Onderhoud van huishoudelijke apparaten: 7 tips

door Yvonne
Onderhoud huishoudelijke apparaten

Langere levensduur en optimaal werkende apparaten door het juiste onderhoud

Elk huishouden draait voor een groot deel op het gebruik van een aantal handige apparaten. Deze hebben uiteraard regelmatig onderhoud nodig om de levensduur te verlengen en de werking te waarborgen, zoals het ontkalken van ‘natte’ apparaten. Maar dit soort klusjes zijn vaak ondergeschoven ‘kindjes’ die we nog weleens vergeten. Met alle gevolgen van dien. Als reminder hebben wij zeven belangrijke klusjes van onderhoud van huishoudelijke apparaten voor je op een rijtje gezet:

  1. Ontkalken van de heetwaterdispenser:

Door het water dat door de dispenser stroomt, kan er een kalkaanslag ontstaan die de prestaties van het apparaat negatief kan beïnvloeden. Het ontkalken van je heetwaterdispenser moet daarom minstens eenmaal per jaar, op de juiste manier gedaan worden. Lees daarom de instructies van de fabrikant. Door te zorgen voor goed onderhoud van  je dispenser blijft hij optimaal werken en kun je altijd thee zetten met de juiste temperatuur.

  1. Onderhoud van de wasmachine

De wasmachine kan na verloop van tijd een ophoping van vuil en zeepresten krijgen, wat kan leiden tot onaangename geuren en verminderde prestaties. Je wasmachine schoonmaken en ontkalken doe je best één keer per maand. Voor het onderhoud van je wasmachine kun je speciale reinigingssets kopen of een lege trommel met een vaatwastablet draaien op 90 graden. 

Reinigen wasmachine
Reinigen wasmachine foto bron pixabay
  1. Schoonmaken van filters

Veel huishoudelijke apparaten gebruiken filters om stof en vuil op te vangen, zoals de filter in de afzuigkap of stofzuiger. Deze filters hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je deze filters regelmatig schoonmaakt of vervangt om de prestaties van het apparaat te verbeteren. Ook het filter van de wasmachine, droger en afwasmachine moet regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen, om te voorkomen dat de machine verstopt raakt en om brandgevaar bij de droger te voorkomen.

  1. Oliën van scharnieren bewegende onderdelen

Scharnieren worden vaak vergeten als het gaat om onderhoud, maar ze hebben wel degelijk aandacht nodig. Het oliën van scharnieren kan helpen om piepen en kraken te voorkomen en ervoor zorgen dat ze soepel blijven bewegen. Gebruik een speciaal smeermiddel voor scharnieren (gebruik geen WD-40) en breng dit aan op de scharnierpunten. Beweeg het object waarop de scharnieren zich bevinden heen en weer, om ervoor te zorgen dat het smeermiddel gelijkmatig over alle punten wordt verdeeld.

Schoonmaak huishoud apparaten
Schoonmaak huishoud apparaten bron pixabay
  1. Schoonmaken van de oven

Het onderhoud van de oven is nog zo’n klusje dat we graag uitstellen. Toch is het beter voor je oven als je dit goed bijhoudt en als je eenmaal de stap hebt gezet, blijkt dit karwei enorm mee te vallen. Voedselresten en vet kunnen zich ophopen en dit kan leiden tot rookontwikkeling en zelfs brandgevaar. Ook kan het inbranden in het materiaal en zo je oven beschadigen. Gebruik een speciale ovenreiniger of maak zelf een mengsel van baking soda en water. Breng het mengsel aan op de binnenkant van de oven en laat het gedurende de aanbevolen tijd staan (dit varieert per product). Veeg vervolgens goed af met een vochtige doek. Voor het onderhoud van de branders en rekken van het gasfornuis kun je ze in een vuilniszak doen met een scheut ammoniak erbij. Laat dit een nacht staan en was het vervolgens af. 

  1. Het ontkalken van je kranen en douche

Wanneer je in jouw regio last hebt van hard water, krijg je snel kalkaanslag en dat vergt extra onderhoud. Niet alleen van je waterdispenser, maar ook van je kranen en douche! Is de waterstraal niet meer gelijkmatig verdeeld en werkt het warm water niet meer goed? Je kunt de kraan en douchekop heel gemakkelijk ontkalken. Vul een boterhamzakje met voldoende azijn en doe dit om de kraan of douchekop. Zorg dat de kraan of douchekop in de azijn zit en bind het zakje vast met een elastiekje of tape. Laat het een nacht trekken en verwijder vervolgens het zakje, even naspoelen en klaar!

Huishoudelijke apparaten onderhouden
Huishoudelijke apparaten onderhouden foto bron pixabay
  1. Onderhoud airconditioner

In de maanden dat je de airconditioner regelmatig gebruikt, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. Is het filter vies, dan maak je dit schoon met de stofzuiger of je wast het, afhankelijk van het type filter. Haal ook een doekje over de buitenkant van de airco, zodat er geen lagen stof ontstaan. Daarnaast is er ook onderhoud nodig waarvoor je de vakman beter kan laten komen (tenzij je zelf erg handig bent). Zo moet het koelmiddel op tijd worden bijgevuld, zodat het drukniveau op peil blijft. Daarnaast moet er gecontroleerd worden of alle onderdelen nog in goede staat zijn en moet de airco van binnen ook schoongemaakt worden.

Conclusie van juist onderhoud van huishoudelijke apparaten

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud aan je apparaten kan helpen om problemen te voorkomen en ervoor zorgen dat alles soepel blijft werken. Vergeet niet om altijd de handleiding te raadplegen voor specifieke instructies voor jouw apparaten en vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer nodig.

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.