Deze blog is het laatste deel van mijn ervaring met het detectivespel: Crimibox dossier MacDeath. Heb je deel 1 en 2 van deze serie nog niet gelezen? Klik dan hier voor mijn review van het eerste deel van dit detectivespel voor thuis. Dan weet je zeker dat je niet een spoiler leest voordat je aan deze coldcase begint!
Ervaring met Crimibox: drie dossiers en één moord
Nadat we al twee avonden lang aan het puzzelen zijn geweest, hopen we deze derde avond maar één ding: ontdekken wie Maarten vermoord heeft! Tijdens onze vorige detective diensten we al veel bewijsmateriaal verzameld. Maar konden we nog net niet de juiste moordenaar ontmaskeren. We gaan vanavond dan ook ontknoping in deze zaak en een snelle aanhouding van de moordenaar.
Ook deze keer helpt Hunter ons op pad
Aan het begin van deze ‘derde dienst’ lezen we ons weer goed in. Vervolgens starten we de digitale hulplijnen op. Hunter helpt ons weer op gang en we onderzoeken het nieuwe bewijsmateriaal.
Dit derde dossier bestaat onder andere uit een pillendoos en een bijzonder briefje. Ook zijn de resultaten van het onderzoek met de leugendetector meegeleverd en de verhoren uit de vorige dienst zijn op papier uitgewerkt. Een goede start van deze derde avond.
Verschillende motieven voor de moord
Maar voordat we beginnen, spreken we allemaal onze hoofdverdachte uit. Dan blijkt dat er binnen ons team nog 5 verschillende verdachten over zijn. De motieven die door de aanwezige ‘rechercheurs’ gegeven worden zijn hilarisch: van crime passionele tot vergismoord aan toe. Welke rechercheur heeft er gelijk?
Een bijgevoegde lijst, met alle mogelijke verdachten, helpt ons om overzicht in deze zaak te houden. Door elke verdachte grondig te onderzoeken op alibi en motief, kun je op hierop aangeven of de verdachte vrij gepleit kan worden. Zo blijft uiteindelijk de enige echte dader over.
Kort na de start van het onderzoek, levert een van de meegeleverde bewijsstukken een aanwijzing op. We kijken of er een match is met een van onze eerdere onderzoeken. Een opvallende ontdekking! Ook blijkt de kennis uit onze vorige dienst hard nodig. We spitten goed door onze aantekeningen. Al snel kunnen we de eerste twee verdachten van de lijst doorstrepen.
Echt speuren naar de verdachte in dit detective spel voor thuis
Helaas loopt ons onderzoek vast. Er blijken nog meer mensen een rol in deze moordzaak te spelen. We breiden de lijst met verdachten weer uit. Dit blijkt niet goed voor de motivatie. Eén rechercheur moppert: “het duurt te lang”. En een andere rechercheur heeft meer interesse voor zijn social media dan voor de moordzaak.
Kun je vals spelen met crimibox? Wij hebben het geprobeerd!
Om snel tot de dader te komen, doen we (niet geheel eerlijke) verwoede pogingen om het systeem te omzeilen. We gaan direct een verdachte aanmerken. Dit blijkt niet te kunnen. Je moet door het beantwoorden van gerichte vragen, de juiste dader aan wijzen. Hunter houdt niet van onterechte beschuldigingen!
We gaan verder en onderzoeken nogmaals de resultaten van de leugendetector. Het lukt ons “de code” te kraken waardoor we weer moed krijgen. Ondertussen komt het verslag van de laatste ondervraging ook binnen. Door al het bewijsmateriaal en de ondervragingen op een juiste volgorde te leggen, kunnen we drie mensen van de lijst met verdachten afstrepen. Gelukkig, want het vertrouwen in dit team rechercheurs nam al af!
Aanhouding in een complexe moordzaak
We nemen even pauze, en schenken een stevige borrel in. Na een kort overleg kunnen we nog een verdachte van de lijst te strepen. Opeens blijft er nog maar één verdachte over en hebben we de dader ontmaskerd! Er verschijnt een filmpje op ons scherm. We zien dat onze collega rechercheurs de verdachte oppakken. Met deze aanhouding sluiten we dossier MacDeath.
Onze ervaring met Crimibox na drie avonden spelen
Is Crimibox een aanrader? Absoluut! Al zijn er zeker een aantal op- en aanmerkingen. Zo hebben wij het met acht personen gespeeld. Dat is te doen. Maar ik denk dat met maximaal 4 rechercheurs aan een zaak werken voor een beter overzicht en meer betrokkenheid zorgt.
Ook ben je erg afhankelijk van de ICT mogelijkheden. En soms werkte dat niet. Achter de schermen wordt er dan wel direct actie ondernomen, maar het werkte wel vertragend en daardoor demotiverend. Ook komt het erg precies wat je aan Hunter vraagt. Wij hebben bijvoorbeeld heel lang op het juiste spoor gezeten maar kwamen niet verder. Oorzaak: verkeerde woordkeuze. Klein detail, maar erg lastig.
Wil jij ook een detectivespel thuis spelen?
Dat kan. Het dossier MacDeath kun je bestellen bij crimibox zelf. Via onderstaande links kun je makkelijk een dossier bij je thuis laten bezorgen. Veel plezier en laat je mij weten of je de moord opgelost hebt?
1 reacties
[…] is MacDeath deel 3 nodig. Natuurlijk hebben we dossier Mac Death deel drie ook gespeeld. Lees hier hoe of we deze coldcase opgelost […]