Losse thee zetten. Welke theeaccessoire is handig?

door Yvonne
Losse thee zetten

Losse thee. Trouwe lezers en volgers weten dat ik over thee nooit uitgeschreven raak. En niet ‘uitgedronken’. Maar waarmee zet je nou losse thee? In deze blog vertel ik je mijn voorkeur.

Veel keuze

Losse thee kun je op verschillende manieren zetten. Gooiden ze het vroeger los onder in de theepot, tegenwoordig kun je losse thee zetten zonder restjes theeblaadjes in je thee glas. Vaak hoor ik mensen dat ze losse thee nogal een gedoe vinden. Ik vraag me dan werkelijk af waarom?

Het originele theezakje

Wanneer iemand zegt dat ze losse thee zo’n gedoe vinden dan denk ik: het theezakje, dat is pas een gedoe. En in gesprek met de eigenaresse van theewinkel Binnen Buiten genieten blijkt dat zij dit ook vaker hoort. Maar zoals ook zij zegt: Een los theezakje, ook wel slingerzakje genoemd door haar, dat is pas gedoe! Ten eerste moet je de folie met moeite om de verpakking wegkrijgen. Vervolgens doosje openen, theezakje er uithalen, papieren verpakking openen en touwtje afwikkelen. En dan kun je thee zetten. Waarbij vervolgens je theezakje met label en al onder in je theeglas of theepot verdwijnt…

Druiperige toestand

Wanneer je thee van een theezakje goed van kleur en smaak is, hengel je het theezakje weer uit je glas en druk je het op de een of andere manier wat droog. Doe je dat niet, dan heb je een beste plas thee in je theezakhouder liggen. Klinkt een ouderwets theezakje nog handig?

Losse thee zetten

Voor het zetten van losse thee kun je verschillende accessoires gebruiken. Ik beperk mij in deze blog tot drie verschillende accessoires. Dat zijn het filterzakje, de theeklem en mijn nieuwste aanwinst: de theefilter!

Het filterzakje

Tea Bag
Tea bag
Sostrene Grene

Het filterzakje is een theezakje die je met losse thee vult. Na het vullen werkt het net als een gewoon theezakje. En daarmee kom ik direct bij de reden waarom dit voor mij geen favoriet is. Ik vind dat er veel vocht in blijft hangen en dat geeft zo’n knoei boel. De enige keren dat ik een filterzakje gebruik, is wanneer ik een hele pot thee zet. Ik gebruik dan het liefste de tea bags van Sostrene grene. Deze kun je met een touwtje sluiten en het touwtje met klein thee labeltje hang je over de rand van de theepot.

De theeklem

Theeklem
Theeklem

Lange tijd was dit echt mijn favoriete thee accessoire om losse thee te zetten. Ik heb theeklemmen van verschillende merken in huis. En van verschillende groottes. De theeklem open je en je schept er de hoeveelheid thee in die je wilt. Na het zetten lekt de thee klem goed uit waardoor je geen plas thee overhoudt in je theezakhouder. Maar ook de theeklem blijkt zo zijn nadelen te hebben. Regelmatig haal ik een theeklem uit de vaatwasser waar de thee nog inzit. Vergeten te legen na gebruik… Daarnaast sluit de theeklem na veelvuldig gebruik toch minder goed. Met als resultaat theeblaadjes onderin je glas.

Het theefilter

Losse thee zetten thee filter
La Rochere theeglas

Bij mijn laatste bezoek aan theewinkel Binnen Buiten genieten, heb ik mijzelf iets cadeau gedaan. Een theefilter. Terwijl ik met eigenaresse Wiepie mijn ‘problemen’ met het zetten van losse thee besprak, adviseerde ze mij een theefilter te gebruiken. En sinds kort heeft ze een theeglas, met theefilter en houten deksel in het assortiment. En dat blijkt voor mij de ideale combi te zijn!

Alles in één

Losse thee zetten

Dit theeglas van La Rochere met houten deksel en theefilter bevalt mij prima. Vooral tijdens het thuiswerken. Om naar mijn kantoor te gaan moet ik een stukje buitenom lopen. Door het houten deksel blijft mijn thee warm. Wanneer de thee de juiste sterkte heeft gebruik je de deksel als houder voor het theefilter. Het theefilter is heel fijnmazig waardoor je het ook prima kunt gebruiken voor onder andere kruidenthee. De kruidentheeën zijn vaak fijner van structuur. Ook het leeggooien en schoonmaken van het theefilter is super makkelijk.

Persoonlijke voorkeur

Welke thee accessoires je ook gebruikt, het maakt niet uit. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. En er is veel mogelijk. Laat je adviseren door de theewinkel waar jij je thee koopt. En zoals je ziet is het ook gewoon een kwestie van uitproberen!

Ben jij een losse thee drinker? Hoe zet jij je thee het liefste?

Meer lezen en weten over thee? In het menu thee inspiratie vind je nog veel meer weetjes over thee. Onder andere waarom een echte theedrinker vaak geen koffie lust!

Theewinkel tips:

Theewinkel Binnen Buiten genieten in Opende

Your daily Tea Cup in Groningen en nu ook in Leeuwarden!

You may also like

Reageren op deze blog

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.