Een kleine moestuin: tips voor een succesvolle oogst!

door Yvonne
Kleine moestuin

Wil jij een kleine moestuin met een succesvolle oogst? Dat kan! In deze blog vertel ik jou mijn successen met onze kleine moestuin. Met tips voor een heerlijke oogst!

Kleine moestuin tips!

Heb jij een kleine tuin en wil je een moestuin? Of wil je eerst met een kleine moestuin beginnen om te kijken of een moes- of groentetuin iets voor je is? Wat je reden ook is, een eigen moestuin is (bijna altijd…) leuk! Zeker wanneer je ook echt wat lekkers uit de tuin op je tuintafel tovert. Omdat ik na en aantal mislukte oogsten nu een kleine maar succesvolle moestuin heb, en daar heel erg blij van word, deel ik graag mijn tips met jou!

TIP: wil je een kleine moestuin beginnen? Zorg dan voor de juiste grondsoort. Net als bij kamerplanten is de juiste potgrond erg belangrijk. Laat je hierover goed informeren.

Een kleine tuin inrichten

Vaak hoor ik dat een moestuin niet mogelijk is omdat iemand een kleine tuin heeft. Onzin! Want voor elke tuin is wel iets mogelijk. Ik bedoel: voor een kleine tuin ga je toch ook geen grote tuintafel kopen? Je koopt dan ook tuinmeubelen die bij het formaat van jou tuin passen. Dat is ook zo met een groentetuin.

Een kleine tuin inrichten
Een kleine tuin met veel mogelijkheden.

Voordelen van een kleine tuin

Natuurlijk kun je geen hectare aan aardappelen verbouwen in je kleine moestuin. Maar zit je daar op te wachten? Dan moet je elke dag aardappelen eten… Een moestuin in een kleine tuin heeft ook zeker zijn voordelen: je kiest heel bewust wat je wel en niet in je tuin poot. En een kleine moestuin is vaak ook een makkelijke moestuin. En daardoor heb je een grotere kans dat je tuin een succes wordt!

Kriebelende en kruipende beestjes

Minder succesvolle verhalen over de moestuin kennen we natuurlijk ook allemaal. Kruipende beestjes die ons aanstaren uit net geoogste groente. Of die momenten dat je zult oogsten, maar beestjes je net voor zijn geweest… Kortom, het is natuurlijk nooit zeker dat jij verste groenten uit je tuin op je bord krijgt. Maar met een beetje geduld, liefde, groene vingers en makkelijke groenten, ligt er gegarandeerd iets lekkers op je bord deze zomer!

Groenten in een makkelijke moestuin

Wanneer je een moestuin begint, zijn er veel vragen die je beantwoord wilt hebben. Want hoe begin je een moestuin, wat poot je in zo’n tuin? Welke groente kun je het beste zaaien in een kleine moestuin? Hoe groot wordt elk gewas? Wat poot je wanneer en hoe hou je ongedierte tegen?

Omdat wij maar een kleine moestuin hebben, maak ik heel bewust keuze wat ik in de tuin plant. En daarbij hou ik met twee dingen rekening: wat vind ik lekker en welke groente of fruitsoort geeft garantie tot succes? Je hebt de tuin tenslotte voor jezelf. En omdat je niet veel verschillende planten in je tuin kunt hebben, wil je dat wat elke plant een succes wordt. Daarom heb ik gekozen voor een vaste aantal ‘basis’ soorten. En elk jaar probeer ik één of twee nieuwe soorten groente uit.

Kleine tuin inrichten
Rechts de kleine moestuin in onze kleine tuin

Moestuin voor beginners

En dat werkt! Want elk jaar kunnen we ‘oogsten’. Vaste succesvolle planten zijn bij ons de frambozenstruik, rabarber, aardbeien en courgette. Daarnaast heb ik in losse bakken nog een paprikaplant, een bak met sla en een kruidentuin. Dit jaar hebben we het vaste assortiment uitgebreid met een lei peer. Ik ben benieuwd!

Frambozenstruik in de kleine moestuin
Frambozenstruik

Groenten uit eigen tuin

Wat betreft groentes heb ik van alles geprobeerd, maar weinig groenten hebben ons bord gehaald. Ooit heb ik bloemkool aan het assortiment toegevoegd. Helaas waren de rupsen ons te snel af waardoor de bloemkool meer op een gatenkaas leek. De bloemkool die die avond op ons bord lag kwam uit de supermarkt. Vol overgave heb ik verkondigd dat deze uit eigen tuin kwam…

Sla in de moestuin

En laten we het ook niet hebben over het kruipende beest die mijn wasbeurten van de sla overleefd heeft. Schoongewassen lag het beestje op het bord van onze zoon. Op die momenten is ook een kleine moestuin toch minder succesvol.

Om te voorkomen dat je weken achter elkaar alleen maar sla eet, haal ik om de paar weken drie plantjes sla bij het tuincentrum. Dit geeft een stuk sneller en makkelijker resultaat dan wanneer je met zaadjes begint. De sla poot ik in aparte bakken, van de grond af. Ik heb ervaren dat er dan minder ongedierte komt ‘lunchen’.

Courgette in de groentetuin

Grootste succes in de kleine moestuin is toch wel de courgette. Courgette is namelijk instant succes, geluk en vitaminen in één keer. In maart zaai ik de zaadjes in kleine bakjes, die ik in huis heb staan, om ze eind april in de bloembakken te planten. Deze zet ik onder onze veranda. De kleine plantjes zijn namelijk erg kwetsbaar.

Maar als ze eenmaal groeien, dan gaat het snel. En voor je het weet heb je heel veel heerlijke courgette. Bn je halverwege je oogst klaar met courgette soep en gegrilde courgette? Maak dan eens deze heerlijke courgette frietjes voor de variatie.

Tips voor een succesvolle courgette oogst

Let bij courgette goed op nog eventuele nachtvorst! En geef de plant genoeg water. Doe je dit dan kun je in de zomer dagelijks courgettes oogsten. Hou bij het oogsten de maat aan die courgette ook in de winkel heeft. Als ze te groot worden worden ze meelderig.

Het verschil met eigen gekweekte courgettes, versus die uit de winkel, zijn de haartjes op de schil. Met de achterkant van een schuursponsje verwijder je deze gemakkelijk.

Courgette in de moestuin
Courgette begint te groeien achter het glas!

Courgette bestuiving

Niet alleen het gegarandeerde succes van de courgette maakt deze plant tot ideale moestuin plant, ook de groene kleur van de bladeren en de gele bloemen waaruit courgettes groeien zijn echt prachtig! Kun je vanuit je luie tuinstoel ok nog mooi genieten van je groentetuin!

Wist je trouwens dat de gele bloemen van de courgettes mannelijk of vrouwelijk zijn? Een mannelijke bloem heeft alleen een steel, een vrouwelijke bloem herken je aan de verdikking waar de vrucht zit. De vrouwelijke bloem wordt door hommels en bijen bevrucht met het stuifmeel van de mannelijke bloem.

Helaas zijn er steeds minder van deze dieren waardoor ook deze bestuiving soms niet lukt. Je kan dan altijd zelf met de mannelijke bloem langs de vrouwelijke bloem strijken. in mijn blog over insecten in je tuin, lees je tien tips om meer bijen en insecten in je tuin te krijgen!

Water, water, en nog meer water…

De gouden tip voor een succesvolle moestuin blijft toch echt voldoende water geven. Zonder water geen oogst. Zorg ervoor dat je elke avond, je planten water geeft. Een gieter met een sproeikop is daarvoor ideaal. Dan verdeel je het water goed over de modder. En je voorkomt een harde waterstraal waarmee je een nieuw plantje uit de modder spoelt…

Ook watergeven als het bewolkt is!

Wanneer je je beseft dat een groot deel van onze groente en fruit uit water bestaat, dan weet je dat ze echt niet zonder kunnen! Ook als het bewolkt is, moet je dit blijven doen. Zolang het niet regent, zullen je planten water uit de grond moeten halen. En de lange periodes zonder regen zorgen ervoor dat ook in de grond vaak niet voldoende water aanwezig is. Dus controleer elke avond of je planten op voldoende water.

Tips voor verwerken van je oogst!

En dan is je moestuin ineens een succes. Wat doe je dan met alle fruit en groenten? Alle bovenstaande groente en fruit kun je, met uitzondering van de sla, prima invriezen. De aardbeien en frambozen oogst ik elke avond en wat we niet direct op eten doe ik in de diepvries voor smoothies.

Wanneer je een bevroren framboos uit elkaar knijpt, krijg je kleine rode bolletjes. Een feestelijke versiering op taarten en desserts! Rabarber verwerk ik direct tot moes of maak er een heerlijke rabarber crumble van.

En van de courgette maak ik soep, gevulde courgettes of bewaar ze, gesneden in blokjes, in de diepvries voor in de pastasaus. Ook vrienden en familie delen mee in de courgette opbrengst.

Nog meer tips voor je moestuin!

Op internet kun je meer dan genoeg informatie en tips vinden. Van inspirerende boeken over tuinieren op boekrecensiesblog.nl of handige facebook pagina’s. aan toe. Bijvoorbeeld de tips op lodigblogt.nl voor een heerlijke oogst aardbeien uit eigen tuin (of balkon!).

Wil je groente en fruit uit eigen tuin? Begin gewoon en heb geduld. Dan komt het goed. En anders kun je altijd nog naar de groenteboer…

Overyvonne banner

You may also like

5 reacties

Lodi 16 mei 2020 - 14:57

Wat leuk om het op deze manier te doen, ik heb nu alleen een aardbeien plant, ik ben heel benieuwd of deze het gaat doen want eerlijk is eerlijk, ik heb geen groene vingers, maar als dit gaat lukken zou ik ook graag eens meer in de tuin willen proberen.

Beantwoorden
Yvonne 19 mei 2020 - 14:30

Hoi Lodi,

Ik heb ook absoluut geen groene vingers. Maar tot nu toe lukt dit altijd. En ik denk maar zo: Niets te verliezen! De supermarkt heeft altijd nog wel iets te eten…

Beantwoorden
Moestuin beginnen in een kleine tuin- Tips voor tuinieren 13 mei 2022 - 10:34

[…] Lees ook het artikel van Over Yvonne met tips voor een succesvolle oogst in een kleine moestuin. […]

Beantwoorden
M 14 mei 2022 - 00:33

Klinkt zo wel erg makkelijk
Nog wel een slatiptoevoeging… als je niet direkt de hele krop sla oogst, maar alleen de buitenste bladeren. Dan heb je langer plezier en meer opbrengst van je krop

Beantwoorden
Yvonne 16 mei 2022 - 07:25

Veel moeilijker is het inderdaad niet. En dank voor de tip voor de sla!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.