Kerstrollade recepten én het verhaal achter dit traditionele kerstgerecht!

door Yvonne
Kerstrollade recepten

Er zijn heel veel kerstrollade recepten en manieren om rollade te bereiden: in de oven, op de barbecue of in de braadpan. Maar wat is het verhaal achter dit traditionele kerstgerecht? En waarom eten we juist met kerst rollade? In deze blog de geschiedenis van de kerstrollade én drie heerlijke en makkelijke rollade recepten.

Kerstrollade: een jarenlange traditie

Waarom eten we vooral met kerst rollade? Deze vraag bedenk ik elk jaar weer met de feestdagen. De schappen in de winkels liggen vol met alle soorten rollades: groot, klein, kip, rund of varken, alles is mogelijk. Ook het zelf maken en knopen van is super leuk. Maar waarom eten we juist met de feestdagen dit vleesgerecht? Ik dook de geschiedenis van dit traditionele kerstgerecht in en ontdekte dat de rollade al een ‘way long back’ gaat.

Traditie van de kerstrollade

De geschiedenis van de kerstrollade

Na uitgebreid onderzoek (google raadplegen…) blijkt de rollade een lange geschiedenis te hebben. Er is een sterk vermoeden dat dit vleesgerecht ontstaan is door de verwerking van kleine stukjes rest vlees. Deze stukjes vlees werden bij elkaar gebonden door middel van bladeren. Om smaak aan het vlees te geven werden kruiden en groenten toegevoegd.

Slow cooking als bereidingswijze

Garing van dit vleespakket werd langzaam gedaan in verhitte kuilen in de grond. In deze kuilen werd het vuur eerst goed opgestookt, vervolgens gedoofd en dan werd het vlees erin gelegd en afgedekt. Eén van de eerste manieren van slow cooking!

Kerstrollade als ambacht van de slager

In de jaren die volgden, werden ambachtsgilden steeds belangrijker. De slager gebruikte het maken van rollade als de manier om zijn kwaliteit en vakmanschap te laten zien. Het opbinden en het kruiden van het vlees was een ware kunst geworden. De rollade was echt het top stuk vlees van de slager. En daarmee werd de rollade een traditioneel en luxe kerstgerecht!

Kerstrollade bakken

Originele kerstrollade recepten

Staat dit stuk ambachtsvlees ook met kerst bij jou op het menu? Maar wil je rollade eten die net even anders is? Dan heb ik drie originele rollade recepten voor jou:

Kiprollade recept uit de instantpot

Deze verrassende en originele manier van rollade bereiden vind je op www.flyingfoodie.nl

Kiprollade uit de Instant Pot is misschien wel de sappigste en lekkerste manier om een kiprollade te bereiden. Sowieso de simpelste en snelste manier. Slechts 15 minuten op hoge druk en binnen 30 minuten klaar! Een klassiek gerecht, maar dan ongekend sappig. Nooit meer droge, te gare rollade. 

Link naar het recept: https://www.flyingfoodie.nl/recept/kiprollade-uit-de-instant-pot/

Kerstrollade recepten instant pot kiprollade
Kiprollade uit de instantpot

Saltimbocca rollade van kalfsvlees

Wil je graag een rollade dat past bij een Italiaans kerstmenu? Dan is dit recept van www.culinea.nl echt iets voor jou:

Met de Kerstdagen wordt er traditioneel vaak een rollade op tafel gezet. Meestal worden deze kant en klaar gekocht bij de slager of supermarkt. Ik heb voor jullie een heerlijk recept voor een mini rollade, namelijk deze Italiaans Saltimbocca alla Romana oftewel kalfslapje bereid op een Romeinse manier.

Opgerolde mini rollades gemaakt van kalfslapjes met prosciutto en salie. Een feestelijk gerecht wat niet te moeilijk te bereiden is. Rol ze een dag van tevoren al op, bak ze op de avond zelf even voor en de oven doet de rest. Een leuke twist op de klassieke rollade. Mocht je geen kalfsoesters kunnen vinden, maak ze dan van kipfilet.

Link naar het recept: https://www.culinea.nl/recepten/saltimbocca-rollade-van-kalfsvlees/

saltimbocca rollade van kalfsvlees
Saltimbocca rollade van kalfsvlees

Rollade van varkenshaas

Zelf rollade maken? Dan is dit rollade recept van www.chicamoms.nl echt makkelijk om te maken!

Dit makkelijke rollade recept is gemaakt van varkenshaas. De vulling is geïnspireerd op het midden Oosten.

Klik op de link voor het gehele recept: https://www.chicamoms.nl/varkenshaasje-abrikozen-pistache-recept-boodschappen/

Rollade van gevulde varkenshaas
Rollade van varkenshaas met vulling

Aan de slag met het juiste keukengerei!

Tot slot nog een paar echt handige keukentools om je rollade te bereiden:

Een vleesthermometer: Ideaal om de kerntemperatuur van je rollade goed in de gaten te houden. Onmisbaar voor de perfecte garing.

Zelf gebruik ik altijd een ovale braadpan voor het bakken van de rollande.  Rond kan ook, maar dit past wel heel erg perfect. Na het aanbraden op het vuur schuif je de pan zo de oven in! 

Alle links naar bol.com zijn affiliatie links. Voor meer informatie zie disclaimer.

Desserttip: Cheesecake met frambozen en witte chocolade

You may also like

2 reacties

Marion 15 december 2020 - 18:03

Geen rollade in huize Stam-van Wees met kerst en ook geen gourmet. Ook wij zijn met een klein clubje met kerst en aangezien mijn man de kok is tijdens de kerst wordt het waarschijnlijk wel iets lekkers. Maar wat het wordt, daar zijn we nog niet uit.maar ik laat het je weten.

Beantwoorden
Yvonne 16 december 2020 - 09:10

Oeh spannend. Hier ook klein clubje met kerst. Zeker geen gourmet. Wel rollade. En ik ben de kok. Maar zou ook best het koken met kerst aan een ander over willen laten…

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.