Ontdek hier de gezelligste kerstmarkten in Groningen 2023

door Yvonne
Kerstmarkten in Groningen bron foto pixabay

Vraag jij je ook af waar je de gezelligste kerstmarkten in Groningen kunt vinden? Of wil je weten op welke kerstmarkt je echt helemaal betoverd raakt door de magische kerstsfeer? Ik help je jouw favoriete kerstmarkt te vinden waarbij jij helemaal in de feeststemming komt. Zet je muts op, trek je sjaal strakker en beleef samen met vrienden en familie de magie van de Groningse kerstmarkten. Ben je daarna nog niet genoeg in de kerststemming? dan heb ik nog de drie grootste kerstshows bij tuincentra in Groningen voor je op een rij gezet.

Kerstmarkten in Groningen 2023

Niet alleen Duitsland is goed in het organiseren van sfeervolle en onvergetelijke kerstmarkten. Ook in de provincie Groningen vind je in december gezellige kerstmarkten met de heerlijke geur van winterse gerechten, kramen vol ambachtelijke en zelfgemaakte (streek)producten en dampende mokken glühwein.

Om het je in deze drukke tijd van het jaar makkelijk te maken, vind je hier een overzicht met de sfeervolste en leukste kerstmarkten in Groningen. Laat je inspireren en maak er een onvergetelijke en gezellige kersttijd van in Groningen!

Kerstmarkten Groningen 2023 bron pixabay
Kerstmarkten Groningen 2023 fotobron Pixabay

Hier vind je de kerstmarkten in Groningen

Onderstaande kerstmarkten is een selectie van alle markten die in de winter georganiseerd worden, maar staan bekend om hun speciale sfeer, uitstraling en unieke beleving. De markten staan op volgorde van data en als je meer wilt weten over de markt, klik je op de link naar de website van de markt met uitgebreide informatie, actuele openingstijden en data en eventuele entreeprijzen.

1. Kerstmarkt Bourtange Vanaf 2 december in de weekenden

Bekend in heel Groningen en ver daarbuiten is de kerstmarkt in Bourtange. Op een unieke historische locatie in het noorden van Groningen zijn op meerdere data in de hele maand december kerstmarkten.

De vestingstad is prachtig verlicht van kerstbomen op de vestigingsmuren tot en met de ophaalbruggen aan toe. Midden op het marktplein staat een enorme kerstboom als middelpunt van alle gezelligheid. Ruim 100 kramen staan gezellig door de hele vestingstad opgesteld en natuurlijk ontbreekt ook de glühwein en warme chocolademelk niet.

Data2,3,9,10,16 en 17 december 2023
Zaterdags 11-21 uur
Zondags 11-18 uur
LocatieVesting Bourtange
Website Kerstmarkt Bourtange

2. Kerstmarkt De Poel in Opende 8 december

Eén van de nieuwste kerstmarkten in Groningen, maar absoluut een markt die meetelt. In 2022 werd deze kerstmarkt in het Groningse dorp Opende voor het eerst, met groot succes, georganiseerd. De kerstmarkt vindt plaats op het kampeerterrein van camping de Poel en is door de opbouw in zijn unieke vorm direct heel sfeervol en anders dan andere kerstmarkten.

De kramen staan niet in rechte lijnen, maar in een cirkel waardoor je je echt helemaal kunt onderdompelen in de gezelligheid en kerstsferen. In het midden van het looppad staan vuurkorven die zorgen voor een prachtige sfeer maar waar je ook heerlijk kunt opwarmen wanneer het nodig is.

De standhouders zijn voor namelijk lokale ondernemers die graag hun producten aanbieden. Hierdoor heeft deze markt niet de standaard aanbod als veel andere markten.

Datum Vrijdag 8 december van 16.00 – 21.00 uur
LocatieCamping de Poel Opende
WebsiteKerstmarkt De Poel
Kerstmarkt de Poel in Opende
Kerstmarkt de Poel in Opende

3. Zweedse kerstmarkt in Groningen 9 en 10 december

Zin in een kerstmarkt waarbij je even het gevoel hebt dat je in Scandinavië bent? Dompel je helemaal onder in de sfeer van Hygge op deze Zweedse kerstmarkt. Bijzonder aan deze kerstmarkt is het totale concept van beleving. Er zijn pop-up shops, kerstkoren, muzikanten en leuke workshops waar je aan kunt deelnemen.

Kerstmarkt met een totale kerst beleving

De Zweedse kerstmarkt is dus geen markt waar je alleen naar toe gaat om kraampjes te bekijken. Je kunt je er helemaal onderdompelen in de kerst en alle activiteiten die daarbij passen. Geniet ondertussen van de heerlijke muziek en vergeet heel even de wereld om je heen.

Data9 en 10 december van 10-17 uur
Locatie Suikerfabriek Groningen
Website en tickets bestellenZweedse kerstmarkt
Zweedse kerstmarkt Groningen foto bron pixabay
Zweedse kerstmarkt Groningen foto bron pixabay

4. Villa de Beuk Stadskanaal in Anton Pieck sfeer 9 en 10 december

Op een unieke locatie op de grens van Groningen en Drenthe staat villa De Beuk. Een villa uit 1905 vol sfeer en historie. Na een succesvolle kerstmarkt in Anton Pieck sfeer in 2022, wordt de markt gelukkig ook in 2023 georganiseerd. Met vuurkorven, glühwein en een vleugje nostalgie ben je zomaar in de kerstsfeer en geniet je van de magische wereld van kerst op een historische locatie.

Je vindt op deze sfeervolle markt veel kramen met handgemaakte producten, Heb je alle kerstcadeautjes gevonden? Hang dan voordat je weggaat nog een wens in de wensenboom. Loop tot slot nog even langs de kerststal en het koor en ga in volledige kerststemming weer naar huis.

DataZaterdag 9 december van 15.00 uur tot 21.00 uur
Zondag 10 december van 11.00 uur tot 18.00 uur
LocatieVilla de Beuk
Website Kerstmarkt Villa de Beuk

5. Kerstmarkt landgoed Fraeylemaborg in Slochteren 16 en 17 december

Een kerstmarkt midden op én in een landgoed in Groningen. Dan weet je dat het een sfeervolle markt wordt waarbij je een heel klein beetje terug in de tijd gaat. Het landgoed zelf is helemaal versierd met verlichting en als grote trekpleister de grote kerstboom tussen het koetshuis en het Schathuis. Naast de ruim 50 kramen is er ook aan de kidneren gedacht!

Kerstmarkt met aandacht voor kinderen

Uniek aan de kerstmarkt op het landgoed, zijn de activiteiten voor kinderen. Zo is er een heuse ijsbaan en zijn er verschillende activiteiten waar de kinderen aan mee kunnen doen. Een bezoek aan de kerstmarkt Fraeylemaborg is een uitje voor het hele gezin!

LET OP: ook voor deze kerstmarkt is het kopen van een entree kaart nodig.

DataZaterdag 16 december
Zondag 17 december
11.00 tot 17.00 uur
LocatieLandgoed Fraeylemaborg Slochteren
WebsiteKerstpracht op Fraeylemaborg

6. Kerstmarkt Borg Verhildersum 16 December

Op zaterdag 16 december is er Kerstmarkt bij Museum Borg Verhildersum! Van 11.00 tot 18.00 uur kun je genieten van een feestelijke sfeer op het voorterrein van de borg en in restaurant Ons Schathoes. Het landgoed is prachtig verlicht. Er zijn vuurkorven om marshmallows te roosteren. In ‘Ons Schathoes’ kun je bijkomen met een kop erwtensoep, traditionele glühwein of warme chocolademelk met slagroom.

Marshmallows roosteren en kerstverhalen

Muziekvereniging Wilhelmina komt optreden en de vrijwilligers Rien en Carla Franken zingen kerstliedjes. De hele dag kunnen bezoekers hun eigen kerstwens ophangen. Kinderen kunnen cadeautjes grabbelen in de grabbelton of de schapen een aai geven in het schapenhok. In restaurant ‘Ons Schathoes’ worden kerstverhalen voorgelezen. Daarna kunnen bezoekers marshmallows roosteren, uitgedeeld door niemand minder dan de Kerstman.

DatumZaterdag 16 December
11.00 tot 18.00 uur
LocatieBorg Verhildersum in Leens
WebsiteBorg Verhildersum

7. Vegan kerstmarkt in Groningen 17 december

Helemaal van deze tijd en het afgelopen jaren een groot succes, is de vegan kerstmarkt in Groningen. Stichting The Green Shift organiseert deze 100%^plantaardige kerstmarkt van Nederland. Zonder vlees en andere dierlijke producten, maar met net zoveel gezellige kerstsfeer is deze markt de plek om te genieten van culinaire vegan gerechten én duurzame producten.

Ben jezelf niet vegan maar zoek je hét mooiste en leukste cadeau voor je vegan vriend of vriendin? Bij één van de vele kramen met de mooiste producten weet je zeker dat je slaagt!

DatumZondag 17 december van 12.00 uur tot 18.00 uur
LocatieEM2 Groningen
Website The Green Shift

Bonus tip: Kerst winkeltjes route Kiel Windeweer

Ondanks dat dit geen kerstmarkt is, mag je deze kerst winkeltjes route niet missen! Deze traditionele kerstroute wordt 2 dagen lang georganiseerd en door de Kielster ondernemers.

Kiel Windeweer ligt in de gemeente Midden-Groningen en is een veenkoloniaal lintdorp. Bijzonder aan deze winkeltjes route is dat niet alleen ondernemers meedoen, maar ook hobbyisten openen hun huis of garage voor de verkoop van producten.

Deelnemers zijn te herkennen aan de deelnemers vlag bij de locatie.

Data9 en 10 december
LocatieKiel-Windeweer
WebsiteKerstroute Kiel-Windeweer

Welke kerstmarkten in Groningen ga jij bezoeken?

Heb jij inspiratie op gedaan om één of meerdere (of alle…) kerstmarkten te bezoeken? Laat in een reactie weten wat jij van de markt vond. Check voordat je gaat nog wel een de website voor de actuele openingstijden en of de kerstmarkt echt wel doorgaat.

Kerstmarkten in Friesland

Wil jij je ‘grens verleggen’ met het bezoeken van kerstmarkten? Ook in Friesland vin je heel veel unieke en ent even anders kerstmarkten. In dit overzicht met de leukste kerstmarkten vind je al snel die markt waar jij graag naar toe wilt!

Mis je nog een kerstmarkt in dit rijtje? laat het weten via het contactformulier en wie weet voeg ik de markt nog toe! Of neem een kijkje op mijn site voor tips om thuis een heerlijke tijd te hebben.

Banner overyvonne

Zoek je uit tips voor buiten de kerstperiode? Dan vind je hier op de site nog veel meer inspiratie en uit tips voor Groningen.

You may also like

1 reacties

Kerstshows in Groningen voor een magische kerstbeleving - Over Yvonne 10 november 2023 - 13:41

[…] Kerstmarkten in Groningen […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.