Havermout plaatkoek met appel: een lekker makkelijk recept

door Yvonne
Havermout plaatkoek met appel

Een havermout plaatkoek met appel is mijn favoriete versie van de appeltaart. De combinatie van krokante havermout, frisse appel en zoete rozijnen is onweerstaanbaar!

Eet deze havermouttaart bij een lekkere kop thee of koffie of serveer de plaattaart als dessert met een bolletje vanille ijs. Voor welke gelegenheid je ook aan het bakken gaat, deze havermout plaatkoek met appel is altijd een succes!

Havermout plaatkoek met appel

Dit super makkelijke recept voor havermout plaatkoek is gebaseerd op het recept havermoutkoek van Heel Holland Bakt winnares Anouk. Eigenwijs als ik ben heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Zo heb ik rozijnen aan het recept toegevoegd waardoor je minder suiker nodig hebt. En om toch een beetje een ‘gezond’ bezig te zijn gebruik ik meer appels.

Deze bakvorm is echt ideaal voor dit recept:

 

Lekker makkelijk

Extra voordeel van deze simpele havermout appeltaart recept is dat je de paar ingrediënten die je nodig hebt, makkelijk op voorraad kunt hebben. Ideaal wanneer je niet te vaak boodschappen wilt doen. Of bij onverwachts bezoek. Binnen een uur tover jij deze appeltaart op tafel!

Trouwens, deze taart wordt hier in huis ook als havermout ontbijttaart gebruikt door hongerige pubers… Je bent gewaarschuwd, voor je het weet hebben ze hem helemaal opgegeten!

Genoeg gekletst, hoogtijd om aan de slag te gaan.

Havermout appel plaatkoek

Ingrediënten havermout plaatkoek met appel

  • 200 gram (donker) bruine basterdsuiker
  • 200 gram boter (kan zowel margarine als roomboter zijn, of half om half)
  • 150 gram havermout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 appels (Elstar of Jonagold)
  • Goede handvol rozijnen

Benodigde bakspullen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand)
  • Rasp de appels met schil en laat in het vergiet boven de beslagkom uitlekken
  • Wel de rozijnen in het sap dat uit de appels komt
  • Smelt de boter op een laag vuur in de pan
  • Haal de pan van het vuur en roer de suiker erdoor
  • Roer vervolgens de havermout door de boter/suiker oplossing
  • Tot slot voeg je het zelfrijzend bakmeel toe
  • Roer dit goed door. Dit gaat het makkelijkste met een lepel met een gat erin. Dan heb je minder weerstand. Heb je die lepel niet? Dan kan het ook met een gewone lepel, goed voor je spierballen…
  • Verdeel twee derde van dit mengsel over de bodem van je bakblik met bakpapier of stort het op je bakplaat met bakpapier
  • Knijp het vocht uit de appels en zeef de rozijnen uit het appelsap
  • Meng appels en rozijnen door elkaar en verdeel over de bodem
  • Strooi de rest van het havermout mengsel over de appels met rozijnen en druk lichtjes aan

Bakken van de havermout plaatkoek

Bak de havermout plaatkoek in ongeveer 45 minuten gaar. Laat de plaatkoek afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

TIP: Gooi het sap van de appels niet weg. Dit is heerlijk om op te drinken!

Variatietip: havermouttaart met rood fruit

Wil je liever een havermouttaart met rood fruit? Dat is geen probleem. Vervang de appels en rozijnen dan door een halve zak rood diepvriesfruit.

Let op: dit fruit verliest veel vocht wanneer het ontdooit bij het bakken. Je kunt dit opvangen door een handvol gedroogde cranberry’s toe te voegen of paneermeel op de bodem te strooien (of beide…)

Mini havermout appeltaartjes

Dit recept kun je ook prima gebruiken om mini havermout appeltaartjes te maken. Daarvoor gebruik ik kleine ingevette ovenschaaltjes. De werkwijze is verder precies hetzelfde. De baktijd is wel een flink stuk korter. Ongeveer 20-30 minuten. Afhankelijk van de grootte van je vormpjes!

Met het hele recept kun je flink wat mini appeltaartjes maken. Vaak doe ik de helft in mini bakvormpjes en rest van de havermout plaattaart bak ik af op de bakplaat.

Mini havermout appel kruimeltaartjes
Mini havermout appeltaartjes

Links naar bol.com zijn affiliatie links. Zie disclaimer. 

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.