Jouw ideale slaapkamer inrichten lukt met deze vijf stappen

door Yvonne
ideale slaapkamer inrichten

Een slaapkamer is de plek waar je tot rust komt, waar je ontspant en heerlijk slaapt. Bij het inrichten van juow ideale slaapkamer is het dus belangrijk zo veel mogelijk een sfeer te creëren waarin jij je prettig en ontspannen voelt.

Je ideale slaapkamer inrichten doe je zo

Ben jij toe aan een make-over van je slaapkamer of ga je verhuizen en is de nieuwe slaapkamer nog helemaal niet ingericht? Volg dan deze vijf eenvoudige stappen en richt een slaapkamer in die helemaal bij jouw wensen past.

Stap 1: kies een stijl of thema

Welke interieurstijl of welk thema zie je graag terug in de slaapkamer? Misschien heb je de rest van de woning al ingericht in een bepaalde stijl, en wil je deze doortrekken naar de slaapkamer.

Weet je nog niet zo goed wat je wilt? Dan kan een moodboard helpen. Hierop verzamel je afbeeldingen van slaapkamers die jou aanspreken. Al snel zie je dan welke woonstijl of welk thema je aanspreekt. Of misschien komt er wel uit dat je liever voor een bepaalde kleur gaat. Alles kan en mag in een slaapkamer, als jij je er maar op je gemak voelt en kunt ontspannen.

Droogbloemen in je slaapkamer
Gedroogde bloemen uit eigen tuin zijn mijn inspiratie voor de slaapkamer

Stap 2: kies de kleur

Uit een moodboard komt ook snel naar voren welke kleuren jou aanspreken. Kies bij voorkeur lichte kleuren. Deze geven een rustiger beeld en laten de slaapkamer ruimtelijker lijken. Geef grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond een lichte kleur. Kies een iets minder lichte tint voor de kleinere oppervlakten, zoals de raamdecoratie slaapkamer, het beddengoed, meubelbekleding en eventueel een kleedje. Accenten breng je aan door middel van accessoires in donkerdere tinten of een complementaire kleur.

Zelf ben ik fan van flanellen dekbedovertrekken als beddengoed. Deze geven je slaapkamer een zachte uitstraling én zijn heerlijk om onder te slapen!

Stap 3: maak een indeling

Ga voor een ruimtelijke indeling van de slaapkamer. Een volle kamer lijkt drukker, en bovendien is het niet prettig als je tussen de meubelen door moet slalommen om bij het bed te komen. Voor een goede indeling teken je een plattegrond op schaal, en tekent daarop alle meubelen in. Past het en heb je voldoende bewegingsruimte? Kan kun je starten met het kopen van slaapkamer meubelen. Wordt het allemaal een beetje krap? Kijk dan naar wat je werkelijk nodig hebt, en wat eventueel ergens anders kan staan of je kunt vervangen door iets kleiners.

Kijk ook goed naar de plaats van het bed. Dit is het centrale punt waar je verder omheen inricht. Mensen slapen het beste als zij zich veilig voelen. Vanuit je bed de deur kunnen zien geeft een veiliger gevoel. Plaats daarom het bed dusdanig in de ruimte dat je de deur ziet vanuit je bed.

verduisterende gordijnen slaapkamer
Onze slaapkamer met verduisterende gordijnen

Stap 4: kies het licht

Licht en verlichting zijn bepalend voor de sfeer in de slaapkamer. Natuurlijk daglicht door een groot raam is fijn, maar het betekent ook dat mensen naar binnen kunnen kijken. Bovendien slapen de meeste mensen het beste als het helemaal donker is in de kamer. Op maat gemaakte, verduisterende gordijnen zijn een verstandige keuze. Ze laten geen kiertje licht door, waardoor jij lekker in het donker slaapt.

Ga bij de keuze voor verlichting bij voorkeur voor dimbare spotjes. Deze kun je op verschillende plekken in de slaapkamer richten zodat er geen donker hoekje is. Bovendien pas je met dimbare verlichting zelf het licht aan. Helder licht om je bij aan te kleden en op te maken, gedimd sfeerlicht als je nog even in bed wilt lezen voordat je gaat slapen.

Stap 5: kies de accessoire voor het inrichten van je ideale slaapkamer

Accessoires zijn sfeerbepalend in een slaapkamer. Heb je een moodboard gemaakt? Misschien zie je daarop accessoires die steeds terug komen en die goed bij jouw slaapkamer passen. Zorg er voor dat je de slaapkamer niet te vol zet. Een volle slaapkamer maakt een drukke indruk, en de inrichting slaapkamer moet nu juist een ontspannen sfeer hebben. Beter is het te kiezen voor een paar grotere accessoires, zoals een vaas of een spiegel. Planten doen het ook goed in een slaapkamer. Kies dan wel voor planten die bij het klimaat van de slaapkamer passen.

Hoe richt jij jouw ideale slaapkamer in?

Ik hoop dat deze 5 stappen helpen met jouw ideale slaapkamer inrichten. Ik wen je een slaapkamer toe waar je tot rust komt en je helemaal thuis voelt.

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.