Wat te doen in Leens? Tips voor een heerlijk dagje uit

door Yvonne
Wat te doen in Leens

Welkom in Leens, een dorp in de Groningse gemeente Het Hogeland. Vooral bekend om museum Borg Verhildersum, maar er is nog zoveel meer te doen en te beleven. Pak je agenda erbij en plan een avontuurlijk dagje uit naar Leens.

Leens, zoveel te doen en te beleven

Of je nu Leens en omgeving ontdekt tijdens je vakantie of gewoon zin in een dagje uit in de provincie Groningen hebt, er is altijd wel een goede reden om Leens te bezoeken. In deze blog 6 tips om jouw bezoek aan Leens onvergetelijk te maken.

1.Museum Borg Verhildersum

Museum Borg Verhildersum is een prachtig landgoed met een statige borg dat volledig als museum is ingericht. De tijd die centraal staat in het museum is de periode van 1850 tot 1950. Je kunt zowel het landhuis, de tuin als de naastgelegen boerderij met arbeidershuisje bezoeken. Elk vertrek en locatie is met heel veel zorg ingericht en overal staan bordjes met een qr code om meer te weten te komen over het museum.

Wisselende exposities

Naast de historische gebouwen is ook een ruime expositie ruimte ingericht. Hier is altijd een expositie te zien met historische kleding uit verschillende periodes. Tijdens mijn bezoek (2024) was er een prachtige expositie van rouwkleding. Wist je dat vrouwen in die periode na het verlies van hun echtgenoot 2-3 jaar in zwarte kleding liep?

Openingstijden 1 april t/m 31 oktober
Dinsdag t/m zondag
10.30-17.00 uur
Website met locatie www.verhildersum.nl
Leens Verhildersum
Borg Verhildersum

2.Doe zoo in Leens

Wanneer je van dieren houdt, dan is een bezoek aan de Doe Zoo in Leens echt een aanrader. Dit educatieve centrum richt zich op de insectenwereld. Je vindt er heel veel insecten, insectenetende planten én insectenetende diersoorten.

Wat is er te doen bij Doe Zoo insectenwereld Leens?

In deze bijzondere dierentuin is veel te ontdekken over de insectenwereld. Leer en ontdek alles over de insecten tijdens de educatieve rondleiding of in het museum. Kinderen kunnen avonturen beleven in de insecten speeltuin of actief aan de slag op de wilde dieren golfbaan. Het leukste aan dit museum is dat je een echte slang, spin en schildpad mag aaien. Durf jij het aan?

Openingstijden Doe ZooAlle dagen van 10.00 – 17.00 uur
Website met locatiewww.doezoo.nl
Doe Zoo insectenwereld Leens

3.Wandelroutes in en rond Leens

In de buurt van Leens zijn heel veel mooie wandelroutes waarbij je meer ontdekt van de omgeving, natuur en regio. Wandel bijvoorbeeld de Ede Staal wandelroute van 9 kilometer die start vanaf Borg Verhildersum. Met deze route treed je in de voetsporen van Ede Staal, Groningse zanger en dichter. Eén van zijn bekendste Groningse nummers is toch wel: ’t Het nog nooit zo donker west…

Tijdens het wandelen kun je via een podcast luisteren naar het verhaal over het leven van deze Groningse zanger. Wie was Ede Staal, wat doet zijn repertoire met mensen, zelfs meer dan 35 jaar na zijn overlijden? De wandelroute start vanaf Borg Verhildersum. Een kaartje kopen voor toegang is niet nodig, de toegang is vrij van de borg.

4.Fietsen rondom Leens

Leens en omgeving verkennen per fiets is echt een aanrader. Er zijn veel fietspaden en rustige landweggetjes waar je veilig en ontspannen kunt fietsen. De fietsknooppunten in het dorp Leens zijn nummers 16 en 52 . Vanaf deze punten kun je zelf een route uitstippelen. Probeer ook eens de fietsroute: ‘Rondje Marne’ van 36 kilometer. Met deze fietstocht kom je ook in de pittoreske dorpen Houwerzijl, Kloosterburen en Zoutkamp.

Wandelroutes in en rond Leens 10 wandelroutes
Fietsroutes Rondje Marne Routekaart rondje Marne 36 kilometer
Leens en omgeving recreatie
Leens en omliggende dorpen

5.Winkelen in Leens, geen dag vullend programma, wel gezellig!

Oké, eerlijk is eerlijk, Leens heeft geen bruisend winkelcentrum. Maar dat wil niet zeggen dat dit dorp geen bezoek waard is. Je vindt er onder andere kledingzaak Ekster, sinds jaar en dag de winkel voor kleding met veel bekende merken. Verder vind je in het dorp nog een speelgoedwinkel, outletshop, bloemenzaak en ‘het winkelhuis’ waar 18 ondernemers onder één dak zorgen voor een leuk en afwisselend winkelaanbod.

Bakkerij met cadeauwinkel

Ben je toe aan iets lekkers, dan moet je naar bakkerij Peters midden in het dorp gaan. Hier koop je het lekkerste brood en gebak. Een perfecte plek om onder het genot van koffie met gebak bij te kletsen of uit te rusten. In de winkel vind je ook een cadeau shop met leuke cadeau ideeën en lokale producten.

6.Bezoek de luchtwachttoren

De laatste tip voor een dagje uit in Leens is een bijzondere. En zeker geen dag vullend programma, maar wel een bezoek waard. Het gaat om de luchtwachttoren 701. Deze toren ligt buiten Leens en valt onder het naastgelegen dorp Warfhuizen. De toren is gebouwd in 1955 door de korps Luchtwachtdienst. In totaal werden er 138 torens gebouwd die dienst deden als uitkijkpost naar eventueel overvliegende Russische vliegtuigen.

Luchtwachttoren 701 bezoeken? Dat kan.

Uniek aan deze toren is dat je tot boven in de toren kunt klimmen. I.v.m. veiligheid kan dit alleen onder begeleiding van vrijwilligers en begeleiders. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht ver het Groningse landschap.

Luchtwachterstoren 701Informatie en locatie luchtwachttoren
Openingstijden Mei t/m oktober elke derde zondag van de maand
14.00 tot 16.00 uur

Meer dan genoeg te doen in Leens en omgeving

De tips in deze blog zijn slechts een paar uit tips voor Leens en omgeving. Ben je langer dan één dag in de buurt van Leens, ga er dan ook eens op uit in de andere dorpen in de buurt. In het dorp Ezinge op 11 kilometer afstand is een prachtige wierde met kerk waarvandaan een wandelroute loopt tussen de dorpen Ezinge, Aduarderzijl en Feerwerd.

Of breng een bezoek aan het theemuseum in Houwerzijl. In de kerk middenin het dorp is een theemuseum, theeschenkerij én theewinkel. Voor de kinderen is er een heel mooi natuurspeeltuin voor uren speel plezier.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.