Opening Valkery festival met ‘gewoon Willem’ is groots in alles

door Yvonne
Gewoon Willem

Wat gebeurt er wanneer je een grote Nederlandse artiest, een organisatie met lef én een klein dorp samenbrengt? Dan ontstaat er een magische avond waarbij de wereld heel even alleen maar draait om goede muziek.

Een bijzondere openingsavond in Opende

Een gewone avond in Opende werd bijzonder met de opening van het Valkery festival. Ruim 700 mensen waren in de Veste aanwezig bij Waylon zijn allerlaatste theatershow ‘Gewoon Willem’. Speciaal voor Opende ging hij nog één keer terug naar zijn muzikale roots.

De artiest Waylon is gewoon Willem

Waylon, bekend om zijn country nummers, heeft in de corona periode zijn droom van een Nederlandstalig album waar gemaakt. Een album geïnspireerd op alle Nederlandstalige nummers die zijn leven beïnvloed hebben. In een taal waarin hij zich ‘naakt’ voelt, gewoon Willem is en letterlijk heel dicht bij het publiek staat.

Opening Valkery Festival

Theatershow zonder glamour en opsmuk

Tijdens de theatershow ‘gewoon Willem’ neemt Waylon het publiek mee naar zijn muzikale verleden, zijn roots. Een intieme show waarin je zijn ware zelf ontdekt zonder opsmuk en weg van de glamour. Gewoon het eerlijke verhaal van zijn leven, verteld op een humoristische, openhartige en eerlijke manier. Dat hij daarvoor speciaal richting het hoge Noorden afreist met zijn band zegt iets over hem als artiest, maar zeker ook iets over het Valkery Festival.

Gewoon Willem in Opende

Opening van Valkery Festival 2024

Na de succesvolle festivals in de afgelopen jaren, durfde de organisatie van het Valkery Festival het aan om een extra avond toe te voegen aan dit meerdaagse festival. Dat ze dan Waylon vragen om het festival te openen getuigt van lef. Een stukje lef waar de organisatie zenuwachtig voor was:

Als organisatie weet je dat je muziekinstallatie van top kwaliteit is, de lichtshow niet onder doet voor grote shows en dat je een geweldig podium hebt. Op de rest van zo’n avond heb je geen invloed. Dat de avond uiteindelijk zo geweldig wordt hadden we alleen maar kunnen dromen“.

Valkery Festival Waylon

Memory lane langs Nederlandse hits

Vanaf de eerste gitaarslag was het publiek meer dan enthousiast. Hoe bijzonder is het dat de band maar één muzieknoot hoeft te spelen of een woord te roepen en dat het publiek dan direct al uit volle borst het juiste lied zingt? Dit zegt iets over de bekendheid van deze Hollandse hits. Maar ook iets over het talent van de zanger en de band.

Zonder enige moeite werden we als publiek meegenomen in nummers als: ‘Annabel’, ‘het werd zomer’, ‘allemaal beestjes’ en zoveel meer. Waylon doet heel veel Nederlandse artiesten in deze show eer aan, teveel om hier op te noemen. Maar één artiest zet ik hier in het zonnetje en dat is Wayon zelf.

Theatertour gewoon Willem

Moeilijk om bescheiden te blijven

Eén van de afsluitende nummers van deze theatershow was ‘moeilijk bescheiden te blijven’. Een duidelijke knipoog naar hemzelf en zijn band. En terecht dat hij dit nummer zong: “Haal die knipoog maar weg Waylon, je hoeft echt niet bescheiden te zijn over je Nederlandstalige nummer, je optreden en je band. Vergeet je schroom, zing uit volle borst, het liefst nog één nacht of zoveel vaker als je maar kan!

Waylon in Opende

Meer dan verwacht: geweldige kwaliteit en groot succes

De theatershow duurde in totaal ruim drie en een half uur, uren waarin het publiek intens genoot van de prachtige nummers en een boeiend verhaal. En dan hebben we het nog niet gehad over de geweldige gitaarsolo van één van de bandleden. Diep, diep respect voor deze man!

Tijdens de pauze heb ik meerdere bezoekers gesproken, allemaal onder de indruk, iedereen enthousiast en nieuwsgierig naar het tweede deel van de show:

“Had ik dit geweten, dan had ik veel eerder kaarten gekocht. Ik wist niet wat ik verwachten kon, zo’n fan ben ik niet van Waylon. Maar dit is geweldig. Wat een top avond”.

Gewoon Willem

Nagenieten van ‘gewoon Willem’, Valkery, verras ons vaker!

Nu, nog geen 24 uur later, maakt het Valkery Festival zich alweer op voor de volgende feestavond. Ik hoop echt dat de organisatie de tijd heeft genomen om na te genieten én te beseffen wat voor geweldigs ze de bezoekers, het dorp én het mooie Noorden gegeven hebben.

Wordt vervolgd?

Deze geweldige opening van het festival legt de lat hoog voor de verwachtingen van de volgende avonden én toekomstige edities van het Valkery festival. Maar voor nu kunnen we als bezoekers volop nagenieten van een geweldige avond. En pssst niet verder vertellen, maar ik heb opgevangen dat dit succes bij de organisatie naar meer smaakt…. Wordt dus, hopelijk, vervolgd!

Welke artiest moet volgens jou volgend jaar het Valkery festival openen? Zet het in een reactie en wie weet lukt het de organisatie om deze artiest naar Opende te halen!

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.