In Trimunt wandelen is genieten van bos, heide en zandpaden

door Yvonne
Trimunt wandelen

Het bos Trimunt in het Groningse Opende is een klein, maar erg afwisselend bos (vlakbij Drachten) waar je veel verschillende soorten natuur vindt. Ga jij in het bos van Trimunt wandelen? Dan weet je zeker dat je gaat genieten van bos, heide en zandpaden. Deze route van 6 kilometer laat je een bijzonder stukje natuur zien. Want wist jij dat het heideveld Jiltdijksheide een van de weinige heidevelden van Groningen is?

In Trimunt wandelen blijft mooi

Regelmatig ga ik in Trimunt wandelen met een vriendin. En dan doen we maar wat. We duiken het bos in of de heide op en gaan gewoon aan de wandel. Nog nooit heb ik een van de gemarkeerde wandelroutes gelopen. Hoog tijd dus om de wandelroute van Trimunt ‘officieel’ te lopen. Dus trek ik mijn wandelschoenen weer eens aan en ga op pad. En dat was echt de moeite waard! Tijdens het wandelen van deze route ben ik op paadjes uitgekomen waar ik nog nooit gelopen heb. Het Westerkwartier blijft verrassend mooi!

Trimunt Westerkwartier.
Informatiebord Trimunt.

Praktische informatie wandelroute Trimunt

Voor je aan de wandel gaat eerst even alle praktische informatie op een rij:

Wandelroute TrimuntHeideroute
Afstand6 kilometer (gele route)
Start locatieParkeerplaats Trimunt: Kloosterweg 1 Marum
Link naar de wandelrouteWandelroute Trimunt heideroute

Wandelroute Trimunt: De Heideroute

Deze route van Staatsbosbeheer Groningen gaat via verschillende heidevelden in het bos en over de Jiltdijks heide. Dit grote heideveld was jaren in het bezit van de familie Dijk. Het heideveld is vernoemd naar dhr. Jilt Dijk. Hij heeft jarenlang turf gestoken op de plek waar nu het heideveld is.

Heideterrein Westerkwartier
Informatiebord over de heide.

Langs pingoruines

Ook wandel je tijdens deze route langs verschillende Pingoruïnes. Deze in de ijstijd ontstane waterplassen zijn hier in de regio op veel meer plekken te vinden. Zo ook in onze achtertuin. In het menu: Pingoruïnes op deze site lees je meer over het ontstaan van Pingoruïnes. Ook vind je daar een uitgebreide blog over het onderzoek gedaan door Landschapsbeheer Groningen naar de oorsprong van onze Pingoruïne.

Pingoruine Trimunt
Pingoruïne Jiltdijksheide

Langs de Trambaan in Trimunt wandelen

Halverwege de wandelroute in Trimunt wandel je over de trambaan. Deze lijn werd in 1913 aangelegd tussen Groningen en Drachten. De lijn werd vooral gebruikt door de fabriek van Phillips in Drachten voor het transport van goederen.

Matig gemarkeerde wandelroute: Let op!

Voor deze route door Trimunt volg je de gele gemarkeerde paaltjes vanaf de parkeerplaats. Al snel blijkt ook deze wandelroute niet heel duidelijk gemarkeerd te zijn. De paaltjes staan niet altijdop een goed punt in de grond waardoor het twijfelen is welke afslag je moet nemen.

TIP: Start de wandelroute vanaf de parkeerplaats linksaf! Zodra je het bos ingaat zie je het eerste paaltje, op de kruising wordt niet duidelijk aangegeven welke kant je op moet. Dat blijk linksaf te zijn. Vanaf dat moment wordt de route redelijk aangegeven. Zelf heb ik een aantal keren op de digitale route kaart gekeken voor de zekerheid. Blijf dus goed opletten onderweg!

Wandelroute Jiltdijksheide
Gele route markering voordat je de heide op gaat.

Bijzondere wandelroute in Groningen

Zoals al eerder geschreven vind je weinig heidevelden in Groningen. Om dan op deze route van ‘maar’ 6 kilometer over meerder heidevelden te lopen is toch bijzonder. Ook loop je door verschillende soorten bos. Het aangelegde sparrenbos kan zelfs bij schemer best indrukwekkend en wat spookachtig zijn. Dit maakt in Trimunt wandelen nog bijzonderder.

Jiltdijksheide
Jiltdijksheide

De speelweide van Trimunt

En dan ineens midden in het bos is een groot grasveld met verschillende speeltoestellen. Een heerlijk punt om te picknicken en de kinderen te laten spelen. Kun jij lekker met de voetjes in de zon bijkomen van de wandeling!

Speelweide Trimunt
Speelweide Trimunt

MTB route door het bos van Trimunt

Dat het bos van Trimunt niet alleen bij wandelaars favoriet is wordt tijdens je wandelroute snel duidelijk. Door het bos van Trimunt loopt namelijk ook een mountainbike route. Deze route van bijna 30 kilometer gaat zowel door Trimunt als door andere bossen in de omgeving. Het is af en toe goed oppassen voor overstekende MTB’ers.

Ruiterroute Trimunt

Ook kruist deze Heideroute regelmatig het ruiterpad van Trimunt. Deze 2,5 kilometer lange route voor paardenliefhebbers wordt aangegeven door goed gemarkeerde paaltjes. Je weet dus wanneer er een paard voorbij kan ‘wandelen’.

Oorlogsmonument van Trimunt

Wanneer je na de wandelroute terug bent op de parkeerplaats, is het de moeite waard om door te lopen naar het oorlogsmonument van Trimunt. Het monument vind je door de bordjes te volgen op nog geen halve kilometer afstand van de parkeerplaats. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zestien burgers die op 13 mei 1943 door de bezetter op de Duitse radarstelling ‘Trimunt’ bij Marum zijn gefusilleerd. Meer informatie over dit monument vind je op de site 4en5mei.nl.

Meer te doen in de buurt van Trimunt

Heb je zin in wat lekkers gekregen na de wandelroute? Rij dan na de wandeling langs melktap Trimunt. Bij deze melktap kun je biologische melk en andere zuivel kopen. Ook verkopen ze elke week een heerlijke taart of cake. LET OP: op zondag is de melktap niet open. Hier vind je alle informatie over de melktap.

Of ga langs bij de theewinkel van Opende of geniet van een lekker kopje thee met gebak bij theetuin Blotevoetenhof. Kortom, Het westerkwartier bied genoeg mogelijkheden om er een mooie dag van te maken.

Goed voorbereid op pad

Goede wandelschoenen mogen op deze route niet ontbreken. Zelf wandel ik al jaren op mijn Hanwag Tatra Narrow wandelschoenen. Deze wandelschoenen hebben een stevige zool en zijn ook geschikt om op oneffen ondergronden en in de bergen te wandelen.

*bol.com links zijn affiliatie links. Zie disclaimer.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.