Musea in het zuidelijk Westerkwartier bezoeken, 4 tips

door Yvonne
Musea in het zuidelijk Westerkwartier

Het zuidelijk Westerkwartier is een regio in de gemeente Groningen met een rijke historie. Veel van deze historische verhalen en bezienswaardigheden zijn te luisteren én te zien in één van de vele musea die deze regio rijk is. Hier vind je 4 tips voor een dag vol lokale geschiedenis op sfeervolle locaties.

Musea in het zuidelijk westerkwartier

Bij deze 4 musea in het zuidelijk Westerkwartier, vind je naast veel lokale geschiedenis en unieke verzamelingen, ook veel informatie over oudheden, gebruiken en de tweede wereld oorlog. Een aantal musea zijn begonnen vanuit een verzameling, ontdekking of in het Westerkwartier terecht gekomen na een verhuizing. Wat de oorsprong ook is, alle musea zijn een bezoek waard en nemen je mee terug in de tijd.

4x historische en kleinschalige musea

De historische musea in dit artikel zijn kleinschalige museums, veelal gerund door vrijwilligers. Vrijwilligers met een hart voor de geschiedenis van de regio. De medewerkers weten vaak nog veel meer dan in het museum te zien is, stel ze gerust een vraag, ze vertellen het graag.

1. Waschmuseum in Grootegast

In dit kleine museum in Grootegast vind je een verzameling antieke wasmachines en diverse was materialen. Onder andere de eerste wasmachines van rond 1900 vind je er. En niet alleen de wasmachines uit die tijd, ook strijkijzers en was mangels vanuit de hele was geschiedenis zijn er verzameld.

Waschmuseum Grootegast

Hoe melk ik een koe?

Sinds kort is het museum uitgebreid met ongeveer 200 meter geschiedenis over het koeienmelk. Van handmelken tot de moderne tijd met melkrobots, de hele ontwikkeling op het gebied van de veehouderij is er te zien.

Openingstijden Waschmuseum Grootegast en praktische informatie

Voordat je een bezoek aan het museum, is een telefoontje nodig. Ze zijn alleen geopend na een telefonische afspraak. JE krijgt dan wel een kopje thee of koffie nadat je €10,00 entree betaald hebt.

WebsiteMuseum Wasmachines
Contactgegevens Provincialeweg 30
9863 PG Doezum
0594-658165/0630483908

2. Museumplein Grootegast: lego, historie en drukkerij

Met deze museumtip krijg je 3 in 1! Want op het museumplein in Grootegast vind je 3 musea onder één dak.

Legio museum

Lego verzamelaars en inwoners van Grootegast hebben dit Legio museum mogelijk gemaakt. Een museum op een wel heel passende locatie: de Legolaan in Grootegast. In dit interactieve museum kin je kijken, bouwen en spelen. Een prachtige plek voor iedereen die van lego houdt, creatief is of gewoon heel even terug wil naar zijn kindertijd met heel veel blokjes om je fantasiewereld te bouwen.

Naast een vaste tentoonstelling, stellen ook verschillende verzamelaars hun materiaal en bouwwerken beschikbaar aan het museum. Hierdoor is er altijd een wisselende expositie en genoeg om te beleven,

Victory Museum

In dit historisch museum naast het legio museum, is een tentoonstelling van zowel Canadese-, Duitse-, als verzetsstrijders objecten uit de tweede wereldoorlog. Verwonder je bij het opgebouwde Britse vliegveld compleet met vliegtuig of één van de Canadese veldoperaties. Het Victory museum is een mooi ingericht museum waar de tijd van de Duitse bezetting prachtig ten toon gesteld wordt.

Drukkerij museum

Het derde museum op dit plein in Grootegast is het drukkerij museum. Een tentoonstelling over de tijd waarin er nog geen computers en printers waren. Want heb jij enig idee hoe toen een boek gedrukt werd? Je ziet het allemaal in dit unieke kleine museum. Op vrijdagmiddag en zaterdag zijn er vrijwilligers aanwezig voor het geven van demonstraties en uitleg.

Musea in het Westerkwartier

Praktische informatie en openingstijden museumplein Grootegast

Het legiomuseum Grootegast is meerdere dagen per week geopend en heeft een speciaal tarief voor groepen die het museum bezoeken. kijk daarvoor op de website van het museum. De reguliere openingstijden en tarieven heb ik hier voor je in een tabel gezet:

WebsiteWebsite museumplein
Openingstijden Woensdag en vrijdag van 13:00 uur tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
LocatieLegolaan 1C
9861 AT Grootegast
Entree kosten€10,00 per persoon (volwassenen en kinderen)
Museumplein Grootegast

3. Bikken en trommels in Niezijl

In het pittoreske kleine dorp Niezijl in het zuidelijk Westerkwartier, vind je het particuliere Blik, trommel en oudheden museum. een uit de hand gelopen hobby van meer dan 7500 blikken en trommels zijn hier te bezichtigen. Groote kans dat je de oude koektrommel van je opa en oma hier ziet staan.

Oudheden, kinderhoek en meer

Naast alle blikken en trommels vind je er ook heel veel oudheden die bijvoorbeeld in de keuken gebruikt werden. Speciaal voor de kinderen is er een kinderhoek met poppenhuizen, theeserviesjes en speelgoed. Je kunt het zo gek niet bedenken of dit kleine museum heeft er wel een verzameling van. Ontdek alles van vroeger terwijl je je ogen uitkijkt!

Openingstijden blik en trommel museum

Dit bijzondere particuliere museum is geopend wanneer de vlag aan de gevel hangt óf na een telefoontje met de eigenaren. Ze openen graag het museum voor je. Je wordt dan verwelkomd met een kopje thee of koffie met wat lekkers.

Website Blik en trommel museum
ContactgegevensHoofstraat 39
9842 PC, Niezijl
0594-212512
info@blikentrommelmuseum
Entreeprijs€9,95 inclusief hartelijk ontvangst, koffie of thee en een museumgebakje

4. Musea Niebert: een molen, steenhuis en werktuigen

Ook deze tip bestaat uit drie verschillende musea dicht bij elkaar in zuidelijk Westerkwartier. Namelijk de korenmolen van Niebert, museum het Steenhuus en museum ’t Riuew in Nuis. Alleemaal op korte afstand van elkaar dus prima in één keer te bezoeken.

Korenmolen Niebert

Deze zeskantige molen van Niebert is in 1899 gebouwd en een rijksmonument. Onder begeleiding van de molenaar of molengids is de molen te bezichtigen.

Website Korenmolen Niebert
LocatieMolenweg 62
9365 PE Niebert
OpeningstijdenIedere 1e en 3e zaterdag van de maand
14.00 uur tot 17.00 uur

’t Steenhuus in Niebert

Het enig overgebleven steenhuis van Groningen staat in Niebert. Een steenhuis is van oorsprong geen woning, maar een verdedigingstoren gebruikt als opslagplaats van de oogst. Deze hoge torens boden bescherming tegen het zeewater en oorlogs dreigingen. Zeker belangrijk in de tijd dat de noordkust van Groningen nog geen dijken had.

In de aangebouwde schuur is het museum ’t Steenhuus te bezoeken. Hier zijn twee tentoonstellingen te zien: één over het bakkersvak en één over het schildersambacht. Naast deze exposities zijn er ook regelmatig wisselende exposities.

Website Website Steenhuis Niebert
Locatie’t Pad 15a
9365 TA Niebert.
OpeningstijdenVanaf 20 april (2024)
Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur

‘T Rieuw landbouw en streekmuseum

Op korte afstand van de musea in Niebert vind je het landbouw en streekmuseum ’t Rieuw van Nuis. Het museum is onderdeel van een oude gerestaureerde boerderij op het landgoed Coendersborg. Je leert aan de hand van gebruiksvoorwerpen, landbouwmachines en gereedschappen alles over de ontwikkeling van het Zuidelijk Westerkwartier.

Naast de werktuigen vind je er ook een collectie van archeologische vondsten uit de regio en in de zuivelhoek kun je zien hoe kaas en boter gemaakt worden. Met een beetje geluk is er tijdens je bezoek aan het museum een demonstratie kaas maken. Zin in een actief dagje musea bezoeken? Met deze fietsroute rondje Leek fiets je langs het museum. Een mooie stop tijdens de route!

Website’t Rieuw Nuis
LocatieOudeweg 17a
9364PR Nuis
OpeningstijdenVrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur
Fietsroute met veel historie rondom Leek

Plan je bezoek aan de musea in het zuidelijk Westerkwartier

Er is genoeg historie te zien en beleven in het zuidelijke deel van het Westerkwartier. Welk musea je ook bezoekt, het zal echt de moeite waard zijn. Niet alleen vanwege de unieke collecties, maar ook vanwege het hartelijke ontvangst van de vrijwilligers en het enthousiasme waarmee ze voor de collectie zorgen.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.