Bezoek deze historische kerken in het Westerkwartier vol religieus erfgoed

door Yvonne
Historische kerken in het Westerkwartier

Drie unieke, sfeervolle en indrukwekkende historische kerken in het Westerkwartier nemen je mee terug naar de late middeleeuwen. Ontdek in stilte en rust de sprookjesachtige sfeer én geniet van de Groninger kerken. Een prachtig religieus erfgoed waar je ongemerkt zachter van gaat praten…

Drie historische kerken in het westerkwartier

In de gemeente Westerkwartier vind je veel geschiedenis. Waaronder ook prachtig religieus erfgoed. Uit de late middeleeuwen zijn drie kerken goed bewaard gebleven. Drie kerken (allen onderdeel van stichting Groninger kerken) die elk hun een eigen verhaal vertellen, een eigen sfeer hebben maar ook één ding gemeen hebben: ze stralen rust en eenvoud uit.

Dus verwacht geen blinkende pracht en praal wanneer je deze historische kerken in het Westerkwartier bezoekt. Wat je dan wel verwachten kunt? Een rijke historie, mooie verhalen en een plek waar je adem direct rustig wordt en waar je genieten van een uniek gebouw in een prachtige omgeving.

Kerken bezoeken in het Westerkwartier
Buitenkant kerkje Fransum

1: Kerk Midwolde

Deze kerk dankt zijn historie en inrichting grotendeels aan de familie van de naastgelegen borg Nienoord. Deze familie gaf de opdracht voor het ontwerp van de kerk in Midwolde. Het meest imponerende in de kerk is het grote grafmonument en de rouwborden. Daarnaast is het bijzondere aan deze kerk, dat deze kerk in Midwolde één van de oudste bakstenen kerken in de provincie Groningen is.

Deze kerk is prima te bezoeken wanneer je deze knooppunten fietsroute rondom Leek fietst. Je fiets dan door de historie van deze prachtige plek én ook langs borg Nienoord en de kerk. (Knooppunt 41 en 46)

Landgoed Nienoord fietsroute
Borg Nienoord

Onderdeel van Het Grootste Museum van Nederland

Met het bijzondere interieur is de kerk van Midwolde één van de mooiste gebedshuizen en Kerk Midwolde is de fraaiste Adelskerk van Nederland. Samen met elf andere kerken en twee synagogen vormt deze kerk het Grootste Museum van Nederland. Meer weten? Op de site van dit unieke museum vind je alle informatie.

Kerk Midwolde
Openingstijden
1 april t/m 1 november
Donderdag t/m zondag
11.00-17.00 uur
LocatieHoofdstraat 134, Midwolde
WebsiteKerk Midwolde

2: Kerk Fransum

Op een eenzame plek in het Westerkwartier vind je de Fransumer kerk. Wanneer je er naar toe rijdt is de kans groot dat je niemand tegenkomt. Een stil landweggetje brengt je naar de kerk in Groningen die als enigste een gemetselde bakstenen preekstoel heeft.

In de 13e eeuw is de kerk gebouwd door de monniken van Aduard. Omdat de wierde van de monniken was, is er naast de kerk verder niets gebouwd op de terp. Vanaf de kerk heb je dan ok een weids, ruim en stil uitzicht.

Nieuwbouw kerk van oude materialen

In 1729 is de kerk herbouwd op het oude fundament. Doordat er gebruik is gemaakt van de oorspronkelijke materialen, heeft de kerk zijn oude uitstraling behouden. Van de kerk in Fransum is een uitgebreide historie bekend die zeker de moeite waard is om te lezen.

Fransum kerk
Fransum kerk

Magisch bezoek aan de Fransumer kerk

Zelf ben ik op een zaterdag bij dit kerkje langs geweest. Een unieke beleving want in de kerk gingen spontaan twee bezoekster zingen. Eén ervan speelde op de piano, de ander zong. Dit maakte deze unieke kerk nog magischer. Het kerkje is dagelijks geopend, je kunt dus langs gaan wanneer je wilt. En wie weet tref ook jij twee zingende dames die het bezoek nog bijzonderder maken…

Kerkje FransumDagelijks geopend, vrije toegang
Locatie Fransumerweg 4, Fransum
Website Kerk Fransum

3: Wierde kerk Oostum

Boven op de wierde van Oostum staat een kerkje dat grotendeels nog uit de 13e eeuw komt. Uniek aan deze kerk zijn de deels bewaard gebleven wandschilderingen. De buitenkant van de kerk is zo bijzonder dat het een gewild ‘object ‘is voor schilders om vast te leggen op het doek.

Uniek Groninger Landschap

Wanneer je van historische plekken houdt, dan is een bezoek aan dit kerkje echt de moeite waard. Kerkje Oostum is namelijk onderdeel van het beschermd dorpsgezicht Oostum en de wierde is een archeologisch rijksmonument. Alsof dat nog niet genoeg historie is, behoort het Reitdiepdal waarin het dorpje Oostum ligt ook tot de oudste cultuurlandschappen van Europa.

Bezoek kerk Oostum

Zin om onder te dompelen in deze historie? De kerk is dagelijks geopend voor bezoekers. Het kan zijn dat de kerk verhuurd is voor bijvoorbeeld een trouwerij of andere activiteit. Kijk daarom voordat je het kerkje bezoekt even op de agenda van de website Oostum.nl. Toch zonde wanneer je hiernaartoe gaat en je kunt de kerk niet van binnen bekijken…

Kerk OostumDagelijks geopend van 9.00 – 17.00 uur
LocatieOostumerweg 15, Oostum
WebsiteKerk Oostum

Ontdek deze prachtige kerken in het Westerkwartier

Met deze drie kerken hoop ik je te inspireren om meer te ontdekken van de historie en cultuur van het Westerkwartier. Een regio in Groningen waar de grote groepen toeristen niet komen. Waar je nog heerlijk geniet van de rust, ruimte en stilte. Boek gerust één van de mooie natuurhuisjes die je in deze regio vindt om nog langer van je verblijf te genieten.

Meer activiteiten in het Westerkwartier

En wanneer je dan toch in het mooie westerkwartier bent, dan kun je direct nog meer moois ontdekken in de omgeving. Bijvoorbeeld te voet met deze wandelroute door Feerwerd, Aduarderzijl en Ezinge. Of pak de fiets voor deze mooie knooppunten fietsroute rond Leek. Wat je ook gaat doen, genieten wordt het zeker.

Banner overyvonne

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.