Kerstrollade recepten én het verhaal achter dit traditionele kerstgerecht!

door Yvonne
Kerstrollade recepten

Er zijn heel veel verschillende recepten en manieren om kerstrollade te bereiden: in de oven, op de barbecue of in de braadpan. Hier vind je drie kerstrollade recepten om je rollade net even anders te bereiden dan vorig jaar! En terwijl de rollade aan het garen is, kun jij de de geschiedenis van dit traditionele kerstgerecht onder aan de recepten lezen. Want waarom eten we juist met kerst rollade en wat is de geschiedenis achter deze traditie met de feestdagen?

Kerstrollade recepten: makkelijk, lekker en net even anders

Je wilt dit jaar rollade eten met de kerst, maar niet traditioneel zoals alle voorgaande feestdagen. Ik herken dat wel. Daarom heb ik drie originele kerstrollade recepten verzameld waarmee jij je gasten verrast! En met alle drie recepten sta je ook geen uren in de keuken. Kun je gewoon lekker gezellig met je gasten kletsen. Bijvoorbeeld over de traditie over het eten van rollade met de feestdagen.

Traditie van de kerstrollade

Drie lekker makkelijke kerstrollade recepten op een rij

Onderstaande drie rollade recepten zijn van drie foodbloggers die de rollade net even anders bereiden dan we gewend zijn. Kies je nieuwe favoriet uit en geniet met de kerst:

1: Kiprollade recept uit de instant pot

Heb jij een instant pot? Dan is dit recept iets voor jou! Want een (kip)rollade kun je prima in de instantpot bereiden.

Kiprollade uit de Instant Pot is misschien wel de sappigste en lekkerste manier om een kiprollade te bereiden. Sowieso de simpelste en snelste manier. Slechts 15 minuten op hoge druk en binnen 30 minuten klaar! Een klassiek gerecht, maar dan ongekend sappig. Nooit meer droge, te gare rollade. 

Op www.flyingfoodie.nl vind je het recept voor kiprollade bereid in de instapot: Recept kiprollade uit de instant pot

Kerstrollade recepten instant pot kiprollade
Kiprollade uit de instantpot

2: Saltimbocca rollade van kalfsvlees: rollade op Italiaanse wijze

Dit recept van deze Italiaans Saltimbocca alla Romana, oftewel kalfslapjes, zijn minirollades bereid op een Romeinse manier: opgerolde mini rollades gemaakt van kalfslapjes met prosciutto en salie. Het is een feestelijk gerecht wat niet te moeilijk te bereiden is.

TIP: Rol ze een dag van tevoren al op, bak ze op de avond zelf even voor en de oven doet de rest. Een leuke twist op de klassieke rollade. Mocht je geen kalfsoesters kunnen vinden, maak ze dan van kipfilet.

Wil je graag een rollade dat past bij een Italiaans kerstmenu? Dan is dit recept van www.culinea.nl echt iets voor jou: recept voor saltimbocca rollade

saltimbocca rollade van kalfsvlees
Saltimbocca rollade van kalfsvlees

3: Rollade van varkenshaas met pistache en perziken

Wil je zelf een rollade maken? Dan is het rollade recept met pistache en perziken van www.chicamoms.nl echt makkelijk om te maken! De rollade maak je van varkenshaas en de vulling is geïnspireerd op het Midden Oosten met pistache en perziken. Dit is ook een heerlijk rollade recept om op de barbecue te maken!

Hier vind je het hele recept: Rollade van varkenshaas

Rollade van gevulde varkenshaas
Rollade van varkenshaas met vulling

De geschiedenis van dit traditionele kerstgerecht.

Nu de rollade aan het garen is, kun jij ooi het verhaal over de traditie van de rollade lezen. Want waarom eten we vooral met kerst rollade? De schappen in de winkels liggen in december vol met alle soorten rollades: groot, klein, kip, rund of varken. Ik dook de geschiedenis van dit traditionele kerstgerecht in en ontdekte dat de rollade al een ‘way long back’ gaat.

De geschiedenis van de kerstrollade

Na uitgebreid onderzoek (google raadplegen…) blijkt de rollade een lange geschiedenis te hebben. Er is namenlijk een sterk vermoeden dat dit vleesgerecht ontstaan is door de verwerking van kleine stukjes rest vlees. Deze stukjes vlees werden bij elkaar gebonden door middel van bladeren. Om smaak aan het vlees te geven werden kruiden en groenten toegevoegd.

Kerstrollade bakken
Een vleesthermometer is super handig bij het bereiden van een rollade

Slow cooking als bereidingswijze

Garing van dit vleespakket werd langzaam gedaan in verhitte kuilen in de grond. In deze kuilen werd het vuur eerst goed opgestookt, vervolgens gedoofd en dan werd het vlees erin gelegd en afgedekt. Eén van de eerste manieren van slowcoocking.

Kerstrollade als ambacht van de slager

In de jaren die volgden, werden ambachtsgilden steeds belangrijker. De slager gebruikte het maken van rollade als de manier om zijn kwaliteit en vakmanschap te laten zien. Het opbinden en het kruiden van het vlees was een ware kunst geworden. De rollade was echt het top stuk vlees van de slager. En daarmee werd de rollade een traditioneel en luxe kerstgerecht!

Wat mij betreft een heerlijk traditioneel kerstgerecht dat bij ons nooit ontbreekt op het kerstmenu. Wel k gerecht ontbreekt er bij jou nooit op het kerstmenu? laat het weten in een reactie!

Bonustip: handig keukengerei voor het bereiden van een kerstrollade

Een vleesthermometer: Ideaal om de kerntemperatuur van je rollade goed in de gaten te houden. Onmisbaar voor de perfecte garing.

Zelf gebruik ik altijd een ovale braadpan voor het bakken van de rollande.  Rond kan ook, maar dit past wel heel erg perfect. Na het aanbraden op het vuur schuif je de pan zo de oven in! 

Deze blog bevat affiliatie links, zie discaimer

Desserttip: Cheesecake met frambozen en witte chocolade

You may also like

2 reacties

Marion 15 december 2020 - 18:03

Geen rollade in huize Stam-van Wees met kerst en ook geen gourmet. Ook wij zijn met een klein clubje met kerst en aangezien mijn man de kok is tijdens de kerst wordt het waarschijnlijk wel iets lekkers. Maar wat het wordt, daar zijn we nog niet uit.maar ik laat het je weten.

Beantwoorden
Yvonne 16 december 2020 - 09:10

Oeh spannend. Hier ook klein clubje met kerst. Zeker geen gourmet. Wel rollade. En ik ben de kok. Maar zou ook best het koken met kerst aan een ander over willen laten…

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.