Galaconcert Crescendo: na 100 jaar staat de tijd één avond stil…

door Yvonne
Galaconcert Crescendo

Wat krijg je wanneer je champagne, een rode loper, versierde bogen, spijkerbroeken en galajurken samenbrengt in een sporthal? Precies dát wat je vooraf niet durft te hopen: een muzikale topavond waar de schouwburg én het theater jaloers op zijn!

Galaconcert Crescendo

Ter ere van het 100 jarig jubileum van bicycle showband Crescendo was zaterdag 4 juni 2022 een feestelijke dag met een afsluitend concert georganiseerd voor belangstellenden. Na een fietstocht, vossenjacht en een optreden door het dorp was het ‘s avonds tijd voor het galaconcert met een zeer uniek en uitzonderlijk optreden van Fanfare ‘Bereden Wapens’ van de koninklijke landmacht. En wat was ik blij hierbij aanwezig te mogen zijn!

Jubileum Crescendo

Fanfare ‘Bereden Wapens’ uit Vught

Koninklijke Fanfare ‘Bereden Wapens’ verzorgt normaal muzikale ondersteuning bij ceremoniële en protocollaire militaire activiteiten in binnen- en buitenland. De speciale band tussen de fanfare en Bicycle showband Crescendo heeft ze bij hoge uitzondering naar Opende doen afreizen.  

De gezamenlijke passie voor een muziekoptreden op de fiets is dé reden van deze speciale band tussen de twee korpsen. De Fanfare ‘Bereden Wapens’ heeft in 1973 één van de leden van Crescendo geïnspireerd om op de fiets te gaan optreden. Terwijl de militaire fanfare tegenwoordig nog maar af en toe een optreden op de fiets geeft, is de fiets hét symbool en succes van Crescendo geworden. Dit succes en het honderdjarig jubileum van de bicycle showband werd zaterdagavond groots gevierd met een unieke galaconcert.

Fanfare Bereden Wapens Vught
Fanfare ‘Bereden Wapens’

Galaconcert Crescendo verrast iedereen

Voor het 100 jarig jubileum van bicycle showband Crescendo was sporthal MFC de Veste in Opende omgetoverd tot een echte concertzaal met een groot podium, enorme muziekinstallatie en prachtige lichtshow. Voor de gasten was de rode loper uitgelegd en was er ontvangst met champagne.

Etiquette van een gala

Wanneer je naar een galaconcert gaat is het wel fijn om te weten hoe het eigenlijk ‘heurt’! Gelukkig nam burgemeester Ard van der Tuuk aan het begin van het concert de etiquette regels met alle gasten door. Zo is het belangrijk dat de man de vrouw een handkus geeft zonder de hand te raken, de vrouw moet altijd voor gelaten worden (ook bij de bar) en op een gala avond draag je geen horloge om de tijd één avond even stil te laten staan…

De tijd staat één avond stil

En dan staat na 100 jaar Crescendo de tijd één avond echt stil. Zodra wachtmeester en dirigent Bart Roobol met militaire precisie de eerste maten aangeeft, begint fanfare ‘Berende Wapens’ te spelen. En hoe! Zonder enige moeite spelen ze een repertoire waarbij de fiets een muzikale hoofdrol heeft. Ze spelen onder andere het lied Bicycle van Queen en het oude wielrijderslied met de toepasselijke tekst: “ons rijwiel draait langs veld en pad; ja het is onzen beste vrind!”

Wendy Roobol, sopraan die je raakt!

Voor een extra beleving is sopraan Wendy Roobol uitgenodigd. Met haar prachtige stem zingt ze onder begeleiding van de fanfare onder andere ‘Laat me ’van Ramses Shaffy. De zaal is stil, geraakt en ontroerd. Met een daverend applaus verlaat Wendy Roobol het podium.

Wendy Roobol Optreden Crescendo
Sopraan Wendy Roobol

Staande ovatie voor het galaconcert van Crescendo

En dan ineens zijn we twee uur verder. De tijd heeft deze avond echt even stil gestaan. Gelukkig geeft de fanfare nog een toegift: de tune van de Formule 1 laat de grond van MFC de Veste nog één keer trillen. En terwijl een minutenlange staande ovatie van het publiek langzaam aan stiller wordt, klinkt van achteruit de zaal nieuwe muziek. Brassband T-Brass uit Sneek neemt het feest over.

‘Wat ik zeggen wil is kort, maar ik meen het…’

Met allemaal bekende hits zorgt de brassband uit Sneek voor losse heupen bij de gasten en gaan de voetjes van de vloer. Van jong tot oud, niemand staat stil. Alle gasten vieren samen het 100 jarig bestaan van ‘onze’ unieke showband uit Opende. Wordt een optreden van Crescendo door ons als inwoners van Opende ondertussen als ‘gewoon’ gezien, deze avond laat zien dat de bicycle showband echt uniek en tot veel in staat is.

Wanneer de gasten in de late uurtjes vertrekken, vat een speciale gast de avond samen met de woorden:

“Bedankt voor deze mooie avond, ik vergeet het nooit meer!”

Meer moois in en rond Opende

Naast Bicycle showband Crescendo heeft Opende nog meer moois te bieden. Onder andere de prachtige wandelroute Doezumerstruun en één van de grootste alpaca boerderijen van Groningen.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten en meer in en rond Opende? Volg Overyvonne dan op facebook of instagram.

You may also like

2 reacties

Marion 7 juni 2022 - 06:19

Erg leuk geschreven. Als je dit leest weet je gewoon dat je wat hebt gemist.

Beantwoorden
Yvonne 7 juni 2022 - 07:15

Dank voor het compliment. En iedereen die er niet was heeft inderdaad iets geweldigs gemist!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.