Losse thee zetten: welke theehouder is echt handig?

door Yvonne
Losse thee zetten

Ga je losse thee zetten, dan heb je veel keuze in theehouders. Maar welke theehouder is nou echt handig? Trouwe lezers en volgers weten dat ik over thee nooit uitgeschreven raak. En niet ‘uitgedronken’. Maar waarmee zet je nou losse thee? In deze blog vertel ik een aantal mogelijkheden met tips!

Losse thee zetten

Losse thee kun je op verschillende manieren zetten. Gooiden ze het vroeger los onder in de theepot, tegenwoordig kun je losse thee zetten zonder restjes theeblaadjes in je thee glas. Vaak hoor ik mensen dat ze losse thee nogal een gedoe vinden. Ik vraag me dan werkelijk af waarom?

Temperatuur thee zetten

Thee zetten met een theezakje

Wanneer iemand zegt dat ze losse thee zo’n gedoe vinden dan denk ik: het theezakje, dat is pas een gedoe. En in gesprek met de eigenaresse van theewinkel Binnen Buiten genieten blijkt dat zij dit ook vaker hoort. Maar zoals ook zij zegt: “een los theezakje, ook wel slingerzakje genoemd door haar, dat is pas gedoe!”

Lastige verpakking

Ten eerste moet je de folie met moeite om de verpakking wegkrijgen. Vervolgens doosje openen, theezakje er uithalen, papieren verpakking openen en touwtje afwikkelen. En dan kun je thee zetten. Waarbij vervolgens je theezakje met label en al onder in je theeglas of theepot verdwijnt.

Wanneer je thee van een theezakje goed van kleur en smaak is, hengel je het theezakje weer uit je glas en druk je het op de een of andere manier wat droog. Doe je dat niet, dan heb je een beste plas thee in je theezakhouder liggen. Klinkt een ouderwets theezakje nog handig?

Verse thee zetten met een theehouder

Losse thee zetten is echt veel makkelijker. Zeker wanneer je de juiste theehouder gebruikt. Voor het zetten van losse, ook wel verste thee genoemd, kun je verschillende theehouders gebruiken. Ik beperk mij in deze blog tot drie verschillende houders. Dat zijn het thee filterzakje, de theeklem en mijn nieuwste aanwinst: de theefilter!

Theehouders voor losse thee

1: Het filterzakje voor een pot losse thee

Het filterzakje is een theezakje die je met losse thee vult. Na het vullen werkt het net als een gewoon theezakje. En daarmee kom ik direct bij de reden waarom dit voor mij geen favoriet is. Ik vind dat er veel vocht in blijft hangen en dat geeft zo’n knoei boel.

De enige keren dat ik een filterzakje gebruik, is wanneer ik een hele pot thee zet. Ik gebruik dan het liefste de tea bags van Sostrene grene . Deze kun je met een touwtje sluiten en het touwtje met klein thee labeltje hang je over de rand van de theepot. Zo zet je eenvoudig een pot verse thee.

Theezakje voor losse thee
Tea bag van Sostrene Grene

2: De theeklem om verse thee te zetten

Lange tijd was de theeklem echt mijn favoriete thee houder om losse thee te zetten. Ik heb theeklemmen van verschillende merken in huis. En van verschillende groottes.

Hoe werkt de theeklem

De theeklem open je en je schept er de hoeveelheid thee in die je wilt. Na het zetten van een kop verse thee, kun je de theeklem makkelijk boven je thee goed uit laten lekken. Maar ook de theeklem blijkt zo zijn nadelen te hebben. Regelmatig haal ik een theeklem uit de vaatwasser waar de thee nog inzit. Vergeten te legen na gebruik… Daarnaast sluit de theeklem na veelvuldig gebruik toch minder goed. Met als resultaat theeblaadjes onderin je glas.

Theeklem
Thee zetten met een theeklem

3: Het theefilter als verse theehouder

Bij mijn laatste bezoek aan theewinkel Binnen Buiten genieten, heb ik mijzelf iets cadeau gedaan: een theefilter, ook wel theezeef genoemd. Terwijl ik met eigenaresse Wiepie mijn ‘problemen’ met het zetten van losse thee besprak, adviseerde ze mij een theefilter te gebruiken.

Theefilter met uitlekbakje

Sinds kort heeft ze een theeglas, met theefilter en houten deksel in het assortiment. En dat blijkt voor mij de ideale combi te zijn! Deze theefilter is fijnmazig waardoor de thee er echt niet doorheen gaat. En het houden deksel is direct een uitlek bakje. Zodra de thee op kleur en smaak is laat je het theezeef even uitlekken en plaats je het op de deksel. Bijkomend voordeel: het theefilter kiep je makkelijk leeg in de GFT bak.

Theezeef voor kruidenthee

Het theefilter is heel fijnmazig waardoor je het ook prima kunt gebruiken voor onder andere kruidenthee. De kruidentheeën zijn vaak fijner van structuur. Bij veel andere theehouders gaat het erdoor heen. Bij een theefilter heb je hier geen last van.

Verse thee zetten
Theezetten met theefilter

Thee in een glas of in een (gepersonaliseerde) mok

Heb je je keuze gemaakt voor het soort theehouder, dan is er altijd nog de ‘discussie’: drink je thee in een glas of uit een mok? Of zoals de Engelsen een kop en schotel gebruiken? Voor Teasie.nl schreef ik al eens een blog over theedrinken uit een glas of een mok. En wat deze keuze voor effect op de thee heeft.

Misschien toch thee uit een mok?

Mijn voorkeur is echt theedrinken uit een glas. Alhoewel, soms zie ik zulke leuke gepersonaliseerde mokken dat ik bijna thee uit een mok ga drinken. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk je eigen mokken bedrukken met een tekst die bij jou past! Hoe leuk is het om tijdens het bloggen thee te drinken uit een mok met mijn eigen logo? Enfin, wie weet switch ik nog eens van theeglas naar mok. Alleen al omdat het leuk is!

Persoonlijke voorkeur om losse thee te zetten

Welke thee accessoires je ook gebruikt, het maakt niet uit. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. En er is veel mogelijk. Laat je adviseren door de theewinkel waar jij je thee koopt. En zoals je ziet is het ook gewoon een kwestie van uitproberen!

Meer lezen en weten over thee? In het menu thee inspiratie vind je nog veel meer weetjes over thee. Onder andere het antwoord op de vraag waarom een theedrinker vaak geen koffie lust!

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.