Wat is wandelcoaching? Mijn ervaring met een wandelcoach in Groningen

door Yvonne
Wat is wandelcoaching

Herken jij dit ook: je wilt veel, kunt veel, maar wat je ook doet, je behaalt je doelen niet. Waardoor niet? Tja geen idee. Om op deze vragen antwoord te krijgen, zoek je iemand die jou verder kan helpen waardoor je wel je doelen behaalt.

Samen met wandelcoach Tiny Slomp uit het Groningse Opende, ben ik mindful gaan wandelen om zelf ook antwoord op deze vragen te krijgen en te ervaren hoe wandelcoaching werkt en wat het voor mij kan beteken.

Wat is wandelcoaching en hoe werkt het?

Om te ervaren wat wandelcoaching is en hoe het mij kan helpen inzicht te krijgen ben ik op een prachtige herfstmiddag met Tiny in Opende (westerkwartier) gaan wandelen. In deze blog vertel ik je meer over het wandelcoach programma: ‘Bewust Buiten Be-leven’ van Tiny en deel ik mijn ervaring met jou.

Wandelcoach Tiny Slomp
Samen met wandelcoach Tiny

Bewust Buiten Be-leven coaching van wandelcoach Tiny Slomp

Vanuit haar ervaring als gewichtsconsulent is Tiny gestart met de wandelcoachsessies: Bewust Buiten Be-Leven. Aanleiding is dat ze tijdens gesprekken met cliënten vaak hetzelfde ervaart:

“Negatieve gedachten belemmeren mijn cliënten vaak in het behalen van hun doelen en wensen. Daarom help ik ze tijdens het wandelen hier inzicht in te krijgen”.

Met wandelcoaching helpt Tiny je graag om te ‘ontpoppen’ tot de beste versie van jezelf. Dit doet ze door samen mindful te wandelen. Klinkt dit zweverig? Realiseer je dan dat mindful gewoon bewust leven betekent.

“Met wandelcoaching kom je in beweging, zowel fysiek als mentaal. Zeker wanneer je merkt dat je vastzit in bepaalde patronen, niet dat doel haalt wat je jezelf gesteld hebt of wanneer je ambities hebt maar het maar niet lukt deze ambities waar te maken!”

Wat doet wandelcoaching?

Door buiten te gaan wandelen en de natuur ’te gebruiken’ om inzicht in je gedachten, jezelf en de invloeden van buitenaf te krijgen, helpt Tiny je weer in beweging te komen. Zowel fysiek als mentaal. Eén van de belangrijkste inzichten die nodig is om je verder te ontwikkelen, is weten wat jou belemmert in het worden van de beste versie van jezelf.

Vanuit dit inzicht gaat Tiny met je op pad in de prachtige natuur van Groningen. En dan blijkt al snel dat de natuur je helpt een moment stil te staan en bewust naar je leven en jezelf te kijken.

En dat is precies wat Tiny haar cliënten met wandelcoaching wil leren: inzicht krijgen in je gewoonten en negatieve gedachten die je belemmeren je doel te behalen. Met alleen dit inzicht ben je er nog niet. Door ook te kijken naar positieve gedachten en een concreet en haalbaar doel te stellen met een aantal acties helpt ze je weer in beweging te komen!

Wandelcoaching Groningen
De natuur helpt je inzichten in jezelf te krijgen.

Mijn ervaring met wandelcoaching: zo werkt het

Mijn wandelcoach sessie begint bij Tiny thuis in haar gezellige tuinkamer. Aan de hand van verschillende kaartjes laat ze mij op een papier mijn doel, niet helpende gedachten, positieve gedachten en acties in vullen. Het goed nadenken over wat ik echt graag wil bereiken om de beste versie van mijzelf te worden, zet mij direct op scherp.

Welk haalbaar doel stel ik mijzelf?

Zodra ik het papier voor mijn neus heb, weet ik welk doel ik graag wil behalen: meer lezers bereiken met mijn blog. Omdat deze gedachte direct in mij op popt, weet ik ook weer dat ik het bloggen echt leuk vind! En daar graag meer uit wil halen.

Vervolgens zoek ik aan de hand van verschillende kaartjes uit wat mijn belemmerende gedachten zijn bij het verder laten groeien van mijn blog. En tja, dan blijk ook ik gevoelig te zijn voor meningen van anderen en mijzelf (en het schrijven) niet op de eerste plaats te zetten.

Belemmerende factoren voor jezelf
Kaartjes met belemmerende gedachten

Positieve gedachten die mij helpen mijn doel te bereiken

Vervolgens laat Tiny mij een keuze maken uit de kaartjes met positieve en dus helpende gedachten. Dit blijkt een stuk moeilijker te zijn. Vreemd dat we als mens negatieve gedachten makkelijker kunnen benoemen dan positieve. Toch lukt het mij om een aantal kaartjes uit te zoeken waarvan ik weet dat die gedachten mij sterker maken en helpen in actie te komen om mijn doel te behalen.

Zo kies ik onder andere de kaartjes uit met de gedachte: niet alles hoeft perfect en ik heb vertrouwen dat ik het kan.

Concrete acties helpen je in beweging te komen

Tot slot laat Tiny mij kiezen uit een stapel kaartjes waarop acties staan die helpen om mijn gestelde doel te bereiken. Ook hier moet ik even over nadenken. Wat helpt mij echt om mijn blog verder te laten groeien? Ik kies onder andere de kaartjes hulp vragen en wekelijks een concreet doel stellen. Na het invullen van de gedachten en acties is het tijd om mindful te gaan wandelen.

Je zelf ontwikkelen met wandelcoaching
Bewust invullen helpt inzicht in jezelf te krijgen

Mindful wandelen, zo doe je dat!

Zodra we in het bos van Trimunt zijn, begint de mindful wandelsessie met een aantal keren diep in- en uitademen en goed om ons heen kijken. Tiny wijst mij op een aantal bijzondere bomen die een metafoor zijn voor dat wat je in je leven meemaakt. Al pratende en juist ook vanuit stille momenten, krijg ik vanzelf meer inzicht in wie ik ben en wat ik belangrijk vind.

Opvallend daarbij is dat ik vooral zelf tot deze inzichten kom. Tiny geeft met haar metaforen en door het stellen van de juiste vragen, zeker een aanzet. Maar ik merk dat ik echt zelf bewust wordt van hoe ik momenteel in het leven sta en wat ik graag wil bereiken.

Wat is mindful wandelen?

Zoals eerder in deze blog beschreven, is mindful wandelen gewoon bewust wandelen: door goed om je heen te kijken naar wat je echt ziet, kom je in je eigen gedachten. Deze gedachten helpen je inzichten te krijgen om verder te komen en je doelen te behalen.

Wandelcoaching wat is dat?
Zo werkt wandelcoaching

Wandelcoaching geeft mij nieuwe inzichten en energie!

Na het bewust wandelen gaan we terug naar de tuinkamer van Tiny. Onder het genot van een heerlijk zelf gebakken broodje vraagt ze mij naar mijn ervaring en samen kijken we naar mijn gestelde doel. Klopt dit nog? Heb ik andere inzichten gekregen en zijn mijn eerste gedachten nog steeds de juiste?

Om mij helemaal tot rust naar huis te gaan laat Tiny mij nog mindful een stukje chocolade eten. En dan besef ik toch dat we heel veel dingen snel en zonder echt bewust nadenken doen. Want met mijn ogen dicht en door kleine hapjes te nemen, lijkt het wel of ik veel meer en langer geniet van de chocolade.

Zodra de chocolade en thee op is ga ik weer naar huis. Met een hoofd vol positieve gedachten en nieuwe energie om van mijn blog een succes te maken!

Zoek jij ook een wandelcoach in Groningen of Friesland?

Spreekt deze manier van coaching jou aan en wil jij je ook ‘ontpoppen’ tot de beste versie van jezelf? Klik op onderstaande button voor de website van Tiny met alle informatie. Neem gerust contact met haar op en vraag naar de mogelijkheden.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.