Verbindingsfestival Opende: een kijkje achter de schermen

door Yvonne
Vrijwilligers Verbindingsfestival

Nog één nachtje slapen en dan kan het Verbindingsfestival Opende eindelijk beginnen. Door een niet nader te noemen virus heeft de organisatie het festival tot twee keer toe uit moeten stellen. Dat het festival nu bijna echt begint is niet te missen. De zwarte hekken om MFC de Veste en het Barontheater, een af en aan gaan van vrachtverkeer en vrolijk wapperende vlaggen met het logo verraden dat er echt wat staat te gebeuren.

Verbindingsfestival Opende

Al een hele tijd weten we dat het dorpsfeest van Opende verder gaat als het Verbindingsfestival. Maar wat het organiseren van dit festival precies inhoudt, waar je als organisatie rekening mee moet houden en wat erbij komt kijken om al die artiesten naar ons mooie Opende te halen, dat weten we als feestvierder niet.

Wanneer er ineens allemaal zwarte hekken om het terrein gezet worden, wordt ik wel heel nieuwsgierig. Dus tijd voor een gesprek met de organisatie én een kijkje achter de schermen.

Verbindingsfestival Opende

Achter de schermen

Zodra ik het festivalterrein door de toegangshekken oploop, wordt mij duidelijk dat er een goed logistiek plan achter dit alles zit. Met behulp van grote banners worden alle locaties van het festival duidelijk aangegeven: Munten, EHBO, Drinken, Barontheater stage en The Mainstage (sporthal). Direct na de ingang van het terrein is het foodplein en buiten het terrein (naast de pizzeria Milano) is een groot parkeerplek voor alle fietsen ingericht.

Munten Banner

Terwijl ik ‘The Mainstage’ binnenloop zie ik dat er een grote ploeg enthousiaste vrijwilligers aan het werk is. Er wordt druk gesjouwd met enorme metalen constructies, lampen worden aan het plafond bevestigd en pallets vol met biervaten worden de zaal ingereden. Tussen al deze drukte zit één van de organisatoren, Jarnick Gjaltema, midden in de zaal aan een tafel. Vanaf dit punt heeft hij een goed overzicht over de hele logistiek en hij vertelt blij te zijn met de groep vrijwilligers:

“Mooi om te zien dat deze groep jongens uit het dorp betrokken zijn bij het festival en dat ze deze dagen willen helpen om alles klaar te zetten”

Niet alleen vooraf aan het festival zijn vrijwilligers nodig. Ook op de twee feestavonden zelf van het Verbindingsfestival lopen er ruim 70 vrijwilligers rond.

“Een deel van de vrijwilligers komt uit het dorp, maar de meesten van buitenaf. Het is een feest voor de inwoners van het dorp, je kunt niet verwachten dat er zoveel mensen uit eigen dorp al het werk op zich nemen. De inwoners van het dorp moeten feestvieren!”

Verbindingsfestival Opende in getallen

Dat zonder al deze vrijwilligers een festival van dit formaat niet mogelijk is moge duidelijk zijn. Om een indruk van de gehele organisatie te krijgen heb ik een aantal getallen op een rij gezet:

  • Er is 5000 liter bier besteld. Proost!
  • Er zijn 16000 munten beschikbaar om aan het bier te komen
  • Er is plek voor 1000 bezoekers per avond
  • De muziek komt uit 12 enorme subwoofers. TIP: bij de EHBO kun je oordopjes voor gehoorbescherming halen
  • Ruim 20 artiesten treden in deze twee dagen op
  • Het podium is 20×8 meter groot en hangt deels aan het plafond
Bier verbindingsfestival
Ingang festival terrein

Line up van het verbindingsfestival

Met deze indrukwekkende getallen alleen heb je natuurlijk nog geen succesvol festival. Goede muziek en de juiste artiesten zijn essentieel. Het is de organisatie gelukt om een grote groep artiesten naar Opende te laten komen. Op de website van het verbindingsfestival kun je uitgebreide informatie vinden over de artiesten die optreden op welk tijdstip en op welke avond.

En ik heb in de wandelgangen gehoord dat er zaterdagavond om 22.00 uur nog een extra verrassingsartiest komt én dat er nog iets bijzonders is georganiseerd. Wat dat is mag ik helaas niet vertellen. Dat moet je toch echt zelf gaan beleven!

De wensen van de artiesten

Wanneer ik de organisatie van het festival vraag of het klopt dat de artiesten ook zo hun wensen hebben voor een optreden blijkt dit inderdaad zo te zijn. Elke artiest stuurt vooraf aan het optreden een zogenoemde rider op: Een rider is in de theater- en muziekwereld een lijst van beschikbare voorzieningen die een artiest wenst of eist om zijn optreden mogelijk te maken. (Bron Wikipedia).

Wat er zoal op een rider staat? Denk aan warme maaltijden, speciale merken bier, soorten frisdrank en andere versnaperingen. Ja, ook de wel bekende blauwe M&M’s staan echt op sommige riders! Hele gekke wensen of verzoeken is de organisatie niet tegen gekomen. Gelukkig maar want er is al genoeg te regelen voor het festival.

Verbindingsfestival

Ga jij ook naar het Verbindingsfestival?

Over een paar dagen weten we of en hoe groot het succes van het festival was. Maar eigenlijk is het niet de vraag of het een succes wordt. Alle factoren voor een succesvol festival zijn aanwezig, de organisatie loopt volgens planning en op facebook zijn al de eerste oproepen gesignaleerd of er nog iemand een kaart voor de uitverkochte zaterdagavond over heeft.

Wil jij ook naar het verbindingsfestival in Opende? Kijk dan snel op de site voor de laatste beschikbare vrijdagavond en passe-partout kaarten. Klik hier om direct naar de ticketpagina te gaan

Wie weet tref ik je ergens op de dansvloer dit weekend. Ik ga in elk geval mijn heupen vast los maken en mijn danspasjes oefenen. Want na twee jaar van Lock downs zijn mijn dans moves iets vastgeroest!

Meer moois in en rond Opende

Naast het Verbindingsfestival biedt Opende nog veel meer moois. Onder andere de prachtige wandelroute Doezumerstruun en één van de grootste alpaca boerderijen van Groningen.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten en meer in en rond Opende? Volg Overyvonne dan op facebook of instagram.

Links naar bol.com zijn affiliatie links. Zie disclaimer.

You may also like

1 reacties

Valkery festival Opende 2024, een voorproefje van de festiviteiten - Over Yvonne 19 april 2024 - 13:09

[…] de tweede keer vindt het Valkery Festival in Opende plaats. Ooit begonnen als het Verbindingsfestival in 2022, is het vanwege het grote succes sinds 2023 omgedoopt tot het Valkery Festival. Het blijft groeien […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.