Oil & Vinegair

door Yvonne
Oil & Vinegair

Oase van smaakexplosies in het centrum van Utrecht!

Kun jij ook gelukkig worden van het ontdekken van toffe winkels? Zijn er speciale steden of dorpen waar je af en toe naar toe moet om dat ene speciale winkeltje te bezoeken? Recent heb ik tijdens een stedentrip in Utrecht zo’n pareltje ontdekt.

Zeven straatjes in Utrecht

Olie en azijn

Na het prikkelen van onze visuele zintuigen bij boekenwinkel Ramsj! In Utrecht, werden onze smaakpapillen meer dan verwend! Al slenterend door één van de zeven straatjes in Utrecht kwamen we terecht bij Oil & Vinegair op de lijnmarkt 8. Een delicatessenwinkel waar je niet om heen kunt. Direct bij binnenkomst staat er een tafel met alle soorten azijn en olijfolie die je maar kunt bedenken. Van elke smaak staat er een klein bakje om te proeven, naast een mandje met kleine stukjes brood om te dippen. Enigszins terughoudend doop ik een stukje brood in een schaaltje met azijn. Ik bedoel azijn. Daar trekt je mond van zurigheid toch direct van samen?! Maar niets is minder waar. Ik proef aardbeien, frambozen, granaatappel en zo veel meer. Alleen maar heerlijkheid! Vervolgens waag ik mij aan de olijfolies. Ook hier proef je niets anders dan vers fruit, kruiden en verfijnde combinaties.

Tapvaten met olijfolie of azijn

Melange de France

Tussen het proeven door kijk ik de winkel rond. Langs de muur staan enorme tapvaten met olijfolie of azijn. Achter in de winkel zie ik stellages vol met kruiden, dressings, pasta’s en nog veel meer. Allemaal dips staan gepresenteerd om te proeven. En dat is absoluut geen straf! Bijna gegeneerd dip ik het zoveelste stokje in een nieuw sausje. Het is een heerlijke mayonaise, op smaak gemaakt met melange de France. “Een kruidenmengsel waarmee je een typisch Franse touch geeft aan je gerechten”. Geen woord gelogen. Al mijn smaakpapillen worden geprikkeld.

We besluiten een potje France Melange mee te nemen. Nog niet goed wetende hoe thuis te gebruiken. Dat zelfde geldt ook voor de verschillende soorten azijn. Thuis gebruik ik gewone azijn voor het afblussen van mijn suddervlees. En ik doe regelmatig een scheut azijn bij de was in de wasmachine. Maar dat zal vast niet de bedoeling van deze azijnen zijn. We vragen het aan één van de medewerkers. Vol passie verteld ze over de zaak. Ze neemt ons mee door de winkel en geeft tips voor het gebruik van de vele azijn soorten. Je merkt dat ze verstand van zaken heeft. En wat nog fijner is, ze weet dat alles draait om smaak. Het proeven staat duidelijk centraal in deze winkel. En mede daardoor besluiten we een sinaasappelolijfolie en een granaatappelazijn te kopen.

Eerlijke en smaakvolle producten

Vol inspiratie rekenen we af. Ondertussen verteld ze dat het aantal Oil & Vinegair winkels de afgelopen jaren drastisch is terug gelopen. En dat verbaasd me. Want er is op dit moment  niets hipper en gezonder dan zelf koken. Bij voorkeur met eerlijke en smaakvolle producten. En die vind je in overvloed bij Oil & Vinegair.

Tips!

Nog enigszins twijfelend of we niet meer moeten kopen lopen we de winkel uit. In mijn hand een tasje met sinaasappelolijfolie, granaatappelazijn en een potje melange de France. De recepten en inspiratie kaarten voor deze producten zitten er ook bij. Superhandig!

Wanneer we na een dag slenteren door Utrecht terug naar de parkeergarage lopen, lopen we nog weer langs Oil & Vinegair. We twijfelen of we niet nog een rondje gaan proeven. Nee, we gaan naar huis. Wetende dat we online alles kunnen bestellen wat we geproefd hebben.

Mijn toepassingen tot nu toe?

* Standaard staat er een potje mayonaise met France melange in de koelkast. Heerlijk op een broodje, bij opgebakken aardappels of op een tosti.

* De granaatappelazijn blijkt een heerlijke dressing te zijn. Gemengd met olijfolie en mosterd krijg je een frisse salade. En gewoon een scheutje over je kwark of Yoghurt geeft direct een smaak boost!

* De sinaasappelolijfolie heb ik in dit recept van gezonde wortelcake gebruikt, De kokosolie heb ik vervangen door 100 ml olijfolie. Top!

You may also like

2 reacties

Marloes 23 januari 2020 - 18:24

Oooh ja Oil & Vinegar vind ik ook altijd heerlijk om even binnen te wippen klinkt alsof je goed geslaagd bent, ik krijg er ook zin van om te shoppen

Beantwoorden
Yvonne 24 januari 2020 - 10:19

Ik ben ook echt fan. Zooo lekker. En dat je alles kunt proeven. Dat vind ik nog het leukste eraan. Dan weet je ook wat je koopt en koop ik sneller iets. Twijfel anders toch wel snel.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.