Is suppen leuk? Tips voor beginnende suppers!

door Yvonne
is suppen leuk

Waarom is suppen leuk en hoe moeilijk is het? Twee vragen die ik vaak hoor over deze redelijk nieuwe watersport, ook wel standup padling genoemd.

Is suppen moeilijk?

suppen voor beginners

Nee. Maar wel een uitdaging. Met ruim twintig graden op de thermometer en lauw warm water onder je supboard is het best makkelijk. Want koud water, angst voor vallen en harde wind maken het stand up padling een stuk moeilijker.

Mijn eerste keer suppen was tijdens onze rondreis in Canada in 2018. Op een groot meer, met bloedheet weer zou ik wel even een rondje suppen. vol vertrouwen stapte ik op het board, om er net zo hard weer af te kukelen. Zo het warme water in. Na wat oefenen had ik de slag te pakken en genoot ik van deze fantastische watersport.

Woeste golven

Thuis bleef deze fantastische ervaring door mijn hoofd spelen, dus gaf ik mij vorig jaar enthousiast op voor een cursus suppen. In april, in Friesland. Iets andere omstandigheden dan in Canada.

Door de harde en koude wind waren er golven en de temperatuur van het water was amper tien graden. Na een uur suppen waren mijn voeten blauw en gevoelloos. Om in een rustiger water te kunnen suppen, moesten we de Leijen over steken. Man, alsof we de oceaan overgingen. Golven zorgden ervoor dat mijn board angstvallig wiebelde. Om onderkoeling door een nat pak te voorkomen ben ik op mijn knieën op het board gaan zitten. Het hele ‘romantische gevoel’ van het suppen was weg…

Geen goede eerste indruk van het suppen in Nederland. Wil je wel vroeg in het seizoen suppen? Dan raad ik je echt een wetsuit en waterschoenen aan.

Is suppen leuk?

Ja. Absoluut. Maar na deze negatieve en koude ervaring sup ik alleen nog maar bij mooi weer. En het liefste in de avond als de wind is gaan liggen. Het water is dan een stuk rustiger en er zijn veel minder boten.

is suppen leuk

Met je supboard kun je heel dicht bij de kant langs ‘varen’. Je ziet de natuur op zijn mooist. Nestjes watervogels, prachtige planten en veel insecten die samen met jou genieten van de mooie natuur en de stilte van de avond.

Het suppen onder deze omstandigheden is dan niet moeilijk. Voor een goede balans sta je midden op het bord, voeten op heupbreedte. De paddle hou je met één hand boven vast en de andere halverwege. En als je valt; voorover vallen op je knieën. Zodra je achterover gaat leunen, weet je zeker dat je van je board afvalt…

Doordat je continue je balans moet houden, train je je hele lijf. Kijk, dat is mooi meegenomen. Ook je kipfilets bij je armen moeten aan het werk. Bye bye fladderlapjes…

Suppen in Eastermar

Dit seizoen heb ik alweer op een sup board gestaan. Deze keer in Eastermar. Watersportbedrijf de Lits in Eastermar heeft drie hele goede en stabiele sup boards in de verhuur. Want let daar goed op. Veel goedkopere sup boards zijn smaller en daardoor minder stabiel! Dat is zeker voor een beginnende supper geen aanrader.

Suppen in Friesland en Groningen

Wordt het mooi weer en wil je suppen? Op google vind je genoeg locaties waar je een supboard kunt huren. De prijzen verschillen, dus een beetje onderzoek doen kan geen kwaad. En omdat suppen best populair is, is op tijd reserveren vaak wel nodig.

Voor een eerste keer is anderhalf uur zeker lang genoeg. En let naast de temperatuurvoorspelling ook op de windkracht. Windkracht drie zorgt al voor redelijk wat golven op het open water. Ben je een beginner en wil je echt ontspannen genieten, huur dan een board bij wat kleinere en stillere wateren. Op een meer heb je bij een beetje wind al snel meer golven.

Kanoën of suppen?

Ik ben echt team suppen. Op een supboard voel ik mij meer verbonden met de natuur. Ondanks het grotere risico op een nat pak. Ook al is dat wel de echte verbinding met de natuur…

Hou je het liever droog? Wandelen is ook heel gezond. Op mijn site vind je meerdere wandelroutes in Groningen en Friesland.

You may also like

3 reacties

De hort op tijdens de corona zomer. Tips van 3 bloggers. - Mam is de hort op 19 juni 2020 - 05:01

[…] de blogpost Is suppen leuk? Tips voor beginners vertelt Yvonne waarom suppen zo leuk is. Maar ze geeft ook tips voor als je de eerste keer op een […]

Beantwoorden
Karen 20 augustus 2022 - 20:53

Vandaag voor het eerst gesupt!
Op zee nog wel!
En nee, het viel niet mee op het board te staan.
Op de knie ging wel prima!
Volgende keer op binnenwater oefenen.
Flink spierpijn opgelopen.
Toch vond ik het SUPerleuk!

Beantwoorden
Yvonne 22 augustus 2022 - 15:51

Wat leuk en inderdaad een uitdaging de eerste keer op zee! Suppen op binnenwater wordt een makkie de volgende keer…

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.