Fietsroute Kerspelpaad in Friesland: Achtkarspelen op zijn mooist

door Yvonne
Fietsroute Kerspelpaad

Rustige schelpenpaadjes, weidse natuur, prachtige bomenlanen én genoeg plekken om even af te stappen, dit zijn dé kenmerken van fietsroute Kerspelpaad in de gemeente Achtkarspelen. Deze bijna 50 kilometer lange knooppunten fietsroute is verrassend mooi en laat je een hele andere kant van Friesland zien.

Fietsplezier op het Kerspelpaad

Verwacht je van Friesland alleen maar fietsroutes langs het water, dan heb je het mis. Want ‘De Fryske Walden’ is een regio in het oosten van Friesland, op de grens met Groningen, dat bekend staat om houtwallen, elzensingels, dobben en pingoruïnes. Een prachtige regio wat nog niet vol van toerisme is, waar je heerlijk rustig kunt fietsen en soms hele stukken niemand tegenkomt.

Fietsroute Achtkarspelen

Kerspelpaad op de fiets: via knooppunten Achtkarspelen ontdekken

Het startpunt van deze knooppuntenfietsroute is officieel in het dorp Buitenpost. Zelf ben ik de route gestart in Surhuisterveen en heb de fietsroute in tegengestelde richting gefietst. Niet zonder reden, want bij de botanische tuin van Fryslân: de Kruidhof in Buitenpost, stond een heerlijke high tea reservering te wachten.

High Tea Kruidhof

Plan je rit: handige informatie voor de Kerspelpaad fietsroute

En dat is precies het mooie van een knooppuntenfietsroute: je kunt bij elk knooppunt van de route starten. Voor de praktische informatie over deze route hou ik het startpunt in Buitenpost aan. Maar bepaal je startpunt gerust zelf zodat de route voor jou het handigste is.

Startpunt KerspelpaadEdisonstraat
9285 NB Buitenpost
Afstand48 km
Link naar fietsrouteFietsroute Kerspelpaad
Knooppunten volgorde67-98-2-39-1-99-96-6-11-23-92-
14-33-49-10-9-13-12-40-72-71-
70-69-75-74-73-79-80-96-17-67
Knooppunten fietsroute Achtkarspelen
Tip: schrijf de knooppunten op een kartonnetje en hangt het aan je stuur.

Fietsen door Friesland: ontdek de schelpenpaadjes

Het allermooiste aan deze route vond ik toch wel dat het bijna volledig over rustige fietspaden en schelpenpaadjes gaat. Een enkele keer fiets je de route op een iets grotere weg, maar dat komt bijna niet voor. Alleen door de dorpjes waar de fietsroute doorheen gaat, fiets je over de weg. Maar zodra het kan, neem je weer een afslag naar een fietspad, de natuur in.

Kerspelpaad fietsroute

Van fiets naar tafel: eetgelegenheden op de route

Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om te pauzeren. Je kunt terecht bij één van de vele restaurants, theetuinen of lunchrooms, of je fiets parkeren bij een picknickbank met een prachtig uitzicht is ook mogelijk.

De Kruidhof in Buitenpost, prachtige stop langs het Kerspelpaad

Zelf heb ik samen met de vriendin waarmee ik de route fietste, gepauzeerd bij de Kruidhof in Buitenpost. We zijn de route gestart vanuit Surhuisterveen en richting Buitenpost gegaan. Hier stond een heerlijke high tea op ons te wachten (vooraf reserveren is nodig!).

Naast het heerlijke eten in restaurant ‘Eettuin, is de Kruidhof sowieso een bezoek waard. De Kruidhof wordt ook wel de botanische tuin van Friesland genoemd. En dat is meer dan terecht met het enorme aanbod aan planten, bloemen en struiken in de prachtig aangelegde tuin.

Eettuin Buitenpost
Eettuin Buitenpost

Eén van de mooiste fietsroutes in Friesland?

Na de zeer uitgebreide high tea en een rondje door de prachtige tuin, zijn we weer op de fiets gestapt en hebben we ons verbaasd over de prachtige natuur. Of deze route één van de mooiste fietsroutes in Friesland is, kan ik niet zeggen, want ik heb ze natuurlijk nog lang niet allemaal gefietst. Maar één ding is zeker: je wordt elke keer opnieuw verrast tijdens deze fietsroute.

Verrassende route om de Noard Fryske Walden te ontdekken

De route laat je zoveel van deze bijzondere regio in Friesland zien, dat je gegarandeerd niet uitgekeken raakt. Zo fiets je op het ene moment tussen uitgestrekte weilanden om vervolgens bij de prachtige state van Veenklooster uit te komen. Zodra je verder fietst, wordt je verrast door de sfeervolle dorpjes met klinkerpaden en gezellige winkelstraatjes.

State Veenklooster Fietsroute
Fogelsangstate Veenklooster.

Ontdek fietsroute Kerspelpaad en beleef Friesland op z’n mooist

Of je nu een ervaren fietser bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen dagje uit, deze fietsroute door Friesland is voor iedereen leuk. Van weidse landschappen en historische bezienswaardigheden tot gezellige Friese dorpen en heerlijke eetgelegenheden, je zult keer op keer verrast worden. Pak je fiets en ontdek deze regio van Friesland.

TIP: deel dit artikel op facebook of instagram, tag je fietsmaatje en plan snel een dagje uit!

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.