Wandelroute Feerwerd, Aduarderzijl en Ezinge: op pad door de geschiedenis

door Yvonne
Wandelroute Feerwerd

Met deze wandelroute door Feerwerd, Aduarderzijl en Ezinge, gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen, wandel je door de geschiedenis van wierden en borgen. Stap uit je comfortzone, trek je wandelschoenen aan en ontdek deze historische wandelroute in de prachtige en stille natuur van Groningen.

Wandelroute Feerwerd, Aduarderzijl en Ezinge

Deze historische wandelroute boven in Groningen, begint in Feerwerd. Voor mij is dat extra bijzonder want in dit dorp ben ik geboren en heb ik mijn jeugd door gebracht. Een prachtige omgeving om op te groeien. Maar nu, als ’toerist’ zie ik pas hoe mooi en bijzonder het hier echt is.

De route heb ik gevonden via de website: routebureau Groningen. Op deze site vind je heel veel mooie wandelroutes in Groningen. Allemaal duidelijk aangegeven via de wandelknooppunten.

Wandelroute start vanaf de molen in Feerwerd

Het startpunt van deze wandelroute is korenmolen Joeswert in Feerwerd. Een prachtige molen die nog steeds professioneel in gebruik is. Loop je de wandelroute op vrijdag- of zaterdagmiddag? Dan heb je geluk, de molenwinkel is dan open.

Vanaf het startpunt bij de molen in Feerwerd, wandel je eerst een stuk langs de weg, om vervolgens na ongeveer 500 meter linksaf de Groene laan in te gaan. Deze laan is alleen voor wandelaars en fietsers en je wandelt via deze laan langs het Reitdiep waar verschillende woonboten liggen.

Groene laan Aduarderzijl Feerwerd
Groene laan Feerwerd – Aduarderzijl

Vanaf dit heerlijke rustige pad heb je een prachtig uitzicht op het dorp Feerwerd. Ja ziet nu echt dat Feerwerd een wierdendorp is. De Groene laan eindigt op camping en jachthaven Aduarderzijl. Een heerlijke rustige camping aan het water. Deze camping is een prima uitval basis wanneer je meer dagen van deze omgeving wilt genieten. Huur hier een waterhut en beleef Noord Groningen echt vanaf het water!

Stilleven Aduarderzijl
Stilleven Aduarderzijl.

Aduarderzijl met prachtige sluizen en vergezichten

Het kleine dorpje Aduarderzijl vormde in de 17e en 18e eeuw onderdeel van de waterlinie in Noordwest Groningen. Toen in 1877 bij Zoutkamp het Reitdiep afgesloten werd, verloor Aduarderzijl de zeewerende functie. Sindsdien is het een prachtige historische en toeristische plek geworden.

Je ziet duidelijk dat het dorp op een kruispunt van het water ligt. Waar je ook kijkt, overal zie je water. De prachtige vergezichten, vogels en natuurgebieden zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. En wanneer je heel goed luistert, hoor je alleen de stilte om je heen wanneer je op de dijk staat.

Rustige wandelroute provincie Groningen
Rustige wandelroute langs het water in de provincie Groningen

Het adellijke woonhuis Allersmaborg met boomgaard

Vanuit Aduarderzijl wandel je verder richting Ezinge. Maar voordat je in dit derde dorp van deze route aankomt, kom je langs de Allersmaborg. Neem echt even de tijd om bij de grote witte hekken de tuin van deze borg in te lopen en geniet van de adelijke omgeving.

Toegangshek Allersmaborg
Toegangshek Allersmaborg

De Allersmaborg stamt uit de middeleeuwen en is omringd door een gracht met ophaalbrug. Rondom de borg ligt een boomgaard van ongeveer 2 hectare met oude Groningse fruitrassen.

Je kunt rondom de borg wandelen via een bospad over het landgoed. Dit uitstapje op de route mag je echt niet missen. TIP: er is een picknickbank waar je heerlijk tot rust kunt komen met een prachtig uitzicht op de borg.

Allersmaborg
Allersmaborg

Door naar Ezinge: kronkelende straatjes en een middeleeuwse kerk

Het laatste dorp op de route is Ezinge. Een prachtig terpendorp met een middeleeuwse kerk boven op de terp. Vanaf de terp heb je een prachtig uitzicht op de dijk en het dorp. Neem gerust de tijd om het dorp te verkennen. De route gaat onder andere door de Torenstraat. In deze straat vind je een supermarkt en een café. Een ideaal moment om een pauze te nemen.

De kerk van Ezinge
De kerk van Ezinge

Terug naar Feerwerd: kies voor een andere route

Vanaf Ezinge wandel je terug naar Feerwerd. De officiële wandelroute van routebureau Groningen, gaat langs de Nieuwe streek en Mentaweg terug naar Feerwerd. Niet het mooiste en rustigste stuk van deze wandelroute.

Wandel voor een echt mooie router de Torenstraat in Ezinge (knooppunt 87) terug naar knooppunt 96 (richting Allersmaborg). Bij knooppunt 96 ga je het Lucaspad op. Een fietspad richting Feerwerd. Via dit fietspad kom je bij de begraafplaats van Feerwerd uit. Hier sla je rechtsaf richting Feerwerd.

Wandelroute Feerwerd Aduarderzijl Ezinge
Wandelroute Feerwerd Aduarderzijl Ezinge via het Lucaspad

De kerk van Feerwerd is nu een rustpunt

Al snel zie je de kerk van het Feerwerd. De kerk is geopend voor wandelaars en een officieel rustpunt voor toeristen. Loop gerust naar binnen en geniet van de stilte, de koelte en een lekker bakje koffie of thee. Vanaf de kerk wandel je over de brug terug naar de molen, het einde van de wandelroute.

De kerk van Feerwerd
De kerk van Feerwerd

Praktische informatie wandelroute Feerwerd, Aduarderzijl en Ezinge

Wandelroute Feerwerd, Aduarderzijl en Ezinge
Afstand9 kilometer
StartpuntKorenmolen Joeswert Feerwerd
Knooppunt nummers97-1-3-2-96-87-96-97
Originele route: Van Wierden naar Borgen

Wandelen in gemeente Westerkwartier is verrassend mooi

Met deze wandelroute ben ik echt even teruggegaan naar mijn jeugd. Tegenwoordig woon ik in het zuidelijke deel van de gemeente Westerkwartier: Opende. Ook in deze regio van de gemeente is al wandelend zoveel moois te ontdekken. Op deze site vind je daarom nog veel meer wandelroutes in het Westerkwartier.

TIP: neem alle tijd om deze unieke en rustige omgeving van Nederland te ontdekken en boek een natuurhuisje of hotel in het Westerkwartier en kom helemaal tot rust.

Ik ben nieuwsgierig: waar ben jij geboren en heb je daar al eens een wandelroute gewandeld?

You may also like

1 reacties

Wat te doen in Leens? Tips voor een heerlijk dagje uit - Over Yvonne 3 mei 2024 - 13:15

[…] De tips in deze blog zijn slechts een paar uit tips voor Leens en omgeving. Ben je langer dan één dag in de buurt van Leens, ga er dan ook eens op uit in de andere dorpen in de buurt. In het dorp Ezinge op 11 kilometer afstand is een prachtige wierde met kerk waarvandaan een wandelroute loopt tussen de dorpen Ezinge, Aduarderzijl en Feerwerd. […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.