Eropuit in Friesland: tips voor een dagje Workum.

door Yvonne
Tips voor een dagje Workum

Toerist in eigen land. Hoe leuk is dat? Superleuk wanneer je een dagje Workum gaat doen. Met een bezoek aan Workum dompel je jezelf helemaal onder in de Friese cultuur. In deze blog tips voor een dagje uit naar Workum.  

Workum

Workum ligt in de gemeente Zuid-West Friesland. Tegen het IJsselmeer aan. En dat maakt Workum de ideale trekpleister voor veel toeristen. Of je nou van bootje varen, winkelen, wandelen of fietsen houdt, in en rondom Workum kan alles.

Kerk Workum
Kerk Workum

Het centrum van Workum

Tijdens ons dagje uit naar Workum hebben we de auto geparkeerd op de P-route achter het centrum. Al wandelend richting het centrum kom je de eerste winkeltjes van Workum al tegen. Het winkelaanbod in en rond het centrum is heel divers. Van interieurtips tot toeristische snuisterijen, van kledingwinkel tot action. Elke winkel bevind zich in één van de prachtige oude panden waardoor het centrum heel sfeervol is.

Eén van de bijzondere winkeltjes in Workum is een winkeltje waar alles gemaakt is van oude zeilen. Van toilettas tot tuinslinger. Niets is te gek. Ook de winkel ‘Natuurvol’ is een bezoek waard. In deze winkel, met een duurzame insteek, hangt een heerlijke rustige sfeer en vind je woon-, food-, en tuinartikelen geproduceerd vanuit een duurzame gedachte.

Kerk van Workum

Midden in het centrum staat de Grote- of Sint-Gertrudiskerk. Leuk verhaal van de kerk is dat deze in de 16e eeuw nooit is afgebouwd. Vol goede moed zijn ze aan de bouw begonnen, maar het resultaat is een kerktoren zonder spits die losstaat van de rest van de kerk.

Winkelstraat de Harmonie

Even voor de kerk is een verrassend winkelstraatje: De Harmonie. In deze zijstraat van het centrum vind je meerdere kleine winkeltjes. Van vinylplaten, vintage kleding tot speciale koffie. Al deze heerlijke en bijzondere producten maken winkelstraat De Harmonie tot een unieke beleving.

een dagje workum
Winkelstraat De Harmonie

Stoepverkoop

Naast het leuke winkelaanbod hebben veel bewoners bij mooi weer een stoepverkoop voor huis.  Snuisterijen, tweedehands hebbedingen en onverwachte curiosa. Leuk om tussen te struinen. Je weet maar nooit wat je op de kop tikt!

Eén van de bijzondere winkeltjes in Workum is een winkeltje waar alles gemaakt is van oude zeilen. Van toilettas tot tuinslinger. Niets is te gek. Ook de winkel ‘Natuurvol’ is een bezoek waard. In deze winkel, met een duurzame insteek, hangt een heerlijke rustige sfeer en vind je woon-, food-, en tuinartikelen geproduceerd vanuit een duurzame gedachte.

Groot terras onder de kerk

Na een rondje shoppen is het tijd voor wat lekkers. En het aanbod van restaurants en eethuizen in Workum is groot. Onder de Grote kerk vind je één groot terras van meerdere restaurants. Wij zijn daar op het terras van restaurant Folkerts neergestreken voor een heerlijke lunch.

De lunch hebben we afgesloten met een Italiaans ijsje van ijssalon en restaurant ‘Fresco’. In dit sfeervol ingerichte restaurant kun je naast ijsco’s ook genieten van heerlijke pannenkoeken, broodjes en nog veel meer.

Restaurant Fresco Workum
IJs van Restaurant Fresco

Jopie Huisman Museum

Ben je eenmaal in Workum, dan mag een bezoek aan het Jopie Huisman museum niet ontbreken. Eerlijk is eerlijk, onze tijd op deze dag was beperkt dus hebben wij het museum overgeslagen. Maar we komen zeker een keer terug voor een bezoek. Je moet tenslotte wat te wensen overhouden…

Het strand van Workum

Aan het einde van een dagje Workum is het een aanrader om iets noordelijker te rijden voor een bezoek aan het strand van Workum. Het water van het strand van Workum is ondiep waardoor je overal kunt staan. Dit maakt het strand zeer geschikt voor kitesurfen. Zodra je het strand nadert zie je al veel kite’s in de lucht.

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je leren kitesurfen? Dan kun je terecht bij de kiteschool. Of ga gewoon in de duinen zitten en geniet van het schouwspel van alle kitesurfers.  Voor een dagje zon, zee en strand kun je hier ook prima terecht.

Kitesurfen Strand Workum
Strand Workum

Wil je deze dag uit in Friesland afsluiten met een tas vol lekkers? Breng dan een bezoek aan Mevrouw de Molenaar in Witmarsum. In deze ambachtelijke bakkerij wordt al het brood, gebak en nog veel meer op ambachtelijke wijze gemaakt. Van meel tot brood, het hele proces vindt plaats op deze unieke locatie!

Klik op de link voor alla informatie: https://overyvonne.nl/mevrouw-de-molenaar-in-witmarsum/

Wil je meer inspiratie voor een dagje uit? Klik dan hier.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.