Tips voor een kleine, succesvolle en makkelijke moestuin.

door Yvonne
Makkelijke moestuin

Een succesvolle en makkelijke moestuin. Kan dat? In deze blog vertel ik jou mijn successen met onze kleine moestuin. Met tips voor een gegarandeerde oogst!

Kriebelende en kruipende beestjes

Minder succesvolle verhalen over de moestuin kennen we allemaal. Kruipende beestjes die ons aanstaren uit net geoogste groente. Of die momenten dat je zult oogsten, maar beestjes je net voor zijn geweest…

Een succesvolle en makkelijke moestuin blijkt vaak niet zo heel eenvoudig. Misschien is de eerste tip dan ook wel: begin klein! Nou heb ik geen andere keuze, want onze tuin is klein. Maar welke keuzes maak je dan? En hoe zorg je ervoor dat uit die kleine moestuin toch groenten kunt oogsten?

Makkelijke moestuin

makkelijke moestuin
Frambozenstruik

Wanneer je een moestuin begint, zijn er veel vragen die je beantwoord wilt hebben. Want hoe begin je een moestuin, wat poot je in zo’n tuin? Hoe groot wordt elk gewas? Wat poot je wanneer en hoe hou je ongedierte tegen? Omdat wij maar een kleine tuin hebben, maak ik heel bewust keuzes wat ik in de tuin plant. En daarbij hou ik met twee dingen rekening: wat vind ik lekker en welke groente of fruitsoort geeft garantie tot succes?

Je hebt de tuin tenslotte voor jezelf. En omdat je niet veel verschillende planten in je tuin kut hebben, wil je dat wat je plant, ook een succes wordt. Daarom heb ik gekozen voor een vaste aantal ‘basis’ soorten. En elk jaar probeer ik één of twee nieuwe soorten groente uit.

Moestuin voor beginners

En dat werkt! Want elk jaar kunnen we ‘oogsten’. Vaste succesvolle soorten zijn bij ons de frambozenstruik, rabarber, aardbeien en courgette. Daarnaast heb ik in losse bakken nog een paprikaplant, een bak met sla en een kruidentuin. Dit jaar hebben we het vaste assortiment uitgebreid met een lei peer. Ik ben benieuwd!

Bloemkool uit eigen tuin

Bloemkool
Bloemkool. Uit
de winkel…

Wat betreft groentes heb ik van alles geprobeerd, maar weinig groenten hebben ons bord gehaald. Ooit heb ik bloemkool aan het assortiment toegevoegd. Helaas waren de rupsen ons te snel af waardoor de bloemkool meer op een gatenkaas leek. De bloemkool die die avond op ons bord lag kwam uit de supermarkt. Vol overgave heb ik verkondigd dat deze uit eigen tuin kwam…

En laten we het ook niet hebben over het kruipende beest die de wasbeurten van de sla overleefd heeft. Schoongewassen lag hij op het bord van onze zoon. Op die momenten is ook een kleine moestuin toch minder succesvol.

Om te voorkomen dat je weken achter elkaar alleen maar sla eet, haal ik af en toe drie stekjes bij het tuincentrum. Dit geeft een stuk sneller en makkelijker resultaat dan wanneer je met zaadjes begint. De sla poot ik in aparte bakken, van de grond af. Ik heb ervaren dat er dan minder ongedierte komt lunchen.

Succes gegarandeerde groente!

Courgettes
Courgettes

Grootste succes in de kleine moestuin is toch wel de courgette. Courgette is namelijk instant succes, geluk en vitaminen in één keer. In maart zaai ik de zaadjes in kleine bakjes, die ik in huis heb staan. Om ze eind april uit te pootten in de bloembakken. Deze zet ik wel onder onze veranda. De kleine plantjes zijn erg kwetsbaar. Let ook goed op nog eventuele nachtvorst! Geef deze plant vervolgens genoeg water en je kan dagelijks courgettes oogsten.

Hou bij het oogsten, de maat aan die ze ook in de winkel hebben want anders worden ze meelderig. Het verschil met eigen gekweekte courgettes, versus die uit de winkel, zijn de haartjes op de schil. Met de achterkant van een schuursponsje verwijder je deze gemakkelijk.

Prachtige bladeren

Niet alleen het gegarandeerde succes van deze plant maakt dat ik fan van de courgette ben, ook de groene kleur van de bladeren en de gele bloemen waaruit courgettes groeien zijn echt prachtig!

Wist je trouwens dat de gele bloemen van de courgettes mannelijk of vrouwelijk zijn? Een mannelijke bloem heeft alleen een steel, een vrouwelijke bloem herken je aan de verdikking waar de vrucht zit. De vrouwelijke bloem wordt door hommels en bijen bevrucht met het stuifmeel van de mannelijke bloem.

Helaas zijn er steeds minder van deze dieren waardoor ook deze bestuiving soms niet lukt. Je kan dan altijd zelf met de mannelijke bloem langs de vrouwelijke bloem strijken. in mijn blog over insecten in je tuin, lees je tien tips om meer bijen en insecten in je tuin te krijgen!

Tips voor verwerken van je oogst!

Alle bovenstaande groente en fruit kun je, met uitzondering van de sla, prima invriezen. De aardbeien en frambozen oogst ik elke avond, en wat we niet op eten doe ik in de diepvries voor smoothies.

Frambozen cheesecake
Cheesecake met frambozen

Wanneer je een bevroren framboos uit elkaar knijpt, krijg je kleine rode bolletjes. Een feestelijke versiering op taarten en desserts! Rabarber verwerk ik direct tot moes of maak er een heerlijke rabarber crumble van.

En van de courgette maak ik soep, gevulde courgettes of bewaar ze in blokjes in de diepvries voor in de pastasaus. Ook vrienden en familie delen mee in de courgette opbrengst.

Water, water, water

Moestuin aardbeien
Aardbeien

De gouden tip voor een succesvolle moestuin blijft toch water geven. Zonder water geen oogst. Zorg ervoor dat je elke avond, je planten voorziet van voldoende water. Wanneer je je beseft dat een groot deel van onze groente en fruit uit water bestaat, dan weet je dat ze echt niet zonder kunnen!

Ook als het bewolkt is, moet je dit blijven doen. Zolang het niet regent, zullen je planten water uit de grond moeten halen. En de lange periodes zonder regen, zorgen ervoor dat ook in de grond vaak niet voldoende water aanwezig is.

Op internet kun je meer dan genoeg informatie en tips vinden. Van inspirerende boeken tot een handige apss aan toe. Wil je groente en fruit uit eigen tuin? Begin gewoon en heb geduld. Dan komt het goed. En anders kun je altijd nog naar de groenteboer…

Tips voor meer groente, kruiden en en fruit in je tuin vind je op tuinfo.nl

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs? Volg mij op instagram of facebook: overyvonne

You may also like

2 reacties

Lodi 16 mei 2020 - 14:57

Wat leuk om het op deze manier te doen, ik heb nu alleen een aardbeien plant, ik ben heel benieuwd of deze het gaat doen want eerlijk is eerlijk, ik heb geen groene vingers, maar als dit gaat lukken zou ik ook graag eens meer in de tuin willen proberen.

Beantwoorden
Yvonne 19 mei 2020 - 14:30

Hoi Lodi,

Ik heb ook absoluut geen groene vingers. Maar tot nu toe lukt dit altijd. En ik denk maar zo: Niets te verliezen! De supermarkt heeft altijd nog wel iets te eten…

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.