Knooppunten fietsroute Leek: een historisch natuurlijk avontuur

door Yvonne
Knooppunten fietsroute Leek

Met deze knooppunten fietsroute Leek weet je zeker dat je heel veel historie en natuur van gemeente Westerkwartier in zuid Groningen te zien krijgt. De verrassende fietsroute voert je door een afwisselend landschap van veengebieden, landerijen en bossen en brengt je langs prachtige borgen, historische landgoederen en charmante dorpen. Stap op de fiets beleef een historische en natuurlijk avontuur.

Knooppunten fietsroute Leek

Deze ongeveer 55 kilometer lange fietsroute rondom Leek (klik op de link voor de kaart) gaat langs verschillende dorpen in het Westerkwartier. Dit maakt het mogelijk om waar ook maar te starten. Kies een knooppunt uit die voor jou het meest handige is en stap op de fiets. De route is ook beide kanten op te fietsen dus je kunt rekening houden met de wind. Wil je liever wat minder ver fietsen? Dat kan. Je kunt gemakkelijk een stuk van de route afsnijden en zelf je knooppunten route bepalen.

Fietsroute langs het water in het Westerkwartier
Fietsroute langs het water in het Westerkwartier

Fietsroute met veel variatie

En dat maakt deze route nou juist zo leuk: de variatie. Zowel in alles wat je te zien krijgt onderweg, waar je starten kunt als in het afwisselende landschap, de verschillende paden en de omgeving waarin je fietst. En dus niet te vergeten de aanpassing die je zelf aan de route kunt doen.

Knooppunten fietsroute vanuit Opende

Zo zijn wij zelf, op een snikhete warme zondagochtend, vanuit ons huis in Opende op de (elektrische) fiets gestapt en richting knooppunt 20 in Marum gefietst. Maar ook vanuit Enumatil, Niebert of Leek is deze route te fietsen.

Fietsen huren in het Westerkwartier
Onze gehuurde E-bikes van de E-bike fyts specialist in Surhuisterveen

TIP: bekijk de route vooraf goed en schrijf de volgorde van de knooppunten op een kaartje en hang die aan je stuur. Te koop bij bol.com. Dan heb je steeds de route bij de hand zonder op je telefoon te kijken. Want niet rondkijken is echt zonde van de prachtige omgeving waar je langs fietst.

Fietsen door het veenlandschap van Groningen

Het gebied rond het dorp Leek in Groningen is gevormd door grootschalige veenontginning. Dit landschap herken je aan lintbebouwing langs de vaarten. De verveening is in gang gezet door de heer Nienoord. Deze naam kom je veel tegen tijdens de fietsroute. Je fiets namelijk een groot deel van de route over landgoed Nienoord in Leek. Op dit landgoed staat een kasteelachtig huis omringd door grachten en tuinen.

Landgoed Nienoord fietsroute

Borgen, landschappen en water

Tijdens het fietsen kom ook je langs verschillende borgen in de regio. Deze landhuizen werden ooit bewoond door adellijke families en vertellen het verhaal van de rijke geschiedenis van de streek. En alsof dat nog niet genoeg is, fiets je ook langs verschillende musea, historische monumenten en kerken. Genoeg historie en geschiedenis onderweg om heel veel meer te weten te komen over deze prachtige omgeving.

Fietsroute met veel historie rondom Leek
Fietsroute met veel historie rondom Leek

Een dag lang op pad in het Westerkwartier

Wanneer je echt de tijd hebt, is het een aanrader om een dag voor deze route uit te trekken. Je hebt dan genoeg tijd om bij alle historische plekken te pauzeren en zelfs naar binnen te gaan. Zo heb je een perfect dagje uit in het Westerkwartier. Onderweg zijn genoeg recreatie mogelijkheden om te eten. Ook je eigen boterham opeten is geen probleem, je komt heel veel bankjes met een prachtig uitzicht op de route tegen.

Terras bij tante Til Enumatil
Terras bij tante Til Enumatil

Knooppunten fietsroute Leek: praktische informatie

Wil je deze route ook fietsen? Ik heb alle handige informatie voor je op een rij gezet:

Knooppunten fietsroute Leek
Afstand 55 kilometer (ongeveer)
StartpuntElk knooppunt
Route kaart Fietsroute Veen en Borgen
Knooppunten (vanuit Marum) 20-85-9-11-17-16-15-21-46-30-36-38-20-
49-50-58-82-81-14-13-80-7-12-8-4-2-3-21-20

Nog meer van gemeente Westerkwartier ontdekken?

Op deze site vind je in het menu: recreatie Westerkwartier nog veel meer tips, uitjes en mooie routes om de omgeving verder te ontdekken. Er is in deze gemeente in zuid Groningen genoeg te doen om ook langer te blijven. Dus boek gerust een natuurhuisje in het Westerkwartier en geniet nog meer!

Banner overyvonne

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.