Nieuwjaarsrolletjes én kniepertjes bakken: hét recept voor een jaarlijkse traditie!

door Yvonne
kniepertjes bakken recept

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes bakken is met dit recept een vaste traditie hier thuis tussen kerst en oud en nieuw. Voor mij is dit recept voor kniepertjes (platte koekjes) én nieuwjaarsrolletjes nog altijd favoriet. Waarom? Omdat deze koekjes heerlijk krokant en zoet zijn maar door het toevoegen van citroen toch ook fris blijven. Lees in dit recept wat je allemaal nodig hebt en hoe je ze het makkelijkste maakt.

Kniepertjes bakken vloeibaar recept en benodigdheden

Voor het maken van de kniepertjes en rolletjes heb je naast de juiste ingrediënten onder andere een speciale kniepertjesijzer nodig. Deze kun je online kopen of kijk bij de lokale huishoudzaak of ze het ijzer daar te koop hebben. Zonder het kniepertjesijzer kun je niet aan de slag. Twijfel je of je één aan wilt schaffen? Bedenk dat dat je er in de zomer ook oubliehoorns en ijswafels en nog veel meer mee kunt bakken!

OPMERKING: officieel bak je kniepertjes van een dikker deeg waar je bolletjes van maakt en die plat drukt in het kniepertjesijzer. Wij vinden dit vloeibare recept voor kniepertjes lekkerder. We bakken er én kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes van. Lekker handig: één recept voor kniepertjes én rolletjes!

Benodigdheden voor het bakken

  • Kniepertjesijzer
  • Grote kom
  • Steelpan
  • Houten snijplank
  • Weegschaal
  • Lepel met een gat erin (of een andere lepel voor doorroeren)
  • Taartrooster (voor het afkoelen van de koekjes)
  • pol- of saus lepel
  • Boterkwastje
  • Spatel
  • Houten lepel voor het maken van de rolletjes (Of PVC buisje)

TIP: Heb je geen houten lepel, gebruik dan als stok een dikke tak met aluminiumfolie eromheen. Een ijzeren stok of buis is niet handig. Dit wordt erg heet!

Ingrediënten voor het bakken van de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes:

  • 500 gram bloem
  • 500 gram suiker
  • 250 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 10 druppen citroen extract
  • 1/2 liter lauw water
  • Boter om het ijzer in te vetten
Recept kniepertjes maken
Ingrediënten voor het bakken van Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes beslag maken

Van deze ingrediënten maak je super makkelijk een vloeibaar beslag:

  • Smelt de roomboter op een laag vuur in de steelpan
  • Doe de bloem, het suiker, de snuf zout in een kom en roer door elkaar
  • Giet de gesmolten boter erbij en roer goed door
  • Roer het water door het beslag
  • Meng de 2 eieren door het beslag
  • voeg 10 druppen citroenextract toe

Laat het beslag ongeveer 10 minuten rusten en zet ondertussen het wafelijzer aan.

Bakken van de kniepertjes met het vloeibare recept

  • Verwarm het kniepertjesijzer voor totdat het lampje uitgaat: ik zet de temperatuur regelaar stand 1
  • Smeer een beetje boter op het ijzer. Dit is vaak alleen in het begin nodig.
  • Schep in het midden van het ijzer een beetje beslag
  • Doe het wafelijzer dicht en druk licht aan
  • Wacht tot het lampje weer uitgaat
  • Open het ijzer en haal het kniepertje met de spatel eruit en leg op het taartrooster om af te koelen.
  • Herhaal dit totdat het beslag op is.
Zelf kniepertjes bakken
Kniepertjes bakken met speciaal kniepertjesijzer

Nieuwjaarsrolletjes maken

Voor het maken van nieuwjaarsrolletjes gebruik je precies hetzelfde recept. Ook de werkwijze is het zelfde, alleen nadat je het warme koekje van het ijzer hebt gehaald, moet je die direct oprollen:

  • Leg het warme koekje op de houten snijplank
  • Rol het koekje (niet te strak!) om het stokje en laat afkoelen op het stokje
  • Schuif het rolletje van het stokje en klaar is je nieuwjaarsrolletje

Serveer zowel de kniepertjes als de nieuwjaarsrolletjes met een flinke dot slagroom, geniet en maak er een mooi oud en nieuw van!

Nieuwjaarsrolletjes maken

Het verschil tussen kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

Ook al worden beide ‘koekjes’ benamingen veel door elkaar gebruikt, er is wel degelijk een verschil tussen beide. Zowel in vorm als de betekenis van het platte koekje en het rolletje. Wil je hier meer over weten? Klik op onderstaande button en lees alles over de geschiedenis en het verhaal achter traditie!

Laat in een reactie weten wat jouw jaarlijkse traditie met oud en nieuw is!

Nieuwsgierig naar meer oud en nieuw tradities? Lees op mammaliefde.nl nog veel meer typische gebruiken in Nederland en Europa.

You may also like

1 reacties

Gert 29 november 2023 - 11:33

Hallo,
Het recept, zoals hier omschreven, is bijna het goede recept voor nieuwjaars rolletjes. Er moet alleen nog een eetlepel anijspoeder bij.
Wat mij wel een beetje steekt, is dat je in je blog doet voorkomen dat je een kniepertje en rolletje van hetzelfde beslag maakt. Dit is namelijk niet zo. Een rolletje maak je van beslag, een kniepertje van een soort deeg.
Google maar eens naar een recept voor kniepertjes.
Verder een leuke uitgebreide blog. Ga zo door.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.