Is suppen leuk en hoe moeilijk is het? Tips voor beginnende suppers!

door Yvonne
is suppen leuk

Is suppen leuk en hoe moeilijk is het? Twee vragen die ik vaak hoor wanneer ik vertel dat ik regelmatig op een sup board sta. Twijfel je nog steeds of deze watersport iets voor jou is? Lees dan deze blog en wie weet sta jij binnenkort voor het eerst op een sup board!

Is suppen leuk of is het erg moeilijk?

Ja suppen is leuk, maar het kan de eerste keer best een uitdaging zijn. Met ruim twintig graden op de thermometer en lauw warm water onder je supboard is het best makkelijk. Maar koud water, angst voor vallen en harde wind maken het stand up padling een stuk moeilijker. Kies dus voor een eerste keer suppen een mooie stille zomeravond uit waarbij je niet bang bent voor een nat pak!

suppen voor beginners

Suppen: mijn eerste ervaring

Mijn eerste keer suppen was tijdens onze rondreis in Canada in 2018. Op een groot meer, met bloedheet weer zou ik wel even een rondje suppen. Vol vertrouwen stapte ik op het board, om er net zo hard weer af te kukelen. Zo het warme water in. Na wat oefenen had ik de slag te pakken en genoot ik van deze fantastische watersport. En juist omdat het warm weer was en een verkoelende duik echt een verademing was, had ik geen angst om in het water te vallen. En dat maakte het suppen een stuk makkelijker!

Suppen in Nederland bij koud weer en harde wind

Thuis bleef deze fantastische ervaring door mijn hoofd spelen, dus gaf ik mij in het voorjaar enthousiast op voor een cursus suppen. In april, in Friesland. Iets andere omstandigheden dan in Canada.

Door de harde en koude wind waren er golven en de temperatuur van het water was amper tien graden. Na een uur suppen waren mijn voeten blauw en gevoelloos. Om in rustiger water te kunnen suppen, moesten we een meer (de Leijen) over steken. Man, alsof we de oceaan overgingen. Golven zorgden ervoor dat mijn board angstvallig wiebelde. Om onderkoeling door een nat pak te voorkomen ben ik op mijn knieën op het board gaan zitten. Het hele ‘romantische gevoel’ van het suppen was weg…

Geen goede eerste indruk van het suppen in Nederland. Wil je wel vroeg in het seizoen suppen? Dan raad ik je vanuit mijn eerste ervaring echt een wetsuit en waterschoenen aan. Dat scheelt heel veel angst voor een nat pak.

Is suppen in Nederland wel leuk?

Ja, absoluut. Maar na deze negatieve en koude ervaring sup ik alleen nog maar bij mooi weer. En het liefste in de avond als de wind is gaan liggen. Het water is dan een stuk rustiger en er zijn veel minder boten.

is suppen leuk

Met je supboard kun je heel dicht bij de kant langs ‘varen’. Je ziet de natuur op zijn mooist. Nestjes watervogels, prachtige planten en veel insecten die samen met jou genieten van de mooie natuur en de stilte van de avond.

Tip voor het suppen: zorg voor een goede houding

Heb ik je met mijn eerste ervaring voor suppen in Nederland niet afgeschrikt en wil je deze watersport ook proberen? Denk dan aan deze tips voor een juiste houding en de kleinste kans op een nat pak:

  1. Voor een goede balans sta je midden op het bord, voeten op heupbreedte.
  2. De paddle hou je met één hand boven vast en de andere halverwege de paddle
  3. Dreig je te vallen: val voorover op je knieën. Zodra je achterover gaat leunen, weet je zeker dat je van je board afvalt…

Suppen is een heerlijke sport voor je hele lijf

Doordat je continue je balans moet houden, train je je hele lijf. Kijk, dat is mooi meegenomen. Ook je kipfilets bij je armen moeten aan het werk. Bye bye fladderlapjes… En je bent natuurlijk heerlijk in de buitenlucht aan het sporten. Wat wil je nog meer?

Tips voor het huren van een sup board

Wordt het mooi weer en wil je ook (leren)suppen? Met deze tips weet je zeker dat het goed komt:

  1. Let goed op de prijzen van het huren, deze verschillen veel.
  2. Kijk of je ook les of instructie kunt krijgen bij de verhuur. Wel zo handig!
  3. Huur zeker in het begin een breed sup board voor beginners
  4. Reserveer een bord op tijd. Suppen wordt steeds populairder en vaak zijn alle boarden verhuurd.
  5. Sup je voor het eerst? Een uur tot anderhalf uur is dan vaak lang genoeg
  6. Kijk goed naar het weer voordat je gaat suppen. Onverwachte wind of regen is echt niet leuk!

Suppen in Friesland kan onder andere in Eastermar

Zeker in Friesland zijn er wateren genoeg waar je heerlijk kunt suppen. Regelmatig ga ik te suppen in het Friese Eastermar . Watersportbedrijf de Lits in Eastermar heeft drie hele goede en stabiele sup boards in de verhuur. Ook hier geldt: reserveer op tijd, zeker op warme zomerse dagen!

En dan de slotvraag: is suppen leuker dan kanoën?

Natuurlijk is het antwoord op deze vraag persoonlijk. En kun je de vraag pas beantwoorden wanneer je beide watersporten geprobeerd hebt. Ik ben echt team suppen. Op een supboard voel ik mij meer verbonden met de natuur. Ondanks het grotere risico op een nat pak. Ook al is dat wel de echte verbinding met de natuur…

Wil je meer outdoor tips?

Hou je het liever droog? Wandelen is ook heel gezond. Op mijn site vind je meerdere wandelroutes in Groningen en Friesland.

You may also like

3 reacties

De hort op tijdens de corona zomer. Tips van 3 bloggers. - Mam is de hort op 19 juni 2020 - 05:01

[…] de blogpost Is suppen leuk? Tips voor beginners vertelt Yvonne waarom suppen zo leuk is. Maar ze geeft ook tips voor als je de eerste keer op een […]

Beantwoorden
Karen 20 augustus 2022 - 20:53

Vandaag voor het eerst gesupt!
Op zee nog wel!
En nee, het viel niet mee op het board te staan.
Op de knie ging wel prima!
Volgende keer op binnenwater oefenen.
Flink spierpijn opgelopen.
Toch vond ik het SUPerleuk!

Beantwoorden
Yvonne 22 augustus 2022 - 15:51

Wat leuk en inderdaad een uitdaging de eerste keer op zee! Suppen op binnenwater wordt een makkie de volgende keer…

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.