Wat is onze waterplas: een Pingoruïne, Dobbe of een Poel? Deel 2

door Yvonne
Pingoruïne in het Westerkwartier

Het vervolg van onze zoektocht

En wandel je nu, na het lezen van deel 1 van deze blogreeks over de poel, anders langs de ‘waterplas’ op Poelbuurt? Ben je ook benieuwd of het een pingoruïne is? In deel 2 van onze zoektocht gaan we eerst terug in de tijd om meer te weten te komen over de geschiedenis en oorsprong.

Terug in de tijdreis

Om te ontdekken of onze waterplas een pingoruïne is, moeten we eerst terug in de tijd. Bij de informatie die Bart Koops, onderzoeker pingoruïnes Landschapsbeheer Groningen, mij toegestuurd heeft zit onder andere een link naar de website Topotijdreis.nl. Via deze site kun je door middel van luchtfoto’s en kaarten terug in de tijd.  

Wanneer je inzoomt op de Poelbuurt, zie je dat iemand in 1962 besloten heeft een weg door onze waterplas  te leggen. Hij of zij was zeker zat om om te lopen… Daarmee heeft onze waterplas niet meer zijn originele vorm en formaat. Dat kun je ook zien. De waterkant aan de weg is recht terwijl de overkant rond loopt.

Op deze abeeldingen zie je het verschil: in 1961 nog een volledige waterplas, in 1962 is de weg aangelegd. Bron: topotijdreis.nl

Pingoruine
1961
Pingoruine
1962

Digitale dieptemeting

Tegenwoordig is het ook mogelijk om digitaal onderzoek te doen. Zo kun je digitaal diepte en hoogte (en diepte) metingen uitvoeren. In onderstaande digitale afbeelding is het hoogteverschil van ons erf goed te zien. Hoe blauwer hoe dieper. Oranje is het hoogste punt. En dan zie je dat, zelfs met de weg erdoor, de originele vorm van de Poel nog goed te zien is. En dan lijkt het er toch op dat de waterplas een behoorlijke diepte heeft. De kans dat het een Pingoruïne is, wordt daarmee steeds groter.

Digitale dieptemeting 2021.
Bron: ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/

Schade uit het verleden

Naast dat de waterplas niet meer zijn originele vorm heeft, is deze ook ooit ‘lek’ geprikt, waarschijnlijk bij het uitgraven van de begroeiing. De originele ondoorlatende bodemlaag is doorgegraven. Het gevolg hiervan en van de lage waterstand van de afgelopen zomers, is dat de poel delen van het jaar droog valt. Dit zou officieel niet moeten gebeuren.

Begin 2000 heeft er met de kennis van toen, een renovatie van de waterplas plaatsgevonden om droogstand te voorkomen. Het is onduidelijk hoe de renovatie uitgevoerd is. Wat wel duidelijk is, is dat het niet gelukt is. Ook nu nog zakt het waterpeil te veel in droge periodes waardoor er onder andere veel riet midden in de waterplas groeit.

Hoe nu verder?

Uiteraard heb ik bij Landschapsbeheer aangegeven dat wij het prima vinden om te onderzoeken of onze waterplas een pingoruïne is. Zolang dat niet gedaan is, blijft de oorsprong een ‘raadsel’. Een dieptemeting gaan we bij mooi weer zelf doen. En landschapsbeheer komt, zodra de corona maatregelen het toe laten, hier grondboringen doen. Uiteraard houden we jullie hiervan op de hoogte!

In ere herstellen

Eenden korf

In afwachting van het onderzoek proberen we de waterplas zoveel mogelijk een natuurlijke uitstraling te geven. We hebben inmiddels de wilgen geknot en twee nieuwe wilgen geplant.

Ook hebben we een eenden korf in de vijver gezet. Het eilandje dat in het midden drijft is bestemd voor het meerkoeten echtpaar dat hier jaarlijks komt. Doordat we de extreme hoeveelheid riet teruggesnoeid hebben, is er nu weinig schuilplaats voor de dieren. Waarschijnlijk komen ze dit jaar niet hun nest bij ons bouwen. Sorry, we hopen dat ze volgend jaar terug komen.

Door middel van bloemen wildmengsel en verder onderhoud van onze waterplas willen we zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Wel zo leuk voor al die wandelaars die langs komen. En voor ons zelf. Want dat wij hier voorlopig blijven wonen, dat mag duidelijk zijn. Wij hebben ons stekkie gevonden. Met Poel, Dobbe of Pingoruïne…

Lees hier deel 1 van onze zoektocht naar de oorsprong van de ‘waterplas’.

Wil je op de hoogte blijven van het verdere onderzoek? Zodra er meer bekend is, kun je het hier op de site lezen. Volg www.overyvonne. nl op facebook of instagram om niets te missen. 

Ga je een rondje langs de Poel wandelen? Trek dan goede wandelkleding aan

*Affiliatie links van Bol.com, zie disclaimer

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.