Friese hengstenkeuring 2020

door Yvonne
Fries paard

Waarom we massaal Omrop Fryslan kijken!

Hoe kan het dat ik zonder enige inhoudelijke kennis ergens naar kijk en er kippenvel van mijn kruin tot aan mijn kont van krijg? En wat zorgt ervoor dat ik de hele dag vol emotie, adrenaline en een wauw gevoel naar dit spektakel te kijken?

Deze twee vragen kwamen in mij op, een dag voor de Friese Hengstenkeuring. En als ik social media en het internet mag geloven ben ik niet de enige die deze dag aan de tv gekluisterd zit. En ik weet nu al dat ik met mijn overbuurvrouw ga appen. Over paarden. Friese paarden. Iets waar we het hele jaar niet samen over praten. Maar deze dag wel. Waarom toch?

The king of the stallions

Ter voorbereiding van deze column ben ik mij op het internet wat gaan verdiepen in de Friese Hengsten keuring. Al snel zit ik filmpjes te kijken van  Jasper 366. Je kunt er niet omheen. De afgelopen jaren was hij publiekslieveling. Oftewel “The king of te stallions”. En weer voel ik kippenvel. Overal! Zodra Jasper in de ring verschijnt voel je de impact die hij heeft op het publiek. Niet voor niets, want de afgelopen jaren heeft hij zich meer dan bewezen in de Friese paardensport. Ik kan je geen lijstje opnoemen van alles wat hij behaalt heeft. Zoals eerder gemeld heb ik geen verstand van deze tak van sport. Maar ik heb wel verstand van emotie. En van gevoel.

Want dat is wat Jasper 366 mee brengt in de ring: Emotie. Nog voor hij ook maar aan zijn ronde begint hebben mensen tranen in hun ogen. Het publiek staat op. Telefoons komen te voorschijn. Handen worden opgewarmd om te klappen. Zodra Jasper 366 begint te lopen, neemt de volume van de muziek toe. In 2017 doet hij zijn ronde op het nummer ‘Liberté’ van Dj Parla. In 2018 danst hij door de piste op het nummer ‘What ever you want’ van Status Quo.  En in 2019 laat hij zijn “moves” zien op het nummer ‘Annimal’ van Martin Garrix. Want dansen, dat lijkt  Jasper 366 te doen zodra hij in de ring komt.  Dansen van blijdschap? Trots? Of danst hij omdat hij weet dat hij het publiek daar blij mee maakt?

Kan een paard aanvoelen dat hij favoriet is?

En hiermee kom ik direct bij mijn volgende vraag: wat krijgt een hengst mee van zijn populariteit? Zou hij hier iets van merken? Kan een paard aanvoelen dat hij favoriet is? Geen idee. Maar elk jaar zie je een aantal hengsten in de ring die dit zeker lijken te kunnen. Maar ondanks hun goede voorkomen, prestatie en uiterlijk, blijft Jasper 366 de hengst die het publiek het meeste lijkt te raken.

In 2019 werd tijdens zijn presentatie de vraag gesteld: ‘is hij er volgend jaar weer bij?’ Ik weet het niet. 364 dagen per jaar volg ik niets van de Friese hengstensport. Dus misschien is deze vraag allang beantwoord. Morgen om deze tijd zullen we het antwoord zeker weten. Want komt deze fenomenale 25 jarige hengst, nog een keer naar dit spektakel? Of geniet hij thuis in alle rust van de roem en eer die hij de afgelopen jaren behaald heeft? En wie krijgt dan morgen het publiek van zijn stoel? Alwin 469? Of neemt Jasper 366 zijn zoon Beart 411 dit stokje van zijn vader over? En lukt het Jurre 495 om voor de vierde keer op rij kampioen te worden? Kortom, genoeg redenen om morgen binnen te blijven. Op de bank. Voor de buis.

Het wordt vast weer een prachtige dag met mooie paarden, opzwepende muziek en al die bijzondere verhalen achter dit unieke ras. En genieten van een stukje Friese trots en saamhorigheid. Volgens mij is dat ook wat ervoor zorgt dat we tot tranen geroerd zijn. Het is iets van ons. Van ons allen. Samen zijn we even één. Sport verbroederd, muziek raakt je. En samen met dit edele dier kan het niet missen dat we morgen weer volop gaan genieten. Veel plezier!  

Wat denk jij: Is Jasper 366 er mogen bij? En wie is jouw favoriet? Laat het mij weten in een reactie.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.