Het Groninger museum met kinderen is écht een bezoek waard!

door Yvonne
Groninger museum met kinderen

Wist je dat het Groninger museum leuk is voor kinderen? In dit museum in het centrum van Groningen, zijn niet alleen veel wisselende exposities, er is ook veel te doen voor de kids. Zo kunnen ze met allerlei zoekopdrachten het museum ontdekken maar ook zelf aan de slag in de speciale doe-ruimte. Bovendien hebben kinderen en jongeren tot en met 18 jaar gratis toegang tot het museum. In deze gastblog van Marion, schrijfster van de blog www.mamisdehortop.nl, vertelt ze je waarom het zo leuk is om met kinderen naar het Groninger museum te gaan!

Wat is er te doen voor kinderen in het Groninger museum?

Met de kinderen naar een museum? Zou je dat wel doen? Had een museum vroeger een saai imago, tegenwoordig zijn musea ook voor kinderen leuk omdat ze op een speelse manier kennis maken met kunst en cultuur. Musea worden namelijk steeds kindvriendelijker, interactiever en dus leuker voor het hele gezin. En dat geldt zeker voor het Groninger museum met allerlei activiteiten die er voor kinderen te doen zijn.

Speurtocht dwars door het museum

Voor (jonge) kinderen is er van alles te doen. Zo is er voor je kroost een gratis speurtocht die dwars door het museum loopt. Met de zoekopdrachten die verspreid in het museum staan moeten ze in een aantal schilderijen dingen terug zien te vinden, of de bijzondere vormen van kunstwerken natekenen. Zo maken ze op een makkelijke manier kennis met de kunstwerken die tot de vaste collectie van het Groninger Museum behoren.

De speurtocht is geschikt voor kinderen 4 tot 13 jaar. Misschien moet je de allerkleinsten een beetje helpen bij het lezen van de opdrachten.

speurtocht in het Groninger museum met kinderen
Speurtocht voor de kinderen in het Groninger Museum

Kinderen kunnen zelf aan de slag

Kinderen kunnen ook zelf aan de slag in het atelier of in de ontdekkingsruimte. In het atelier kunnen de kids in het weekend en in de schoolvakanties creatief werken met verschillende materialen en in de ontdekkingsruimte allerlei doe-activiteiten doen. Zo kunnen ze een behendigheidsspel doen en allerlei spannende dingen met kleine, geheime laatjes.

Groninger museum ontdekkingsruimte
Ontdekkingsruimte in het Groninger museum.

Kinderfeestje vieren in het Groninger museum

Maar wist je dat je een kinderfeestje in het Groninger museum kunt vieren? De feestvierders gaan dan samen met een museumdocent op ontdekkingstocht door het bijzondere gebouw en komen onderweg steeds andere kunstwerken tegen. Natuurlijk mogen de kinderen ook zelf aan de slag in het kinderatelier met een eigen kunstwerk. En na afloop van het feestje mag iedereen zijn eigen kunstwerk mee naar huis nemen.

Groninger museum met kinderen
Atelier in het museum

Naar het Groninger museum oudere kinderen

In het Groninger museum draait het niet alleen om de vaste collectie en kleine kinderen. Ook de wisselende collecties en tentoonstellingen zijn interessant voor het hele gezin. Dus ook voor wat oudere kinderen. Zo is er op dit moment de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Die je misschien kent van de albumhoezen van Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc. Bands die in de jaren 70 erg populair waren. In deze tentoonstelling kun je zien hoe het ontwerp van een platenhoes tot stand is gekomen. Wat vooral oudere kinderen vast zal aanspreken.

Dark side of the Wall
Dark side of the moon

Met kinderen naar het Groninger museum? Echt een aanrader!

Met kinderen naar het Groninger museum? Ja dus! Het Groninger Museum is een leuke plek voor een creatief maar ook leerzaam dagje uit. Want naast de verschillende doe-activiteiten waaraan kinderen gratis mee kunnen doen, kunnen ze ook met de gratis audiotour meer te weten komen over alle tentoonstellingen en het museumgebouw.

Dankjewel Marion voor deze leuke blog! Meer weten over Marion én opzoek naar nog meer leuke uitjes met kinderen? Op haar blog Mam is de hort op vind je meer dan genoeg inspiratie!

You may also like

2 reacties

Marion 14 maart 2023 - 14:32

Leuk dat je mijn artikel op jouw website het geplaatst. Een bezoek aan het Groninger museum is een echte aanrader.

Beantwoorden
Yvonne 15 maart 2023 - 13:54

Graag gedaan. Een bezoek aan een museum daar denk je met de kids niet snel aan, maar is zeker (bij slecht weer) een aanrader!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.