Dagje Sloten in Friesland: actief genieten van een prachtige stad

door Yvonne
Dagje Sloten in Friesland

Friesland, een provincie die wordt geassocieerd met uitgestrekte weilanden, pittoreske grachten en historische stadjes. En dat klopt zeker! Een plek waar dit allemaal samen komt is het kleine maar heel gezellige stadje Sloten. Lees hier mijn tips voor een heerlijk dagje uit in Sloten vol Friese geschiedenis, natuur en activiteiten!

Dagje Sloten in Friesland, toerist in eigen land

Elke zomer proberen mijn man en ik één of meerdere Friese steden te bezoeken. Al eerder hebben we een geweldig verrassende dag in Workum gehad. Dit jaar hebben we Sloten bezocht. Het kleinste stadje van Friesland in de vorm van een ui. Daarom wordt Sloten ook wel sipelsted (ui-stad) genoemd. En als echte toerist in eigen land zijn we ons bezoek aan dit kleine maar sfeervolle Friese stadje begonnen met een stadswandeling.

Wat is er in Sloten allemaal te doen?

Ondanks dat Sloten het kleinste stadje van de Friese elf steden is, is er genoeg te doen om je een dag te vermaken. Of je nu van historie, culinair genieten of natuur houdt of liever een dag actief bezig bent, in Sloten kan het allemaal.

1: Maak een stadswandeling in en rond Sloten (1.7 km)

Wij zijn ons dagje uit in Sloten begonnen met een stadswandeling. Deze wandelroute laat je echt de mooiste plekken en straatjes van Sloten zien. Je hebt dan direct een geode indruk van wat er allemaal te doen is.

Stadswandeling Sloten
Stadswandeling Sloten
Dagje uit tips in Sloten Friesland
Eén van de waterpoorten in Sloten

Wandelpad rondom Sloten

Ben je na de stadswandeling nog niet uitgewandeld? Loop dan het St. Odulpus pad van 14 km dat rondom Sloten gaat.

Wandelroute Sloten
Wandelroute Sloten

2: Bezoek het stadsmuseum en de kerk van Sloten

Zowel het museum als de kerk zijn zeker een bezoek waard. Het museum is gevestigd in het voormalig stadshuis uit de 18e eeuw. Tijdens je bezoek aan het museum leer je meer over de geschiedenis van Sloten en je vindt er de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland.

Vlak naast het museum in dezelfde straat is de Grote kerk van Sloten. Je kunt een kaarsje aansteken in de kerk en een maquette van sloten bewonderen. LET OP: de kerk is niet altijd geopend voor bezoekers.

Bezoek de kerk in Sloten Friesland
Bezoek de kerk in Sloten Friesland.

3: Ontdek korenmolen De Kaai van Sloten

Elke zaterdag is de korenmolen in Sloten geopend. Vrijwilligers van de molen malen zelf meel die je in de winkel bij de molen kunt kopen. Naast meel verkopen ze ook pakketten om bijvoorbeeld de allerlekkerste suikerbrood zelf thuis te bakken.

Molen de Kaai in Sloten
Molen de Kaai in Sloten.

4: Geniet van culinair Friesland op één van de terrassen

In deze kleinste stad van Friesland die omringd is door stadsmuren, kun je heerlijk genieten van culinair Friesland aan het water. In het kleine centrum van de stad, direct na de brug zijn verschillende restaurants waar je echt gezellig kunt zitten. Zowel binnen als buiten. En terwijl je daar zit, kun je genieten van alle activiteiten op het water en in het dorp.

IJssalon Snoepys

Wat bij je culinaire ontdekkingstocht tijdens je dagje in Sloten Friesland niet mag ontbreken is een ijsje van de ijssalon Snoepys in de Voorstreek. In dit kleine museumwinkeltje koop je de lekkerste ijsco’s en wordt je verrast door de grote verzameling oud Hollands (koek)blikken, trommels en meer. LET OP: Deze winkel is een hobby winkel die niet altijd open is!

IJssalon Snoepys Sloten
IJssalon Snoepys Sloten.
Uniek museum Sloten
Uniek museum Sloten

5: Neem de fiets mee en ontdek ook de omgeving rondom Sloten

Rondom Sloten vind je verschillende fietsroutes. Via het fietsknooppunten netwerk in Friesland kun je zelf een route uitstippelen, of vraag bij de VVV in Sloten een fietsroute kaart die vanuit Sloten zelf start.

6: Verken Sloten vanaf het water met een boot, kano of een sup

Natuurlijk mag de watersport niet ontbreken bij de activiteiten voor een dagje uit in Sloten. Huur bijvoorbeeld een sup-board en ontdek Sloten en omgeving met deze sup route. Of huur een boot in de buurt van Sloten en verken niet alleen het kleinste stadje van Friesland vanaf het water, maar verken ook direct de omgeving waaronder het Slotermeer.

Activiteiten in Sloten Friesland
Suppen door Sloten Friesland

Dagje Sloten in Friesland parkeer tip

Wat je ook gaat doen tijdens je dagje uit in Sloten, parkeer je auto vooral net buiten het centrum. Onder andere de jachthaven aan de Runwei heeft ruime parkeergelegenheid. Het centrum van Sloten is alleen bereikbaar met de auto voor de inwoners.

Zo wordt je dagje Sloten echt een heerlijke vakantiedag

Omdat Sloten maar heel klein is en je er met de pas flink in, met een uur wel omheen gewandeld bent, heb je genoeg tijd om meerdere activiteiten op één dag in Sloten te doen. Maar loop zeker niet te snel, want er is zoveel unieks en bijzonders in Sloten te zien, dat je zeker een paar uur heerlijk rond kunt dwalen. Laat je bijvoorbeeld fotograferen ‘aan de schandpaal’ of ga op één van de bankjes op de stadsmuur zitten en geniet gewoon van het prachtige uitzicht.

Ontdek Sloten in Friesland
Ontdek Sloten in Friesland

Meer tips voor de leukste uitjes in Friesland

Heb je na één dagje uit in Friesland de smaak te pakken en wil je meer van deze provincie ontdekken? Hier op de site vind je nog meer uit tips en wandelroutes in Friesland en boek als je toch deze kant op gaat, een natuurhuisje op een unieke locatie in de provincie. Zo geniet je optimaal van wat Friesland te bieden heeft en kom je helemaal tot rust!

Banner overyvonne

You may also like

11 reacties

Kijkje in huis en tuin 15 september 2023 - 16:12

Wat een leuk idee een stadswandeling door Sloten, zo zie je nog eens leuke plekjes.

Beantwoorden
Yvonne 16 september 2023 - 08:58

Normaal bek ik niet van de stadswandelingen maar dit was echt zo leuk. Je kijkt dan toch met hele andere ogen naar zo’n plek.

Beantwoorden
Claire 15 september 2023 - 19:23

Ik moet eerlijk opbiechten dat ik nog nooit in Friesland ben geweest maar iedere keer wanneer ik foto’s van de natuur zie, ben ik direct verliefd.

Beantwoorden
Yvonne 16 september 2023 - 08:58

Oh nog nooit?? Dan wordt dat hoog tijd!

Beantwoorden
Kasia 15 september 2023 - 21:04

De kerk ziet er prachtig uit! Ik ben zelf helaas nog nooit in Friesland geweest maar het staat wel op mijn lijstje. Prachtige fotogenieke locaties daar!

Beantwoorden
Yvonne 16 september 2023 - 08:57

Klopt!! Alvast welkom in Friesland voor wanneer je deze kant op komt.

Beantwoorden
Eva 15 september 2023 - 21:35

Wat een leuke plek! Dit doet me beseffen dat ik nog maar weinig van Friesland heb gezien.

Beantwoorden
Yvonne 16 september 2023 - 08:57

Sloten is zeker een bezoek waard!

Beantwoorden
Jessie 17 september 2023 - 07:57

Leuk! Ik ben er een aantal jaren geleden eens geweest. Erg leuk om doorheen te wandelen

Beantwoorden
Tessa 17 september 2023 - 08:56

Sloten ziet er uit als een heerlijk pittoresk dorpje om te bezoeken

Beantwoorden
nicole orriens 19 september 2023 - 09:30

Friesland lijkt me echt een hele leuke provincie om te bezoeken!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.