Een houtgestookte pizza oven voor buiten is echt perfect!

door Yvonne
houtgestookte pizza oven voor buiten

Twijfel jij over de aanschaf van een houtgestookte (steenoven) pizza oven voor buiten? Lees dan snel verder want wij hebben sinds kort een steenoven in de tuin staan en zijn nu al groot fan! Lees hier mijn ervaring met het aanschaffen én pizza’s bakken in een traditionele houtgestookte steenoven!

Een houtgestookte pizza oven voor buiten

Een houtgestookte pizza oven koop je niet zomaar. Vaak denk je er al een tijdje aan maar weet je niet zeker of het echt iets voor jou is, of je de steenoven vaak gaat gebruiken en of de pizza’s echt wel zo lekker worden als jij wilt. Heel begrijpelijk, deze twijfels hadden wij ook.

Goed betaalbare houtgestookte steenovens uit Portugal

Hadden, want wij hebben inmiddels een prachtige traditioneel gebouwde steenoven uit Portugal in onze tuin staan. En nee, deze hebben wij niet in Portugal gekocht, maar gewoon via een Nederlandse website gespecialiseerd in prima betaalbare hout gestookte pizza ovens.

Nadat we één van de Portugese pizza ovens van deze importeur bij een woonwinkel in de provincie Groningen zagen staan, waren we direct ‘verliefd’ op deze prachtige ovens! We hebben via de website contact gezocht met de eigenaar én leverancier van de pizza ovens.

Verschillende soorten pizza en steenovens voor buiten

En wat blijkt, ook in pizza ovens heb je de keuze uit verschillende opties. Er zijn drie keuzes qua formaat van de oven en je kunt voor verschillende isolatie opties kiezen. Goede voorlichting hierover is belangrijk zodat jij de oven kiest die precies bij jou past. Wij hebben uiteindelijk voor de pizza oven medium met een kurklaag gekozen. Op de website luxeleven.eu vind je alle verschillende opties en mogelijkheden voor de pizza ovens.

Pizza oven voor de tuin
Bezorging van onze pizza oven

Showroom met pizza en houtgestookte steenovens voor buiten

Wil je de pizza ovens liever in het echt zien? Dan kun je een afspraak maken voor een bezoek aan de showroom in Klazienaveen (Drenthe). Een bezoek aan de showroom is echt de moeite waard. Je krijgt dan een beter beeld van de verschillende formaten en mogelijkheden zodat je precies die steenoven uit zoekt die bij jou past! Je bent wel gewaarschuwd: zodra je de prachtige ovens ziet, wil je er direct één mee nemen voor in je tuin!

Pizza oven accessoires die je ook echt nodig hebt

Heb je jouw perfecte pizza oven uitgezocht? Vergeet dan niet de accessoires voor het bakken van de perfecte pizza mee te bestellen. Deze zijn echt onmisbaar! De vijf-delige set die wij bij de pizza oven gekocht hebben bestaat uit een pizzaschep, een haak voor brandend hout, schuif om het hout naar de achterkant van de oven te schuiven, een veger voor het as vrij maken van de pizza steen en een schep om het as uit de oven te scheppen.

Pizza schep voor het pizza bakken in een steenoven
Accessoires voor het bakken van de pizza

Pizza bakken in een houtgestookte steenoven

Nadat je de oven uitgezocht hebt en hij thuis afgeleverd is begint het voorbereiden voor het bakken van de pizza’s. Een nieuwe steenoven moet namelijk eerst ‘ingestookt’ worden. Wij hebben een week lang elke avond de oven iets warmer opgestookt. Het steen kan hierdoor aan de hitte wennen zodat je knappen van de oven voorkomt.

Scheuren in het metselwerk voorkom je niet. Dit is een natuurlijk proces van het uitzetten door de hitte. Bij de oven zit een handleiding voor het opstoken waardoor je zeker weet dat je de oven goed in gebruik gaat nemen.

Opwarmen van de pizza oven
Opwarmen en rustig stoken van de pizza oven

Het bakken van de pizza in een houtgestookte oven

En dan wordt het echt leuk: het is tijd om pizza’s te gaan bakken. Ook hierbij is goed voorbereiden belangrijk. Zelf heb ik het kookboek de Pizza Bijbel aangeschaft. Dit kookboek beschrijft stap voor stap het stoken van de pizza oven, het bereiden van het deeg en heeft heel veel verschillende recepten zodat je altijd kunt variëren!

Mijn ervaring met het bakken van pizza’s in een houtgestookte oven

Gaat het bakken van pizza’s met al deze voorbereidingen dan direct goed? Nee! Bij de eerste keer bakken heb ik alle variaties van mislukte pizza’s gehad: zwart, rauw, half gaar en een gevallen pizza. Maar na een pizza of vier werd ik er echt al handiger in en uiteindelijk was de laatste pizza prima gelukt.

Dé tip voor het bakken van de perfecte pizza in de steenoven

En leer van mijn eerste ervaring: gebruik écht semola (gemalen mais) onder de pizza bij het stretchen (vormen) en scheppen van de pizza op de pizzaschep. Ik was eigenwijs en dacht dat gewone bloem ook wel zou werken. Niet dus. Gewone bloem blijft plakken en dit veroorzaakte de gevallen pizza doordat hij niet het aanrecht op de pizzaschep wou…

Semola voor het bakken van pizza’s

Semola is gemalen mais. Dit is grover van structuur dan bloem en zorgt er daardoor voor dat de pizza als het ware over de ondergrond rolt. De tweede keer pizza’s bakken gebruikte ik wel seemola. De pizza’s vormden veel makkelijker, waren prima op de pizza schep te plaatsen én je kon de pizza een stuk makkelijker in de oven leggen vanaf de schep. Ook het draaien in de oven is met semola een stuk makkelijker. Scheelt een verbrande korst…

Kortom, om de perfecte pizza te bakken moet je wel even oefenen. Nodig de eerste keer dus ook niet direct een tuin vol vrienden en familie uit, ga eerst goed oefenen!

Wat kun je verder nog bakken in een pizza oven?

Inmiddels hebben we een aantal keren de pizza oven gebruikt en komen er echt heerlijke pizza’s uit de oven. En dan begin ik al direct te bedenken wat je verder kunt bakken in de steenoven. En dat blijkt heel erg veel te zijn: brood, vleesgerechten, stoofpotjes, en veel meer lekkers.

Dat je verschillende gerechten in de steenoven kunt bakken is best logisch. Want de pizza oven is natuurlijk ‘gewoon’ een oven. Alleen door middel van hout warm gestookt. Dus heb je het pizza bakken goed onder de knie en weet je hoe je de juiste temperatuur regelt in de oven? Leef je dan uit en tover de lekkerste ovengerechten uit deze prachtige traditionele Portugese steenovens. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke havermoutplaatkoek met appel. Heerlijk als nagerecht met een bolletje ijs! Gegarandeerd dat jij heel veel lange warme zomeravonden in je tuin samen met vrienden en familie gaat vieren!

pizza bakken in houtgestookte oven
Een heerlijke pizza uit de pizza oven!

Ook een houtgestookte buitenoven kopen?

Heb ik je geïnspireerd om ook een pizza oven voor in je tuin te kopen? Top! Je krijgt echt geen spijt. Voor meer informatie en alle mogelijkheden voor deze houtgestookte pizza ovens kun je terecht op de website site van luxeleven. Ze helpen je graag!

Op deze blog zijn voorwaarden van toepassing, zie disclaimer.

You may also like

12 reacties

Claire 22 maart 2023 - 08:15

Dit is gaaf! Lijkt mij ook een hele mooie ervaring om samen met kids te doen! Met mijn dochtertje Lana (bijna 3 jaar) maak ik iedere zaterdag pizza’s. Het is haar lievelingseten.

Beantwoorden
Yvonne 23 maart 2023 - 09:18

Hoi Claire. Dit is zeker gaaf! En inderdaad, met kinderen is het nog leuker. Wij hebben 2 pubers, erg gezellig om een avond pizza’s te bakken met ons gezin!

Beantwoorden
Linda schrijft 't op 22 maart 2023 - 09:09

Wat een goede tips voor als je een pizza wilt bakken in de tuin. Zelf lijkt het me erg leuk en lekker!

Beantwoorden
Yvonne 23 maart 2023 - 09:19

Hoi linda. Dank voor je compliment. Het is ook zo leuk om te doen. Ik ben niet een echte pizza fan maar het bakken in een houtgestookte oven zelf is al zo leuk!

Beantwoorden
nicole 22 maart 2023 - 15:56

Nou die wil ik best hebben! En we hebben er ook genoeg plek voor hier op het Achterhoekse platteland. En ik ben dol op pizza : )

Beantwoorden
Yvonne 23 maart 2023 - 09:20

Hoi Nicole, klinkt alsof een houtgestookte pizzaoven echt iets voor je is. Deze leverancier levert door heel Nederland voor een super leuke prijs. Misschien een dee om naar het pizzaloversfestival 13 mei in Apeldoorn te gaan? Daar kom ik ook en deze leverancier ook.

Beantwoorden
Mirjam 22 maart 2023 - 17:00

Mmm, lekker! In restaurants waar ze pizza uit een hout gestookte oven serveren, weet ik altijd gelijk wat ik moet bestellen. Zo lekker. Maar voor in onze eigen tuin vind ik het net te groot. En dan ga ik ook veel te vaak pizza eten ben ik bang.

Beantwoorden
Yvonne 23 maart 2023 - 09:21

Hoi Mirjam. Haha te vaak pizza eten, kan dat? Ik snap je wel. De oven is vrij groot. Nu hebben wij de medium, er is nog een kleinere maat. Maar weet wel, met een oven in de tuin eet je vaker pizza!

Beantwoorden
Frederique 23 maart 2023 - 15:00

Oh wat gaaf zeg om dat in je tuin te hebben. We waren eens op vakantie in een Italiaans dorpje en werden door de inwoners uitgenodigd voor pizza avond. Alle inwoners brachten bij dat ene gezin de avond door waar er ook zo’n oven in de (enorme) tuin stond. Iedereen belegde zijn eigen pizza. Het was zo gezellig met enorm veel kinderen maar ook alle oudjes uit het dorp waren er en zo. Zo gezellig! Sindsdien staat zo’n houtoven op mijn wenslijst haha

Beantwoorden
Yvonne 24 maart 2023 - 08:44

Hoi Frederique, Wat klinkt dat als de ultieme vakantiezomeravond! Wij hopen hier ook op dit soort avonden met vrienden en familie. En ook bij ons stond een oven lang op de wensenlijst en staat ie nu in de tuin. Dus blijf hopen!

Beantwoorden
Tessa 23 maart 2023 - 18:55

Zulke pizza’s heb ik alleen in Italie gegeten.Nooit thuis

Beantwoorden
Yvonne 24 maart 2023 - 08:45

Hallo Tessa. Heerlijke he. En dat zeg ik als geen pizza fan. Maar het doet inderdaad direct aan Italië denken, en dan smaakt alles ineens veel lekkerder!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.