Voor theeleuten is theehuis Mendels in Middelstum een heerlijke beleving

door Yvonne
Theehuis Mendels in Middelstum

Stap binnen bij Theehuis Mendels in Middelstum en laat je verrassen door de wereld van thee in combinatie met ouderwets huiselijke gezelligheid. Naast thee en heerlijk vers gebak, ontdek je hier ook de historie van het bakken in het bakkerijmuseum.

Theehuis Mendels in het centrum van Middelstum

Midden in het Groningse dorp Middelstum, onder de toren van de Sint-Hippolythuskerk, vind je theehuis Mendels. Sinds 2023 geopend en nu al een groot succes. En dat snap ik wel. De hele locatie ademt thee, historie en sfeer uit. Een echte plek die je als theeleut niet wilt én mag missen.

Sint Hippolythuskerk Middelstum
Sint-Hippolythuskerk Middelstum

En wanneer je tijdens het lopen van een prachtige wandelroute op de eerste voorjaarsdag van het jaar het theehuis bezoekt, dan wordt je vrije dag zomaar een top dag. Terwijl mijn man en ik na het wandelen op het zonnige terras plaatsnemen, moeten we nog bijkomen van waar we terecht zijn gekomen. Het hele gebouw is gerestaureerd in de sfeer van de 17e tot 19e eeuw. Samen met het Groninger museum, is de bakkerijmuseum in stand gehouden.

Historisch pand met rijk bakkers verleden

Het pand waarin het theehuis en de bakkerijmuseum gevestigd is, heeft een rijke historie. Van 1792 tot 1960 hebben er in het pand meerdere bakkers gezeten. De laatste bakker was Hendrikus Mendels die in 1960 de moeilijke keuze maakte om te stoppen met de bakkerij. (Bron informatie: www.mendels.info/bakkerijmuseum)

Bakkerij museum Middelstum
Bakkerswinkel

Doordat er veel elementen uit de historie bewaard zijn gebleven, is het gelukt om echt een bakkerijmuseum te maken waar je terug gaat in de tijd. Het museum bestaat uit een compleet ingerichte bakkerswinkel met authentieke bakkerij. De oude stookoven met rijskas zijn nog aanwezig. De eigenaresse van het theehuis en museum heeft mooie plannen met de oven:

We hopen dat het lukt om de oude oven te restaureren en dat we deze weer kunnen opstoken om heerlijk ambachtelijk brood te bakken zoals dat vroeger ook gedaan werd.

Bakkerijmuseum Mendels
De oude oven

Verse thee en koffie bij theehuis in Middelstum

Nadat je je verwonderd hebt in het museum, is het tijd voor thee met wat lekkers. Theehuis Mendels heeft een uitgebreide theekaart, met zoals het wat mij betreft hoort, alleen maar losse thee. Drink je liever koffie? Dat kan natuurlijk ook. De koffie wordt vers gezet en is afkomstig van stadskoffiebranderij Sama.

Huisgemaakt vers gebak

Elke dag wordt de oven in het theehuis vroeg aangezet om heerlijk vers gebak te maken. Tijdens ons bezoek aan het theehuis heb ik gekozen voor een heerlijk gebakje met vers roodfruit. Super zacht, zoet en een beetje zuur. Wat een heerlijke combinatie. Ook het appelgebak dat mijn man gekozen heeft is prima. De grote toef slagroom maakt deze klassieker helemaal af.

Theehuis Middelstum
Theehuis Middelstum

Theewinkel Mendels

Alsof een theehuis en museum nog niet genoeg theebeleving is, heeft theehuis Mendels ook een prachtig winkeltje waar je de lekkerste (streek) producten, theeën en leukste accessoires kunt kopen. Met lege handen naar huis gaan is bijna niet mogelijk. En ach, hoe erg is dat? Kun je je thee avontuur thuis mooi voort zetten!

Thee winkel Middelstum
Thee winkel Middelstum

Praktische informatie theehuis Mendels in Middelstum

Genoeg geschreven over het theehuis. Tijd om op bezoek te gaan. Daarom heb ik hier alle praktische informatie over het theehuis in Middelstum voor je op een rij gezet. En mocht je denken dat Middelstum te ver van Groningen af ligt, dat valt prima mee. Binnen 20 minuten zit jij op het terras en geniet je van deze heerlijke thee beleving!

LocatieKerkstraat 3 Middelstum
Openingstijden Donderdag en vrijdag 12:00 tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag 11:00 tot 17:00 uur
Website Theehuis Mendels

Meer te doen in de omgeving van Middelstum

Wanneer je eenmaal in deze mooie omgeving bent, maak er dan een dagje uit van. Er is meer dan genoeg te doen en te beleven. Bezoek bijvoorbeeld landgoed Ewsum, wandel deze wandelroute rondom Middelstum of bezoek de Sint-Hippolythuskerk naast de theetuin. Deze kerk maakt net als de historische kerk in het Groningse Midwolde onderdeel uit van het Grootste museum van Nederland.

Ga je Middelstum en omgeving ontdekken? Dan wens ik je een heerlijke dag toe. Geniet, ontdek en maak er een mooie dag van in Groningen!

Banner overyvonne

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.