Opgeruimd staat netjes

door Yvonne

Wat hebben wij (vrouwen?) toch met opruimen?  Waarom kunnen we niet de boel de boel laten en genieten van de chaos om ons heen? Zijn het de hormonen die bepalen dat we uren besteden aan opruimen? Of stamt het nog uit de oertijd dat wij ons verantwoordelijk voelen voor onze leefomgeving?

Vroeger heette het verven en sauzen, tegenwoordig stylen we ons huis

Mede door social media, krijg je de indruk dat ons huis altijd spik en span moet zijn en ingericht volgens de laatste woontrend. En ik doe er gewoon aan mee! Onlangs hebben we onze woonkamer opnieuw gestyled. Vroeger heette dat verven en sauzen, tegenwoordig stylen we ons huis.

En om het jezelf makkelijk te maken vind je op het internet allemaal opruimtips en opbergsystemen. Helpen die tips ook als je niet goed in opruimen bent? Of daar nooit zin in hebt? En wat als je wel opruimt, maar het niet terug kan vinden?

Als een ongeleid projectiel ren ik door het huis

Afgelopen week was het weer zover. Ik had ons huis keurig opgeruimd, inclusief mijn nieuw aangeschafte oordoppen voor het zwemmen. Maar niet terug te vinden die krengen. Voor mijn wekelijkse zwemochtend, was ik dus al een uur aan het zoeken geweest. Het enigste wat ik mij van het opruimen nog herinner, is dat ik ze in een mandje gelegd heb. En dat ik toen al dacht: ‘Dit is geen handige plek…’

Opruimen gaat bij mij in een opwelling. Ik wordt ineens geïrriteerd van alle rond slingerende spullen in huis. Daardoor ren ik als een ongeleid projectiel rond waarbij ik vergeet strategisch op te ruimen.

Het liefste ruim ik ons huis dan op zoals je ziet op foto’s via social media: Foto’s van keurig opgeruimde en gestylde interieurs boordevol #hashtags: #Goedemorgen #zo fijn wakker worden in mijn huisje #genieten van mijn woonkamer #zo blij met mij nieuwe vloerkleed! Of waar ze dan ook maar blij van worden. Geen rommel te bekennen, alles stijlvol ingericht en geen schilderijtje scheef aan de muur.

#Wat op de trap ligt, ligt daar prima!

Bij ons is het elke dag meer van: #lege broodzak op tafel #kastdeuren hoeven niet dicht #mes met boter op het aanrecht #de was kan ook naast de wasmand #sokken houden van door het huis slingeren #wat op de trap ligt, ligt daar prima!

En omdat social media de indruk geeft dat het bij anderen altijd netjes is, ruim ik ook snel op voordat er visite komt. Nou visite en social media: bij ons slingert er voortaan van alles rond. Scheelt mij een uur zoeken naar oordoppen! En ik geloof er niets van dat het bij anderen altijd strak georganiseerd en opgeruimd is. Misschien moeten we daar foto’s van online zetten. De vraag is of we veel likes krijgen. Denk niet dat er iemand zit te wachten op foto’s van lege broodzakken en rondslingerende sokken!

You may also like

3 reacties

Marga 6 juli 2019 - 18:43

Leuk! Heel herkenbaar. Een verademing om te lezen want ik dacht dat ik de enige was…. ;>)

Beantwoorden
Yvonne 10 juli 2019 - 10:41

Volgens mij zijn wij niet de enigen. Veel reacties gehad van anderen die zich hierin herkennen! Kunnen er waarschijnlijk dus ook gewoon niets aandoen….

Beantwoorden
In staking voor het huishouden! - Over Yvonne 28 februari 2020 - 18:02

[…] Tijdens zo’n gesprek blijkt dat we het huishouden allemaal op dezelfde manier aanpakken: in pyjama, haar ‘op zolder’ en blik op oneindig. Al mopperend en tierend zwieren we rond met sop en dweil. Huisgenoten worden geacht uit onze buurt te blijven en rigoureus opruimen is dan geen probleem. Of toch wel? […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.