Theehuis in Houwerzijl: theefabriek, museum en winkel in een kerk

door Yvonne
Theehuis in Houwerzijl

Het theehuis in Houwerzijl is zo uniek dat er volgens mij maar één van in Nederland is. Want hou je van thee drinken, theewinkels en wil je alles over thee weten? Dan ben je in de Theefabriek in Houwerzijl aan het juiste adres. En dat dit theehuis ook nog gevestigd is op een hele unieke locatie, maakt het theefeestje helemaal compleet.

Dit maakt het theehuis in Houwerzijl uniek

En dat alles wat met thee te maken heeft onder één dak te vinden is, maakt dit theehuis echt uniek. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je er ook leren over thee via workshops in de theeschool en is de locatie te huur voor feesten, partijen en bedrijfsbijeenkomsten. Kortom, echt een thee locatie om naar toe te gaan. Niet voor niets beschrijft de theefabriek in Houwerzijl zichzelf als “een paradijs voor theeliefhebbers”.

Unieke theelocatie in Groningen

Theefabriek in Houwerzijl: alles voor de theeliefhebber

Sinds 1990 is de theefabriek gevestigd in de oude vrijgemaakte kerk van het kleine dorpje Houwerzijl in het Noordwesten van de provincie Groningen. Inmiddels is na alle jaren het dorp bekend vanwege de theefabriek en weten heel veel klanten de fabriek te vinden. In de kerk en bijgelegen gebouwen vind je tegenwoordig het theemuseum, de theeschenkerij en de theewinkel.

Leer in het theemuseum hoe het theezakje ontstaan is

En wanneer je bij het theehuis bent, is een bezoek aan het theemuseum echt leerzaam en leuk. Want dat we theezetten met een theezakje vinden we heel normaal, maar is eigenlijk best bijzonder. Zeker wanneer je het verhaal achter het ontstaan van het theezakje weet. In het museum is een uitgebreide vaste expositie over het ontstaan van het theezakje en je leert er alles over de verschillende soorten thee. Ook zijn er regelmatig tijdelijke exposities waardoor er altijd iets nieuws te leren is.

Theemuseum
Houwerzijl theemuseum

De theeschenkerij van de theefabriek met ruim 300 soorten thee

En wanneer je alles over thee te weten bent gekomen is het natuurlijk hoog tijd om thee te gaan drinken. Je kunt kiezen uit ruim 300! theesoorten die allemaal vers voor je gezet worden. En uiteraard is er een uitgebreid menu met heel veel lekkers voor bij de thee. Alle gerechten worden in de theefabriek zelf gemaakt. En dat proef je. Geniet bijvoorbeeld van warme scones, huisgemaakte poffert of heerlijke sandwiches. Kun je niet kiezen? Reserveer dan een high tea of cream tea.

Scones van de theefabriek

Koop je favoriete thee in de theewinkel

En heb je dan echt een heerlijke thee geproefd en wil je die mee naar huis nemen? Dat kan. In de theewinkel van de theefabriek kun je alle theesoorten kopen. Of ontdek nog meer lekkere theeën en koop er direct een nieuw servies of handige theezeef bij. Wil je thuis ook wat lekkers bij de thee? De theewinkel verkoopt onder andere de lekkere poffertmix zodat je thuis nog langer kunt genieten.

Liever de thee online bestellen?

Dat kan ook. In de webwinkel van de theefabriek vind je alle soorten thee en nog veel meer zodat je nooit zonder de lekkerste thee komt te zitten!

High tea Houwerzijl

De bijzondere locatie van het theehuis in Houwerzijl

Al deze activiteiten onder één dak zijn al bijzonder, en dan heb ik het nog niet eens over de locatie gehad. De voormalige kerk waarin de theefabriek gevestigd is is erg mooi en sfeervol gerestaureerd. De aankleding is gezellig en je kunt kiezen of je op de begane grond of boven in de kerk plaats wilt nemen.

Theewinkel in Houwerzijl

Torenhoge thee in de torenkamer

Wil je helemaal een unieke theebleving: reserveer dan de torenkamer voor een torenhoge thee ervaring. De torenkamer is, zoals de naam al zegt, helemaal boven in de kerktoren. Vroeger hingen hier de kerklokken. Nu is er ruimte voor twee personen. Hou er wel rekening mee dat je 43 traptreden op moet!

Voor kinderen is het theehuis ook leuk en leerzaam

De combinatie van theeschenkerij, museum en winkel is zelfs voor kinderen leuk. En dat dit allemaal ook nog in een kerk zit is voor de kids een echte beleving. Er is genoeg lekkers voor de kinderen te eten, het museum is interactief en in de theewinkel is ook voor de kinderen genoeg leuks te koop.

Speelbos Houwerzijl

Het speelbos van Houwerzijl als afsluiting van een topdag

En hebben de kinderen na een bezoek aan de theefabriek nog energie over? Dan is spelen in het speelbos echt een top afsluiter na een bezoek aan de theefabriek. Of ga eerst met de kinderen naar het speelbos zodat ze daarna rustig aan tafel blijven zitten…

Houwerzijl speelbos

Wil je ook naar het theehuis in Houwerzijl?

Dat begrijp ik echt heel goed. Zelf kom ik er meerdere keren per jaar. En elke keer is het een feestje en koop ik net wat meer thee dan ik van te voren van plan was. Vaak combineer ik een bezoek aan de theefabriek met een leuke activiteit in de regio. Zo kun je er prachtig wandelen, fietsen of bezoek het gezellige vissersdorp Zoutkamp.

Openingstijden van de theefabriek

De theefabriek in Houwerzijl is van april t/m oktober van dinsdag tot en met zondags geopend tot 17 uur. De overige maanden alleen in de weekenden. In december is de theefabriek de hele maand gesloten voor gasten.

Meer weten? op de website van de theefabriek vind je alle informatie en de actuele openingstsijden.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.