Franeker tips voor een dagje of een weekend weg

door Yvonne
Franeker tips

In Franeker is heel veel leuks te doen, zoveel dat een weekend weg in deze Friese elf stedenstad eigenlijk te kort is. Lodi van www.lodiblogt.nl was dit voorjaar samen met haar moeder een weekend in Franeker en schreef speciaal voor overyvonne.nl deze gastblog met tips en bezienswaardigheden in Franeker. Laat je inspireren door deze blog voor een verrassend leuk weekendje weg in eigen land.

Franeker tips: wandelroutes, historie en musea in een prachtige omgeving

Rust, ruimte en gastvrijheid, je vindt het in Franeker. Eén van de bekende steden van de Elfstedentocht. Misschien niet je eerste gedachte wanneer je denkt aan een dagje of nachtje weg, maar Franeker heeft veel te bieden. Je vindt hier musea, horeca, theater en historische monumenten. In en om Franeker kan je prachtig wandelen, maar ook in de omgeving is genoeg te zien en te doen.

Tips Franeker
Tips Franeker

Franeker tips en bezienswaardigheden

Franeker is een stad en de hoofdplaats van de gemeente Waadhoeke in de Nederlandse provincie Friesland. Franeker ligt ten oosten van Harlingen, ten noorden van Bolsward en ten westen van Leeuwarden. Het is een van de Friese elf steden. Franeker ligt heel centraal en is daardoor prima te bezoeken voor een dag of weekendje weg.

Bezoek één van de vele musea in Franeker

In Franeker vind je enkele bekende musea. Wil je deze bezoeken, let dan goed op wat de openingstijden zijn en of je van tevoren online tickets moet reserveren. Dan weet je zeker dat je in het nuseum terecht kunt.

Deze drie musea in Franeker liggen allen op loopafstand van elkaar en zijn prima op één dag te bezoeken:

  • Eise Eisinga Planetarium
  • Kaatsmuseum
  • Museum Martena

Museum Martena in Franeker met prachtige tuinkamer

Wij bezochten Museum Martena. Museum Martena is het stadsmuseum van Franeker. De Martenastins, waar Museum Martena sinds 2006 is gevestigd, werd in 1506 gebouwd in opdracht van edelman Hessel van Martena. Zijn nazaten woonden hier tot aan 1696. Hierna werd het huis door rijke Franeker burgers bewoond. Het museum is het bezoeken waard. Naast prachtige schilderijen vind je hier onder andere een pronkkeuken, de Anna Maria van Schurmanzaal en de tuinkamer.

In de tuinkamer kan je het interieur van Anna Huguenin, de laatste bewoonster van het Martenahuis, zelf beleven. Het bijzondere van deze kamer is dat je alle voorwerpen in de kamer mag aanraken. dus speel op de piano, brei een stukje mee aan het breiwerkje wat er ligt, pas een hoedje of drink een kopje thee uit het antieke servies.

Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien in Museum Martena. Hierdoor is er elke keer wel iets nieuws te zien en te beleven in dit museum.

Museum Franeker
Museum Franeker

Wandel langs monumenten in Franeker

Na het museum was het tijd voor ons om de stad Franeker te verkennen. Natuurlijk kan je online een route voor een stadswandeling vinden, maar Franeker leent zich prima voor ‘gewoon dwalen en rondlopen’. Door te wandelen zie je alle hoogtepunten en bijzondere plekken van Franeker. Wandel langs monumenten als het Korendragershuisje en het prachtige stadhuis van Franeker en drink na al het wandelen een biertje bij Tapperij ’t Noord.

Korendragershuisje Franeker
Korendragershuisje Franeker

Overnachten in Franeker: mogelijkheden genoeg

Natuurlijk kan je een dag naar Franeker gaan, maar hoe leuk is het af en toe om er meteen een nachtje hotel aan vast te plakken. Overnachten in Franeker kan bij Hotel Grandcafe De Doelen

Parkeer je auto op 500 meter afstand net buiten de stad en loop door de prachtige straten van Franeker naar dit mooie hotel. De kamers zijn prima, het avondeten heerlijk en het uitgebreide ontbijt lekker en veel.

Terpen Kuierroute als afsluitende wandeling na een weekendje Franeker

Heb je Franeker bezocht en wil je nog niet naar huis, rij dan een paar kilometer naar Wijnaldum. Parkeer je auto bij de kerk en start de Terpen Kuierroute, een 6 kilometer lange wandelroute die je terug neemt in de tijd. In 1953 werd op één van de terpen van het dorp een grote fibula (mantelspeld) gevonden. Deze fibula is nu te bezichtigen in het Fries Museum in Leeuwarden. 

Station Franeker
Station Franeker

Goed gemarkeerde wandelroute

De wandelroute is goed aangegeven en maakt een rondje om de terpenreeks van Wijnaldum naar Berlikum. Tegenwoordig zijn de terpen allemaal afgegraven. Maar aan de rand van het bos kan je de Terpentoren beklimmen om te zien hoe hoog deze terp vroeger was.

Download hier de wandeling van de Terpen Kuierroute en leer alles over de oude zeeslenk, De Foarryp, de Tjitsma terp waar de beroemde mantelspeld in 1953 door een boer werd gevonden en wandel langs het voormalig stationsgebouw. Het is een vlakke wandeling, maar goede schoenen zijn wel prettig.

Toerist in eigen land: Franeker is echt een bezoek waard!

Hoe fijn is het om af en toe toerist in eigen land te kunnen zijn, om je eigen omgeving te (her)ontdekken. Je hoeft niet ver te rijden om toch nieuwe plekken en wandelingen te ontdekken. Franeker stond al lang op mijn lijstje om te bezoeken en is dit zeker waard.

Lodi, dank voor deze leuke blog met tips voor een dagje of weekend weg in Franeker. Meer zien van Friesland? Dat kan. Klik in het menu het mooie Noorden en ontdek nog veel meer leuke hotspots, winkels en uittips.

 

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.