Tuinvogeltelling, tel je mee?

door Yvonne

Hoe gaat de vogeltelling?

Een aantal jaren terug heb ik voor het eerst meegedaan met de tuinvogeltelling. Omdat ik dit nog niet eerder gedaan heb, heb ik mij eerst eens verdiept in hoe de vogeltelling werkt: Je gaat in het betreffende weekend drie dagen lang een half uur voor je raam zitten en telt de vogels in je tuin. Voorbij vliegende vogels tellen niet mee en je telt de grootste groep die tegelijk in je tuin zit. Bijvoorbeeld: je ziet 3 koolmezen in je tuin, even later 5 koolmezen. Dan tel je vijf vogels. Anders heb je kans dat je dezelfde vogel meerdere keren telt. Die kans is natuurlijk vrij groot. Want hou een koolmees en een koolmees maar eens uit elkaar. Ik heb al moeite om de vogelsoort herkennen…

Vogels tellen van achter het raam

Vervolgens had ik nog een paar vragen: Kies ik voor de voor- of achtertuin? Welk tijdstip van de dag ga ik zitten tellen? Herken ik de vogel die in de tuin gaat zitten? Uiteindelijk heb ik voor de achtertuin gekozen. Daar staat een boom, hangt  een vogelhuis met een voerbol.  Gewapend met pen, papier en een kop thee ben ik voor het raam gaan zitten. Drie dagen achterelkaar, rond het middaguur. Totale score na anderhalf uur vogelstellen: 0! Geen één vogel nam de moeite om in onze tuin te gaan pauzeren, te eten of te schuilen. Hadden ze best kunnen doen, ik neem ook de moeite om te tellen…

Een kuiken steekt zijn kopje uit het nestje

Een aantal jaren terug was het wel anders. Op een prachtige zonnige voorjaarsdag kwam er veel gekwetter en getjilp uit het vogelhuisje in onze tuin. Dat huisje hebben we in maart opgehangen en direct verhuurd aan een vogelfamilie. Want nog geen dag na het ophangen, werd er al druk heen en weer gevlogen met takjes, blaadjes en alles wat er maar bij de vogel Ikea te vinden is. We zagen een vogel regelmatig af en aan vliegen en hadden al snel door dat er nieuw leven aan het ontstaan was. Een week lang hoorden we al zacht getjilp en gepiep. En moeder vogel was erg druk met voer halen. En als cadeautje, met een strik eromheen, waren we op deze voorjaarsdag getuige van het uitvliegen van de jongen.

Tuinvogeltelling

Een bijzonder mooi vogel moment

Op ons terras, genietend van de ochtendzon, zagen we heel voorzichtig een vogelkopje naar buiten komen, en snel weer terug. Later nog een keer, en ja hoor, het eerste kuiken vloog uit het nest. Recht naar beneden in de rododendron. Zijn broertjes en/of zusjes ging het beter af. In totaal zijn we getuige geweest van een aantal kuikens die uitvlogen. Met recht kan ik wel zeggen dat dit een van de mooiste dingen is die ik van de natuur gezien heb. We hebben gelukkig meerdere mooie foto’s gemaakt, zodat we kunnen nagenieten van dit bijzondere moment.

Meer informatie en het telformulier voor de vogeltelling

Wil je ook weten hoeveel vogels er in jouw tuin “wonen”? Doe dan mee met de tuinvogeltelling. Op www.tuinvogeltelling.nl vind je alle informatie. Ook kun je daar op een telformulier aangeven welke vogels je in je tuin gezien hebt. Handig met afbeeldingen van de vogels. Veel telplezier!

You may also like

4 reacties

Marion 23 januari 2020 - 18:19

Eigenlijk is het heel simpel. Ik weet alleen niet of het lukt om 3 dagen achter elkaar te tellen.

Beantwoorden
Yvonne 25 januari 2020 - 08:40

Het is ook heel simpel. Zeker met het telformulier op de site van tuinvogeltelling.nl. Dan herken je de vogel ook direct. Dus nog leerzaam ook (voor mij in elk geval).
Tja en die drie dagen achterelkaar is idd een dingetje. Vraag me af of het heel erg is als het tijdstip per dag verschil. Geen idee.

Beantwoorden
lodi 24 januari 2020 - 14:54

Grappig, ik heb al jaren een vogelhuisje in de tuin, maar er kwam nooit een vogel en nu staat hij voor min raam en is het een komen en gaan. Ik ga kijken of het me lukt om elke dag even te gaan zitten en te tellen.

Beantwoorden
Yvonne 25 januari 2020 - 08:17

Leuk! Ben benieuwd hoeveel vogels je spot. Welke soort vogeltje “woont” er in jullie huisje?

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.