Rembrandt in het Groninger Museum: nu gratis toegang!

door Yvonne
Rembrandt in het Groninger Museum 2

Rembrandt van Rijn hangt in het Groninger museum. Om precies te zijn: het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt van 4 april tot en met 7 mei in het Groninger museum. En omdat dit heel bijzonder is krijg jij als bezoeker gratis toegang tot de vaste collectie én de Vaandeldrager in het Groninger museum. Kun je gezellig bij Rembrandt en heel veel andere schilders ‘op de koffie’!

Rembrandt in het Groninger museum: misschien wel het duurste schilderij ooit!

Doordat dit schilderij van Rembrandt onderdeel is van Rembrandt on tour, en daardoor tijdelijk in het Groninger museum hangt, maakt het tot een bijzondere tentoonstelling.

Ook heeft nog niet eerder zo’n duur schilderij van Rembrandt in het Groninger museum gehangen: “Misschien is het wel het duurste schilderij ooit in het Groninger museum” aldus museumdirecteur Bluhm tijdens de persrondleiding op 4 april. Al met al genoeg redenen om deze tentoonstelling tot één van de bijzonderste ooit te benoemen.

De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn
De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn

Rembrandt on Tour stopt na 7 mei 2023

Groningen is het laatste museum van de tour die een jaar geleden in het Fries museum is begonnen en dus in Groningen eindigt. Tot 7 mei 2023 is het schilderij nog in Groningen te bezichtigen. Daarna gaat De Vaandeldrager naar zijn definitieve plek: het rijksmuseum in Amsterdam.

Tentoonstelling de Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn

De tentoonstelling van en rondom het schilderij De Vaandeldrager is in totaal een maand te bezichtigen. Elk museum in Nederland waar het schilderij in deze tour gehangen heeft, kreeg de volledige vrije hand in het inrichten van de tentoonstelling rondom het schilderij.

De waarde van kunst

Het Groninger museum heeft gekozen voor het thema: de waarde van kunst. Dit thema is erg passend bij dit schilderij vanwege de hevige discussie over het aanschafbedrag (175 miljoen euro) van deze Rembrandt. Want de waarde van kunst wordt door iedereen verschillend ervaren.

De Vaandeldrager hangt in het Groninger museum samen met twee andere werken van kunstenaars David La Chapelle en JR. Alle drie de werken vertellen iets over de waarde van kunst. Maar de vraag blijft altijd: wanneer is kunst waardevol?

Kunstwerk van JR in Groningen
Kunstwerk van JR in Groningen.

Gratis toegang tot het Groninger museum in 2023

Als bezoeker hoef je niet veel geld te betalen om bij Rembrandt en zijn collega schilders langs te gaan. Je kunt vanaf 4 april gratis naar het Groninger museum. Tot en met 7 mei kun je De Vaandeldrager van Rembrandt bekijken. Daarna kun je tot eind van 2023 nog steeds gratis de vaste collectie van het Groninger museum bezichtigen. Voor de andere tijdelijke tentoonstellingen moet je wel entree betalen.

Het Groninger Museum
Het Groninger Museum

Is de Vaandeldrager van Rembrandt echt zo bijzonder?

Eerlijk is eerlijk, omdat ik als blogger uitgenodigd was voor het persmoment van de opening van de tentoonstelling, ben ik naar Rembrandt komen kijken. Een echte kunstliefhebber ben ik niet. Hierdoor ben ik ook nog nooit eerder in het Groninger museum geweest. Op een vrije dag trek ik liever de wandelschoenen aan om een wandelroute in Groningen of Friesland te ontdekken.

En toch was het heel bijzonder om oog in oog te staan met het schilderij waar zoveel over te doen is (geweest), wat zo oud is en waar zoveel over te vertellen valt. En dat laatste dat weet je pas wanneer je echt oprecht aandacht voor dit kunstwerk hebt. Bij het bezoeken van het schilderij krijg je een folder met allemaal bijzondere kenmerken die iets vertellen over de manier waarop dit schilderij geschilderd is. Tja, en dan kijk je er toch heel anders naar!

Bijzonderheden De Vaandeldrager
Bijzonderheden De Vaandeldrager

De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn heeft dit schilderij (een zelfportret) geschilderd in 1636. Nederland was toen al 68! jaar in oorlog met Spanje. De invloed van deze oorlog is duidelijk terug te vinden in het schilderij. Ook de houding van Rembrandt in het schilderij is bijzonder. De rechtervuist houdt hij stevig in de zij met de elleboog naar voren. Dit symbool van kracht werd in deze periode door veel schilders gebruikt bij een (zelf)portret.

Wil je meer uitleg over dit schilderij? In dit filmpje over De Vaandeldrager legt Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouw kunst van het rijksmuseum, je alles uit wat je weten wilt. Inclusief een kijkje in de manier waarop het schilderij van museum naar museum getransporteerd is

Bezoek het Groninger Museum en ontdek of jij kunst leuk vindt!

Wil je ook ‘op de koffie’ bij Rembrandt en zijn schildercollega’s? Dat kan dus nu helemaal gratis. En uit ervaring weet ik: het is onverwachts leuk! Het museum ligt midden in de stad Groningen en daardoor kun je een bezoek aan het museum makkelijk uitbreiden met iets anders leuk. Ga bijvoorbeeld langs bij Yourdailly Tea Cup voor een heerlijke theebeleving, ga lekker shoppen of neem plaats op één van de vele terrassen die je in de stad vindt! Doordat de toegang dit jaar gratis is, kun heel makkelijk het museum binnenlopen en kijken of je een museumbezoek leuk vindt.

Museum winkel Groningen
Museum winkel Groningen

Bezoek het museum met je kinderen!

Ook met kinderen is het museum echt de moeite waard om te bezoeken. Zeker op een regenachtige vakantiedag of in het weekend. Het museum organiseert speciaal voor kinderen heel veel leuke activiteiten. Meer weten? Lees in deze blog alles over het bezoeken van het Groninger museum met kinderen!

Maak er een weekendje weg in Groningen van

Ik wens je in elk geval een hele mooie dag toe in het mooie Noorden. Wil je meer dan één dag naar Groningen komen? Boek dan een vakantiehuisje in Groningen via natuurhuisje.nl en overnacht op bijzonder mooie locaties in de provincie.

You may also like

8 reacties

Fallon 12 april 2023 - 09:37

Jammer dat de tour stopt! Ik zou dit best nog weleens willen zien!

Beantwoorden
Yvonne 12 april 2023 - 14:54

Je kunt het schilderij nog tot 7 mei bewonderen in het Groninger Museum

Beantwoorden
Claire 12 april 2023 - 12:39

Wat mooi dat je gratis toegang hebt! Het lijkt min ook voor kinderen een ontzettend leuk en leerzaam uitje.

Beantwoorden
Yvonne 12 april 2023 - 14:54

Is zeker met kinderen leuk. En nu gratis dus je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Patricia 12 april 2023 - 14:41

Wat leuk om te lezen. Ik had nog nooit van dit schilderij gehoord haha. Vast iets gemist dan…

Beantwoorden
Yvonne 12 april 2023 - 14:55

Je kunt nog tot 7 mei het schilderij in Groningen bewonderen.

Beantwoorden
Tessa 12 april 2023 - 18:40

Ik heb de vaandaaldrager gezien toen hij in het Mauritshuis in Den Haag hing. Mooi schilderij

Beantwoorden
Yvonne 14 april 2023 - 08:18

Ja best wel bijzonder he. Ik ben geen kunst liefhebber en kenner maar als je je in dit schilderij verdiept is het toch bijzonder

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.