Ontdek het Westerkwartier: een historische autopuzzeltocht door Groningen

door Yvonne
autopuzzeltocht Westerkwartier Groningen

Het Westerkwartier is een prachtige gemeente in het Zuiden van de provincie Groningen. Wil je op één dag een groot deel van de regio ontdekken? Dan is deze autopuzzeltocht van Local Groningen door het zuidelijke deel van het Westerkwartier echt iets voor jou!

Het Westerkwartier ontdekken met een autopuzzeltocht

Gemeente Westerkwartier in het zuiden van Groningen, heeft veel te bieden: prachtige natuur, historische gebouwen en mooie dorpen met lokale restaurantjes en winkeltjes. Deze autopuzzelrit laat je echt het mooiste van zuidelijk Westerkwartier zien.

Route langs borgen, natuurgebieden en historische verhalen

Op het startpunt (Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek) kom je direct in de stemming om deze regio van de provincie Groningen te ontdekken. De karakteristieke landgoedboerderij heeft een prachtig monumentaal voorhuis met uitzicht over het landgoed Nienoord. Een mooi voorproefje van wat nog komen gaat op de route.

Zodra je van het startpunt wegrijdt, is er veel te zien onderweg. De autopuzzelroute zuidelijk Westerkwartier gaat afwissend door natuurgebieden en mooie dorpjes met een rijke historie.

autopuzzeltocht van Local Groningen
‘Nieuw’ natuurgebied in het Westerkwartier

Nieuw aangelegde natuurgebieden

Veel van de natuurgebieden waar de autopuzzeltocht langs gaat, zijn onderdeel van de ‘nieuwe natuur in het Zuidelijk Westerkwartier’. Deze gebieden worden ontwikkeld om ruimte te geven aan de natuur en tegelijk te zorgen voor waterwinningsgebieden. Doel hiervan is dat de bewoners veilig én prettig in een uniek en toekomstbestendig gebied kunnen wonen.

Historische verhalen uit het Westerkwartier, Groningen

Naast de afwisselende natuur, vind je in het Westerkwartier ook heel veel historische verhalen. De route brengt je langs locaties met een verhaal. Zo kom je onder andere langs de gedenksteen van het drama dat in 1929 plaats heeft gevonden in de buurt van Kornhorn. Op een ijskoude winternacht vielen bij deze plek vier doden door een schietpartij.

Historische autopuzzeltocht Westerkwartier
Het verhaal van IJe Wijkstra

Gelukkig is er ook vrolijkere historie onderweg. Zo rij je onder andere langs de klokkenstoel van Doezum en langs één van de vele pingoruïnes in het Westerkwartier. En toevallig is dit huis met de Pingo, ons huis. Wil je meer weten over het ontdekken en ontstaan van deze pingoruïne? Dat kan, ik heb er een uitgebreide blogserie over geschreven: Pingoruïne Poelbuurt

Puzzeltocht met de auto in Groningen
Klokkenstoel

Horeca onderweg tijdens de autopuzzelrit

Naast prachtige natuurgebieden en historische verhalen, rij je onderweg ook langs verschillende restaurants en leuke terrassen in het Westerkwartier. Zo rij in in het dorpje Enumatil langs ‘Tante Til. Een heel gezellig theehuis waar ze de heerlijkste Poffert serveren. Echt een aanrader om daar te stoppen.

Terras bij tante Til Enumatil
Terras bij tante Til Enumatil

Hoe werkt een autopuzzeltocht?

Genoeg geschreven over hoe leuk deze puzzeltocht met de auto is. Voordat je deze tocht ook gaat rijden, is het belangrijk dat je je hiervoor aanmeldt. Dat doe je op de site van Local Groningen. Op deze site kun je kiezen uit verschillende puzzelroutes in de hele provincie Groningen.

Op de site klik je op de puzzelroute en datum van je voorkeur. Je krijgt dan een link in je mailbox zodra je de bestelling hebt afgerond. Via deze link download je alle informatie over de autopuzzeltocht. Op de start locatie krijg je het routeboekje met route navigatie en extra informatie over de regio en route.

autopuzzeltocht Westerkwartier
Navigatie onderweg

Puzzelen onderweg met leuke vragen

Naast de route, krijg je ook de puzzelvragen mee voor onderweg. Deze vragen gaan over de verschillende locaties waar je langs rijdt. Het is superleuk om de antwoorden onderweg op te zoeken en zo meer te leren over dat wat je ziet of waar je langs rijdt.

Reserveer je autopuzzeltocht Westerkwartier Groningen

Of het nu pijpenstelen regent of dat de zon hoog aan de hemel staat, het maakt niet uit. Deze puzzeltocht is altijd leuk om te doen. Ook met kinderen want zij kunnen helpen met het beantwoorden van alle vragen.

Tijdens de puzzeltocht ontdek je een prachtig mooie regio in de provincie Groningen waar het nog heerlijk rustig is, veel te beleven valt én waar je nooit uitgekeken raakt!

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.