Kniepertjes bakken is met dit recept een vaste traditie hier thuis tussen kerst en oud en nieuw. Voor mij is dit recept voor kniepertjes (platte koekjes) én nieuwjaarsrolletjes nog altijd favoriet. Waarom? Omdat deze koekjes heerlijk krokant en zoet zijn maar door het toevoegen van citroen toch ook fris blijven. Lees in dit recept wat je allemaal nodig hebt en hoe je ze het makkelijkste maakt.
Kniepertjes bakken hét recept en benodigdheden
Voor het maken van de kniepertjes en rolletjes heb je naast de juiste ingrediënten onder andere een speciale kniepertjesijzer nodig. Deze kun je online kopen of kijk bij de lokale huishoudzaak of ze het ijzer daar te koop hebben. Zonder het kniepertjesijzer kun je niet aan de slag. Twijfel je of je één aan wilt schaffen? Bedenk dat dat je er in de zomer ook oubliehoorns en ijswafels en nog veel meer mee kunt bakken!
Benodigdheden voor het bakken
- Kniepertjesijzer
- Grote kom
- Steelpan
- Houten snijplank
- Weegschaal
- Lepel met een gat erin (of een andere lepel voor doorroeren)
- Taartrooster (voor het afkoelen van de koekjes)
- pol- of saus lepel
- Boterkwastje
- Spatel
- Houten lepel voor het maken van de rolletjes
TIP: Heb je geen houten lepel, gebruik dan als stok een dikke tak met aluminiumfolie eromheen. Een ijzeren stok of buis is niet handig. Dit wordt erg heet!
Ingrediënten voor het bakken van de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes:
- 500 gram bloem
- 500 gram suiker
- 250 gram gesmolten boter
- 2 eieren
- snuf zout
- 10 druppen citroen extract
- 1/2 liter lauw water
- Boter om het ijzer in te vetten

Kniepertjes beslag maken
Van deze ingrediënten maak je super makkelijk een vloeibaar beslag:
- Smelt de roomboter op een laag vuur in de steelpan
- Doe de bloem, het suiker, de snuf zout in een kom en roer door elkaar
- Giet de gesmolten boter erbij en roer goed door
- Roer het water door het beslag
- Meng de 2 eieren door het beslag
- voeg 10 druppen citroenextract toe
Laat het beslag ongeveer 10 minuten rusten en zet ondertussen het wafelijzer aan.
Bakken van de kniepertjes
- Verwarm het kniepertjesijzer voor totdat het lampje uitgaat: ik zet de temperatuur regelaar stand 1
- Smeer een beetje boter op het ijzer. Dit is vaak alleen in het begin nodig.
- Schep in het midden van het ijzer een beetje beslag
- Doe het wafelijzer dicht en druk licht aan
- Wacht tot het lampje weer uitgaat
- Open het ijzer en haal het kniepertje met de spatel eruit en leg op het taartrooster om af te koelen.
- Herhaal dit totdat het beslag op is.

Nieuwjaarsrolletjes maken
Voor het maken van nieuwjaarsrolletjes gebruik je precies hetzelfde recept. Ook de werkwijze is het zelfde, alleen nadat je het warme koekje van het ijzer hebt gehaald, moet je die direct oprollen:
- Leg het warme koekje op de houten snijplank
- Rol het koekje (niet te strak!) om het stokje en laat afkoelen op het stokje
- Schuif het rolletje van het stokje en klaar is je nieuwjaarsrolletje
Serveer zowel de kniepertjes als de nieuwjaarsroletjes met een flinke dot slagroom, geniet en maak er een mooi oud en nieuw van!

Het verschil tussen kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes
Ook al worden beide ‘koekjes’ benamingen veel door elkaar gebruikt, er is wel degelijk een verschil tussen beide. Zowel in vorm als de betekenis van het platte koekje en het rolletje. Wil je hier meer over weten? Klik op onderstaande button en lees alles over de geschiedenis en het verhaal achter traditie!
Laat in een reactie weten wat jouw jaarlijkse traditie met oud en nieuw is!
Nieuwsgierig naar meer oud en nieuw tradities? Lees op mammaliefde.nl nog veel meer typische gebruiken in Nederland en Europa.