Waarom je moet uitkijken met het gebruik van whitening tandpasta’s

door Yvonne
gebruik van whitening tandpasta's

Tegenwoordig wil iedereen wittere tanden krijgen onder andere door het gebruik van whitening tandpasta’s. Dat is niet zo gek, want je tanden worden geler naarmate je ouder wordt. Met wittere tanden oog je jonger en gezonder. En mensen beoordelen je vooral op je gezicht, waarin niet alleen je ogen maar ook je gebit een belangrijke blikvanger is. Wittere tanden hebben daarom direct effect op je zelfbeeld en je sociale contacten.

Dat klinkt allemaal geweldig, maar de middelen om wittere tanden te krijgen zijn dat zeker niet altijd.

Nadelen van het gebruik van whitening tandpasta’s

Een gebruikelijk en zeer effectief middel om je tanden witter te maken is waterstofperoxide. Dat bleekt inderdaad je tanden, maar tast ook je tandglazuur aan en kan zorgen voor gevoelige tanden. Niet voor niets zijn de toegestane gehaltes waterstofperoxide in de Europese Unie aan banden gelegd.

Een ander gevaar van het gebruik van whitening tandpasta’s is dat zij je gebit overmatig schuren. Tandpasta hoort een beetje te schuren, daarmee verwijder je tandplak van je gebit. Maar een te sterk schurend vermogen tast net als waterstofperoxide je tandglazuur aan.

Het schurende effect van tandpasta wordt bereikt door onder andere mineralen en geactiveerde houtskool. Hoe grover deze gemalen zijn, hoe schurender de tandpasta is. Dit verwijdert weliswaar tandplak maar als de deeltjes te grof en te scherp zijn ook, laagje voor laagje, je tandglazuur.

Om bovenstaande redenen is het niet aan te raden om voortdurend whitening tandpasta te gebruiken.

Tandenpoetsen voor wittere tanden

Hoe kun je dan wel verantwoord wittere tanden krijgen?

Hoewel je moet oppassen met reguliere, of zelfs dubieuze blekende tandpasta’s, is het niet nodig om je gebit dan maar te laten vergelen. Het goede nieuws is dat er ook tandpasta bestaat die je tanden witter maakt zonder je tandglazuur aan te tasten. Hieronder drie mogelijkheden:

1. JuliBrite tandpasta-tabletten

juliBrite tandpasta-tabletten zijn een hele nieuwe manier van je tanden poetsen. Je kauwt eerst op een tablet, waarna je met een natte tandenborstel je tanden kunt poetsen. Dan doet JuliBrite precies wat een tandpasta moet doen: tandplak van je tanden verwijderen om cariës (gaatjes) en tandbederf te voorkomen en je tandvlees verzorgen. Bovendien herstellen de JuliBrite tandpasta-tabletten de natuurlijke witte kleur van het gebit.

2. Dr. Brite tandpasta

De tandpasta’s van Dr. Brite bevatten alleen natuurlijke, biologische ingrediënten. Om je tanden niet alleen te reinigen, maar ook witter te maken is er aan een aantal ervan geactiveerde houtskool toegevoegd. Bij Dr. Brite is dit een heel fijn houtskool-poeder, dat net genoeg schuurt voor het verwijderen van tandplak maar je tandglazuur niet afslijt. Omdat de houtskool wordt gecombineerd met kokosolie, aloë vera en vitamine C is er ook veel minder van nodig.

Tandpasta voor wittere tanden

3. UK Organics tandpasta

Ook de biologische, vegan tandpasta van UK Organics heeft als basis kokosolie. Hieraan zijn natuurlijke mineralen toegevoegd voor de bescherming tegen cariës (gaatjes) en tandbederf. De natuurlijke reinigende werking van kokosolie remt de vorming van tandplak af. UK Organics tandpasta in verkrijgbaar in drie verschillende varianten. De variant Charcoal bevat geactiveerde houtskool en is bedoeld voor wittere tanden.

Fluoridevrije tandpasta voor wittere tanden

De formules van bovenstaande fluoridevrije tandpasta’s zijn puur natuur. Om je tanden witter te maken bevatten ze geen bijtende bestanddelen, zodat je ze probleemloos iedere dag kunt gebruiken. Ook bevatten ze geen fluoride. In plaats daarvan zijn natuurlijke mineralen toegevoegd om je tandglazuur te versterken.

Het gebruik van deze drie whitening tandpasta’s bieden je dus niet alleen een veiligere manier om je tanden witter te maken, maar ook een veiliger alternatief voor fluoride.

Tips voor het gebruik van whitening tandpasta's

Naast het gebruik van whitening tandpasta’s kun je nog meer doen voor wittere tanden

Dagelijkse je tanden poetsen met een veilige tandpasta op basis van natuurlijke ingrediënten is een goede stap om je tanden witter te krijgen. Maar misschien wil je tanden nog witter maken. Dat kan met de JuliBrite Whitening kit, waarmee je thuis voordelig en effectief je tanden kunt bleken. De veilige formule Activated Oxycaproic Action is gebaseerd op de ingrediënten PAP (Phthalimido peroxy caproic acid) en HAP (Hydroxy-apatiet).

Het milde bleekmiddel PAP tast in tegenstelling tot waterstofperoxide je tandglazuur niet aan. Sterker nog, het wordt tijdens het bleken zelfs hersteld door het mineraal HAP. Je kunt met deze methode je tanden tot wel 10 tinten witter maken, waarbij je tandglazuur tegelijkertijd sterker wordt.

De JuliBrite Whitening kit is gemakkelijk in gebruik en voorzien van duidelijke instructies.

Tot slot

De bovengenoemde tandpasta’s en de JuliBrite Whitening thuis-bleekset vind je bij de Mondzorgzaak.

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.