Wandelroute borg Ewsum bij Middelstum is verrassend historisch mooi

door Yvonne
Wandelroute borg Ewsum

Wandelen in het historische landschap van Groningen en je heel even terug wanen in oude tijden, dat gaat prima met deze bijna 5 kilometer lange wandelroute rondom borg Ewsum in Middelstum. Het startpunt van de wandelroute is bij de restanten van de borg en de route gaat langs nog veel meer historische plekken.

Wandelroute borg Ewsum langs historische plekken

Zodra je je auto geparkeerd hebt op het parkeerterrein bij de borg, begint het genieten. In de verte zie je (de restanten) van de borg liggen. Een lange oprijlaan brengt je via een prachtig hek bij de borg. Helaas zijn veel van de oude gebouwen verloren gegaan, maar het belangrijkste: de sfeer, is behouden gebleven.

Borg Ewsum wandelroute
Borg Ewsum

Eén van de fraaiste borgen van de Ommelanden

Wat ooit het huis van de machtige familie Ewsum was, is nu een vrij toegankelijk terrein geworden wat dagelijks geopend is voor bezoekers. De prachtige boerderij, het koetshuis én de geschutstoren zijn bewaard gebleven. Op het terrein is een prachtige tuin aangelegd die ook vrij te bezoeken is. Ook is er een theehuis op het terrein waar je in alle rust van een kop thee of koffie genieten kunt.

Wandelroute Middelstum
Vervolg van de wandelroute richting Toornwerd

Klokkentoren, kerken en nog veel meer

De start van de wandelroute op de borg belooft veel goeds. En nadat je het terrein van de borg verlaten hebt om de wandelroute te vervolgen, kom je al snel bij de volgende verrassing: het kleine wierdendorp Toornwerd. Midden in dit dorp staat een prachtige klokkentoren uit de 19e eeuw. Rondom deze toren ligt een begraafplaats die nog steeds in gebruik is.

Via het oude kerkpad loop je verder richting het dorp Middelstum. Terwijl je wandelt, kom je verschillende borden met Groningse teksten tegen. De route gaat namelijk voor een deel over de ‘Grunneger toalroute’ en brengt je uiteindelijk in Middelstum.

Wandelroute Middelstum
Klokkentoren van Toornwerd

Wierdendorp Middelstum met beschermd dorpsgezicht

Zodra je in Middelstum aankomt, wandel je direct op één van de grote kerken in het wierdendorp af. Een prachtig indrukwekkend gebouw. De route vervolgt door het dorp, en al snel kom je uit bij de tweede grote kerk. Dit is de Sint-Hippolythuskerk, onderdeel van het Grootste museum van Nederland. Dit museum bestaat uit de mooiste gebedshuizen van Nederland. De Sint-Hipplythuskerk is vrij te bezoeken wanneer het bordje open bij de ingang hangt. Een mooie onderbreking van je wandelroute!

Sint Hippolythuskerk Middelstum
Sint Hippolythuskerk Middelstum

Theehuis met bakkerijmuseum

Tegenover de kerk, in de Kerkstraat, vind je theehuis en het bakkerijmuseum Mendels. Een prachtige plek om je benen tot rust te laten komen. Geniet van de heerlijke thee of koffie met huisgemaakt gebak en vergeet ook niet het bakkerijmuseum te bezoeken.

Theehuis Middelstum
Theehuis Mendels in Middelstum

Terug wandelen naar borg Ewsum

Vanaf de kerk of het theehuis, wacht je nog een mooi laatste stuk van de route op je. Nadat je een klein stukje door het centrum van Middelstum gewandeld hebt, kom je uit in een prachtig stuk natuur: het Middelstumerbos. Wanneer je nog wat energie in de benen hebt, is het zeker de moeite waard om de wandelroute te verlengen over de paden van dit bos.

Verrassend mooie wandelroute in Groningen

Voor de start van deze wandelroute was ik niet helemaal zeker of de omgeving van Middelstum echt mooi zou zijn om te wandelen. Maar de wandelroute heeft mij heel erg verrast! De start op de borg is direct al fantastisch. Een prachtige nette locatie, goed onderhouden en vol historie. Daarna via Toornwerd (nog nooit van gehoord) richting Middelstum. Een verrassend dorp in Groningen. Schoon, netjes, veel historie en vriendelijke mensen.

Tijdens de wandelroute is zoveel te zien waardoor je veel langer onderweg bent dan de afstand doet vermoeden. Hou hier dus rekening mee. Al met al is deze wandelroute echt een aanrader.

Praktische informatie wandelroute Borg Ewsum

Wil je deze wandelroute in het Hogeland van Groningen ook wandelen? Dan vind je hier alle praktische informatie in een overzicht.

StartpuntParkeerplaats borg Ewsum
Oosterburen 1 Middelstum
Afstand4,35 kilometer, makkelijk te verlengen
RouteWebsite Route You route Borg Ewsum

Meer historische wandelroutes in Groningen

Ben je na deze route nog niet uitgewandeld? Of wil je Groningen nog verder ontdekken? Je vind hier op de site nog veel meer wandelroutes in de provincie.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.