Dit zijn dé unieke en bijzondere kerstmarkten in Friesland 2023

door Yvonne
Kerstmarkten in Friesland

Waar vind je toch die unieke en gezellige kerstmarkten in Friesland? Vraag jij je dat ook af? Lees dan snel verder want ik heb 7 unieke en bijzondere net even anders dan standaard kerstmarkten in Friesland voor je op een rijtje gezet. Scheelt jou heel wat zoekwerk in deze drukke maand van het jaar.

Kerstmarkten in Friesland

Een beetje speurwerk op internet laat je zien dat in Friesland naast alle mooie kerstshows bij tuincentra, heel veel kerstmarkten georganiseerd worden. Fijn, want dan hoe je niet ver te reizen voor die gezellige warme sfeer waar we in deze tijd behoefte aan hebben. Dichterbij dan je denkt vind je ook echt leuke en net even anders dan standaard kerstmarkten met kampvuren, glühwein, sfeervolle lichtjes en lokale lekkernijen.

Kerstmarkt in Harlingen
Kerstmarkt in Harlingen.

Hier vind je de leuke kerstmarkten in Friesland

In deze blog vind je 7 kerstmarkten die net even anders, sfeervoller en leuker zijn dan de standaard markten. Kun je niet kiezen? Geen probleem, bezoek ze gewoon allemaal en maak er een onvergetelijke feestmaand van!

1. Kerstfair Beetsterzwaag 6 december

Het hele centrum van Beetsterzwaag in kerstsfeer! Zo mooi en sfeervol als het centrum normaal altijd al is, tijdens de kerstfair is het nog gezelliger. De hele hoofdstraat staat in het teken van een kerstbeleving die je niet wilt missen. En omdat deze kerstfair op een woensdagmiddag is, kun je hier ok prima met de kinderen naar toe gaan.

Op de markt staan ruim 100 standhouders waaronder veel plaatselijke horeca ondernemers. Dus thuis eten is niet nodig. Wanneer het donker wordt zorgen de duizenden lichtjes voor een prachtige sfeer in het oude centrum. Oja, de kerstman is ook aanwezig. Kun je nog snel je laatste kerstwensen met hem delen…

DatumWoensdag 6 december van 13:30 – 21:00 uur
LocatieHoofdstraat Beetsterzwaag
WebsiteKerstfair Beetsterzwaag

2. Kerstmarkt Bolsward 8 december

In de sfeervolle elfstedenstad Bolsward is ook dit jaar weer een kerstmarkt. Meerdere straten worden op vrijdag 8 december omgetoverd tot een kerstmarkt. Bolsward noemt het zelf: ‘de leukste kerstmarkt ooit!’. Of dat echt zo is kan ik je niet vertellen. Maar de stad zelf is al zo sfeervol met de oude keer, het water door het dorp en de leuke boetiekjes, dat ik zomaar vermoed dat het wel eens heel gezellig kan worden op deze kerstmarkt in Friesland…

DatumVrijdagavond 8 december om 17:00 uur
LocatieHoogstraat, Groot en Kleinzand en meer straten
WebsiteFacebook kerstmarkt Bolsward
Friesland Kerstmarkten foto bron pixabay

3. Dokkum Dickensstijl kerstfair 8 december

De in Dickensstijl kerstmarkt in Dokkum is misschien wel de grootste kerstmarkt in Friesland. Zeker in Dickensstijl. Door het hele centrum van Dokkum vind je de leukste stands, lekkerste culinaire hapjes en sfeervolste kraampjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een kraam die het verkoopt.

Magische kerstsfeer

De organisatie van de Dickenstijn kerstfair in deze Friese stad belooft u een een magische avond. De geur van rook en hout uit de vuurtonnen zorgen voor een heerlijke winterse sfeer. En de ruim 100 figuranten in Dickensstijl doen je heel even denken dat je terug bent in 1843, het jaar dat Dickens het zo bekende nummer: ‘A Christmas Carol’ schreef.

Datum8 December 13:30 – 21:30 uur
LocatieBinnenstad Dokkum
Website Kerstfair Dokkum

4. Zoutsloter kerstmarkt in Harlingen 9 December

Rondom de gracht Zoutsloot wordt elk jaar een sfeervolle kerstmarkt georganiseerd. Deze kerstmarkt is echt een traditie in Harlingen. Dompel je onder in kerstsfeer in deze havenstad van Friesland. Geniet van live muziek, warme streekproducten, heerlijke gerechten en gezellige mensen.

Grootste kerstmarkt van Friesland?

Met ruim 200 kramen is dit misschien wel de grootste kerstmarkt van Friesland. Wanneer je dan ook nog bedenkt dat de markt in een prachtige historische omgeving is, dan weet je: dit wordt gezellig! Naast de kramen zorgen ook de versiering van de huizen voor een extra unieke sfeer.

Datum9 december 15.00 – 21.00 uur
LocatieHarlingen
WebsiteZoutsloter Kerstmarkt
Zoutsloter kerstmarkt Harlingen
Zoutsloter kerstmarkt Harlingen

5. Muzikaal kerstfeest in Woudsend 15 December

Geen zin in kerstkraampjes en de standaard kerstverkopen? Dan is het muzikale kerstfeest in Woudsend echt iets voor jou. Tijdens ‘Kryst in Waldsein’ is het hele dorp verlicht in kerstsfeer en zijn molens en kerken geopend.

Muzikale kerstavond

Deze avond start om 19.30 uur bij het dorppshuis met muziek van orkesten en koren. Via een wandelroute loop je gezamenlijk langs verschillende locaties in het dorp (binnen en buiten). O 21.00 uur kom je weer terug bij het dorpshuis waar wat lekkers voor je klaar staat. Kom je ook naar deze gezellige avond voor samen muziek te maken en te zingen?

Datum15 December start om 19.30 uur
LocatieDorpshuis Woudsend
Website Muzikaal kerstfeest Woudsend

6. Kerstmarkt in de Blokhuispoort 16 en 17 December

Een kerstmarkt op een hele bijzondere locatie. Dat is de kerstmarkt in de voormalige gevangenis van Leeuwarden. Op deze markt vind je meer dan 50 standhouders, live muziek en een heus foodplein. De meeste standhouders zijn kleine ondernemers die speciaal voor deze markt hun bijzondere producten aanbieden.

Kerst in de gevangenis

Blokhuispoort Leeuwarden is de voormalige Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden. In de vorige eeuw de grootste en strengst bewaakte gevangeis van Nederland. Nu vind je er kleine ondernemers die de cellen omgebouwd hebben tot kleine winkeltjes.

Terwijl je langs de winkeltjes gaat, proef je nog de sfeer van vroeger door het prachtige ontwerp van de gevangenis. Een kerstmarkt op zo’n unieke locatie mag je dan ook echt niet missen!

Data16 December 11:00 – 21:00 uur
17 December 11:00 -18:00 uur
LocatieBlokhuispoort Leeuwarden
Website Kerstmarkt Blokhuispoort
Kerstmarkt Blokhuispoort Leeuwarden
Blokhuispoort Leeuwarden

7. XMAS Sneek 16 en 17 December

Het weekend van 16 en 17 december staat het centrum in Sneek in het teken van kerst. Dit hele weekend is er een programma met heel veel bijzondere momenten. Zo wordt de kerstman feestelijk onthaald, wordt de kerstboom op zaterdag om 17 uur feestelijk ontstoken op het Schaapmarktplein en is er op 17 december een speciale kerst koopzondag in Sneek.

Kerst winkelen in Sneek

Al eerder schreef ik in een blog hoe leuk het is om te shoppen in Sneek. Als alles in kerstsfeer versierd is, kan het alleen nog maar beter worden! Deze dag zijn niet alleen de winkels geopend, er is ook straattheater en livemuziek in de binnenstad. Kom Plan dit weekend dus alvast maar in je agenda voor al je kerstboodschappen. Zeker weten dat je met v de leukste cadeaus thuis komt.

Data16 en 17 december
LocatieBinnenstad Sneek
Website XMAS Sneek

Gezelligste kerstmarkten in Friesland én Groningen

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke kerstmarkten in Friesland. Wil je ook graag in Groningen de leukste kerstmarkten bezoeken? Lees dan ook de blog met de leukste kerstmarkten in Groningen. Welke markt je ook bezoekt, maak er een onvergetelijke feestmaand van en geniet van alles waar jij blij van wordt!

Banner overyvonne

You may also like

2 reacties

Margreet 3 december 2023 - 09:05

Superfijn met goeie tips en uitleg

Beantwoorden
Yvonne 3 december 2023 - 11:26

Dank je wel. Veel plezier op de kerstmarkt(en)

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.