adres de Kruidhof Schoolstraat 29b, 9285 NE Buitenpost
Kruidhof Openingstijden April t/m Oktober
Dinsdag t/m Zaterdag 10:00 tot 17.00 uur
Zon- en feestdagen 12:00 tot 17:00 uur
Website met alle informatieKlik hier voor de website
Entreekosten de KruidhofVolwassenen € 7,50
Kinderen  5 t/m 12 jaar € 2,50
Kinderen 0 t/m 4 jaar gratis
Museumjaarkaart gratis

Veel plezier tijdens je bezoek aan de Kruidhof in Buitenpost

Ik ben nieuwsgierig of je enthousiast bent geworden om de Kruidhof te bezoeken. Zelf kom ik er jaarlijks minimaal één keer. Als het niet voor een nieuwe plant of boom in de tuin is, dan wel voor een rondje door de tuin of om iets te kopen in de museumwinkel. Recent ben ik er nog geweest tijdens de fietstocht rondje Kerspelpaad door de gemeente Achtkarspelen. De Kruidhof is tijdens deze fietsroute een prima uitvalsbasis om een pauze te nemen!

Laat je mij in een reactie onder dit artikel weten of je de tuin bezocht hebt en wat jouw indruk was? ik ben benieuwd!

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.