Een tuinkamer aan je huis bouwen: 7 echt handige tips!*

door Yvonne
Tuinkamer aan je huis bouwen

Overweeg jij een tuinkamer aan je huis te bouwen? Lees dan snel verder want vanuit mijn eigen ervaring met onze Verasol tuinkamer heb ik 7 echt handige tips voor je die je moet weten voordat je begint te bouwen.

Een tuinkamer aan je huis bouwen

Een tuinkamer aan je huis bouwen is de ideale manier om het hele jaar door van je tuin te genieten. En het geeft je meer woonruimte zonder grote verbouwing. Twijfel jij nog of een tuinkamer echt iets voor je is? Of vind je het moeilijk om te kiezen uit alle mogelijkheden die er zijn? Met deze 7 echt handige tips bouw ook jij je perfecte tuinkamer.

Tip1: Bouw je tuinkamer aan je huis vast.

Dat klinkt misschien vreemd als eerste tip. Maar een tuinkamer of tuinoverkapping hoeft niet per se aan je huis vast gebouwd te worden. Je kunt deze ook los in je tuin plaatsen. Waarom een overkapping aan huis echt handiger is? Je creëert daarmee meer ruimte bij je huis en bij regen loop je zo je terras op zonder nat te worden! Kun je ook bij regen droog genieten van je tuin.

Bij ons vorige huis hebben wij eerst een terrasoverkapping achter op de tuin gehad. Maar na 1 zomer wisten we al dat dat niet handig was. Dus toen de oude overkapping aan vervanging toe was hebben we gekozen voor een terrasoverkapping van aluminium aan het huis vast. Sindsdien aten we van april tot eind september bijna altijd in de tuin.

Tuinkamer aan je huis
De tuinoverkapping bij ons vorige huis valt bijna niet op!

Tip 2: De juiste afmeting van de tuinoverkapping

De volgende vraag waar je wellicht over twijfelt is de afmeting voor je tuinoverkapping. De afmeting van je tuinkamer wordt natuurlijk mede bepaalt door de ruimte die beschikbaar is. Ik kan je alleen maar adviseren om de je terrasoverkapping niet te klein te maken. Het is handig dat je wat ruimte om je tuinset of loungebank heen hebt zodat je ook met je visite nog ruim kunt genieten van je tuinkamer.

Onze tuin overkapping van Verasol was 8 bij 3,5 meter. Onder deze overkapping konden we makkelijk de lounge set en de barbecue kwijt. En tijdens verjaardagen ook heel veel visite!

Tip 3: zorg voor voldoende beschutting

Een tuinkamer of terrasoverkapping is pas echt het hele jaar door te gebruiken wanneer je deze helemaal af kunt sluiten. Bij Verasol heb je verschillende mogelijkheden om alle wanden van je overkapping dicht te maken. Kies bijvoorbeeld voor een grote glazen schuifdeur aan de voorkant en aan de zijkanten voor een spiekozijn. Met een spiekozijn heb je nog wel goed lichtinval in de zijkant maar zit je zonder pottenkijkers in je tuinkamer!

Verasol schuifdeuren
Tuinkamer schuifdeuren. Bron Verasol

Tip 4: Kies de juiste kleur van je tuinkamer

Antraciet is de favoriet wanneer het om een kleur keuze voor een overkapping gaat. Maar is dat wel de kleur die het beste bij je huis past? Er is namelijk veel meer mogelijk met de aluminium terrasoverkappingen. Je wilt tenslotte jarenlang genieten van je veranda. Kom je er niet uit? De leveranciers van Verasol adviseren je graag om de juiste kleur van je tuinkamer uit te zoeken.

Tip 5: Zorg voor zonwering in je tuinkamer

Wanneer je een tuinkamer aan je huis bouwt, doe je dat waarschijnlijk om bij de eerste zonnestraal al lekker buiten te kunnen zitten. Maar wist je dat de zon in je tuinkamer niet altijd handig is? De temperatuur kan behoorlijk oplopen op een zonovergoten dag. En kijk je graag op je telefoon of tablet? Zonder zonwering in je veranda zie je bar weinig op je scherm.

Bedenk dus voor het bouwen van je tuinkamer goed hoe je de zon wilt weren. Dit kan door de de juiste dakbedekking te kiezen of door het plaatsen van zonwering. Verasol biedt een ruim assortiment aan zonwering voor je terrasoverkapping.

Verasol zonwering tuinkamer
Zonwering. Bron Verasol
verasol overkapping zonwerking
Zonwering. Bron Verasol
Verasol tuinkamer zonwering
Zonwering. Bron Verasol

Tip 6: verlichting in je tuinkamer

Een beetje tegenstrijdig is het wel. Vertel ik je net dat zonwering onmisbaar is om teveel licht te weren, geef ik je nu de tip om verlichting in je tuinkamer te plaatsen. Waarom? Omdat je ook in de avond heerlijk kunt genieten van je tuinkamer.

Mijn favoriete moment in de tuinkamer was ’s avonds. Met een kop thee en een goed boek heb ik vele uurtjes doorgebracht onder onze overkapping. Terwijl de rest van het gezin tv aan het kijken was had ik echt even tijd voor mijzelf. En voor je het weet is het donker en dan is verlichting in je overkapping onmisbaar. En vergeet ook niet die gezellige avondjes met vrienden en familie die je zeker gaat krijgen in je tuinkamer. Met de juiste verlichting maakt het niet uit hoe laat het wordt…

Verasol verlichting tuinkamer
Verlichting in de tuinkamer. Bron Verasol

Tip 7: Richt je tuinkamer gezellig in

Misschien is deze zevende tip te voor de hand liggend, maar ik garandeer je dat je heel wat uurtjes gaat doorbrengen in je tuinkamer. Dus een gezellige inrichting is echt belangrijk.

Door gebruik te maken van zachte materialen zoals kussens, kleedjes en een vloerkleed zorg je er ook direct voor dat de akoestiek in je tuinkamer goed is. En denk je nu: waarom een vloerkleed? Wanneer je in de winter ook gebruik wilt maken van je overkapping dan kunnen tuintegels best koud aan je voeten zijn. Met een vloerkleed houd jij warme voeten.

Verasol inrichting tuinkamer
Bron Verasol.

Ga jij ook een tuinkamer aan je huis bouwen?

Dan wens ik je alvast heel veel mooie dagen in je tuin toe! Zelf heb ik na onze verhuizing naar een mini boerderijtje geen tuinoverkapping meer. We wonen hier nu 1 jaar en er is niets wat ik mis uit ons vorige huis, behalve de tuinkamer. Dus de plannen voor een overkapping zijn er al weer. Zodra de verbouwing binnen klaar is gaan we buiten verder klussen. Aan onze tuinkamer. Ik kan niet wachten!

Meer weten? op Verasol.nl vind je alle informatie die jij nodig hebt voor het bouwen van je ideale tuinkamer!

*Samenwerkingsblog. Zie disclaimer

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.