Meer bijen en insecten in de tuin? Tien tips!

door Yvonne
insecten in de tuin

Insecten in de tuin

Al een aantal jaren horen we berichten over de bijensterfte. Of beter gezegd: de bijenvolk sterfte. Het schijnt echt zorgelijk te zijn. In eerste instantie dacht ik: Ach, wat minder zoemende beestjes en insecten in de tuin, hoe erg is dat?

Irritante zoemers

Gewapend met een elektrische vliegenmepper breng ik zomers vele uren in de tuin door. Alles wat om mij heen zoemt, en  dus irriteert, kan een gratis grill beurt verwachten.

Tot nu, want ik voel me schuldig. Uit angst voor de wesp, heb ik vast wel eens een bij naar het hiernamaals geholpen. Ik weet ook wel dat ik én mijn elektrische vliegenmepper niet de oorzaak zijn van de bijensterfte. Maar er zijn vast meer mensen in Nederland die bij een zoemend beest, direct in de aanval gaan. En met ons allen helpen we zo aardig wat insecten naar het hiernamaals. 

Oorzaken bijensterfte

Door aanhoudende berichten over de toename van de bijensterfte, heb ik mij hier maar eens meer in verdiept. En wat blijkt, er zijn drie  hoofdoorzaken voor de bijensterfte:

1: De Varroa larfziektenverwerkers

2: Pesticiden

3: Onvoldoende of eenzijdige voedsel

Wat kun je zelf doen?

Zo ontdekte ik ook dat niet alleen de bijen met uitsterven worden bedreigd. Er zijn meer insecten die het moeilijk hebben. Recent las ik in het blad Puur Natuur van natuurmonumenten, dat ook de halmklimmer, de kleine parelmoervlinder, de wrattenbijter en de loopkever serieus in de problemen zijn. En de Duitse zandloopkever is in ons land al helemaal niet meer terug te vinden. Ik had van deze insecten nog nooit gehoord, maar de kans op een kennismaking wordt steeds kleiner nu ze met uitsterven bedreigt worden.

Tijdens het lezen vroeg ik mij af wat ik, en ook jij, kan doen om deze insecten te helpen. Zoals hierboven beschreven zijn er drie hoofdoorzaken. Maar omdat mijn kennis over klimaatverandering en onkruidbestrijding stevig te kort schiet, richt ik mij in deze column op de inrichting en beplanting van de tuin. 

Meer diversiteit

Door meer diversiteit in je beplanting aan te brengen, krijgen de bijen en andere insecten gevarieerdere voedingsstoffen binnen, waardoor ze sterker worden.

De laatste jaren zijn we met ons allen fan geworden van de onderhoudsvrije tuin. De gemiddelde Nederlandse tuin bestaat uit tegels, plantenbakken en leuke tuinaccessoires. Met vaak een buitenkeuken voor manlief, een trampoline voor de kinderen en een mooie lounge set. Hierdoor is er weinig ruimte over voor de bijen en andere insecten. Door een aantal eenvoudige veranderingen in onze tuin, voelen bijen en insecten zich weer welkom. 

Tien tips om bijen en insecten naar je tuin te lokken: 

Plant een boom

Bijen zoeken het graag hogerop.Wil je geen grote boom, kies dan voor een Malus. Insecten zijn dol op de wit/roze bloemetjes van deze boom

Klimop in je tuin

Wanneer je een klimop (hedera) in je tuin plant, bied je de bijen een schuilplaats om te overwinteren. En in de klimop zit ook in de winter nectar voor de bijen

Bijenhotel voor meer insecten in je tuin

Plaats een bijen- en/of insectenhotel in je tuin. Op deze manier biedt je een plek waar de bijen en insecten kunnen overleven.

Pad van houtsnippers

Wanneer je een tegelpad vervangt door houtsnippers, bied je op een eenvoudige manier meer plaats voor insecten in je tuin.

Bloeiende vaste planten

Denk hierbij aan de dagkoekoeksbloem, gewone margriet, knoopkruid, echte koekoeksbloem en de hemelsleutel. Op internet vind je meer informatie over geschikte planten.

makkelijke moestuin

Fruitplanten

Het planten van bijvoorbeeld een frambozenstruik of aardbeienplant is niet alleen voor ons zelf lekker, ook de bijen en insecten zijn er dol op.

Natuurmengsel zaaien

Spit een stukje gras om en zaai er natuurmengsel in. Hierdoor krijg je meer beleving in je tuin, en biedt je bijen en insecten meer diversiteit in hun voedsel.

Eénjarigen

Wil je meer planten en bloemen in je tuin, maar niet het jaarlijkse onderhoud? Plaats dan een aantal potten met bloeiende éénjarigen op je terras.

Minder opruimen!

Ruim in de herfst je dode bladeren en planten in je tuin niet op maar doe dat in het voorjaar. Hierdoor hebben bijen en insecten in de winter meer plek om te schuilen.

Groen dak

Door het leggen van sedum op je platte dak, creëer je niet alleen een grotere groen oppervlakte, je trekt ook meer insecten aan en je isoleert je woning.

Tuinbeleving

Met bovenstaande tips krijg je naast meer insecten ook meer diversiteit in je eigen tuin. En dat is voor ons als mens ook goed. Want het prikkelt je zintuigen voor een nog grotere tuinbeleving!

Tot slot, ik heb de batterij uit mijn elektrische vliegenmepper gehaald. Ik zwaai voortaan net zolang achter de wesp, bij of vlieg aan dat ze bang van mij worden en zelf  het hazenpad kiezen.

You may also like

2 reacties

Natalie 2 oktober 2019 - 08:03

Bijen jagen me absoluut geen angst aan. In de kloostertuinen van onze stad staan bijenkorven en ik voel me heel verplicht, de bewoners van accommodatie en nectar te voorzien. Dille vinden ze ook een heerlijk kruid. Die tip van een pad van houtsnippers is nieuw voor mij. Daar ga ik zeker mee aan de slag.

Beantwoorden
Yvonne 2 oktober 2019 - 09:25

Leuk om te horen dat u wat aan de tips hebt. Ben benieuwd naar het resultaat van het houtsnipper pad. En ook bedankt voor de tip van de dille!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.