Kraampjes langs de weg: zo vind je ze allemaal!

door Yvonne
Kraampjes bij de weg

Kraampjes langs de weg zijn tegenwoordig helemaal hip! Je ziet steeds vaker langs de weg verschillende verkoopstalletjes met lokale producten. Meestal kom je ze spontaan tegen, maar wist je dat er verschillende sites zijn waarop je alle kraampjes en verkoopstalletjes bij jou in de buurt kunt vinden? Lees hier hoe je op een vrije dag een leuk uitje kunt plannen langs lokale kraampjes langs de weg!

Kraampjes langs de weg: steeds vaker en meer!

In andere landen om ons heen zie je het al veel vaker: een kraampje langs de weg om lokale of huisgemaakte producten te verkopen. In Nederland zag je het tot een aantal jaren geleden vooral in de Achterhoek. Maar steeds vaker zie je ook hier in het noorden van Nederland buurtkraampjes langs de weg.

Meestal kom je er spontaan langs tijdens een wandeling of fietstocht. En in je eigen dorp weet je ze vaak wel te vinden. Maar hoe leuk is het om er een dagje op uit te gaan om nieuwe kraampjes en verkoopstalletjes te ontdekken?

Verkoopkraam bij de weg

Kraampjes en verkoopstalletjes langs de weg vinden

Ga je eropuit om nieuwe verkoop kraampjes bij de weg te ontdekken, dan is het handig om te weten waar je de verkoopstalletjes kunt vinden. Gelukkig bestaan er verschillende websites waarop je alle verkoopkraampjes in de buurt kunt vinden. Hieronder vind je vier veel gebruikte en handige websites om de kraampjes bij jou in de buurt te vinden. Ook handig om te gebruiken wanneer je ergens in Nederland op vakantie bent!

1: www.buurtkraampje.nl

Op de website www.buurtkraampje.nl vind je een handige kaart waarop je in een overzicht alle kraampjes vindt. Ook kun je makkelijk op woonplaats, producten en regio zoeken.

2: www.fietsenvoormijneten.nl

De naam van deze site zegt het al: fietsen voor mijn eten is een consumentenplatform en een informatiebron om jouw dagelijkse eten bij elkaar te sprokkelen op de fiets (bron fietsenvoormijneten.nl).

Op www.fietsenvoormijneten.nl ga je eerst naar de regio en kom je via een klik op de regionaam in het overzicht met alle lokale kraampjes en winkels. Wanneer je vervolgens op de kraam/winkel klikt zie je welke producten ze aanbieden en de openingstijden.

3: www.verkoopstalletjes.nl

Ook een leuke website is www.verkoopstalletjes.nl. Een handige website waarop je gemakkelijk per provincie een overzicht krijgt van alle lokale kraampjes bij de weg. Deze website is in de coronacrisis ontstaan om boeren te ondersteunen. Uiteindelijk is de site uitgegroeid tot verzamelplaats van lokale kraampjes.

4: www.fairsy.nl

Op www.fairsy.nl vind je per provincie alle kraampjes met verse producten. Naast kraampjes langs de weg vind je op deze site ook boerderijwinkels, kwekerijen en nog veel meer winkels met streekproducten.

Kraam

Betalen bij kraampjes langs de weg

Betalen bij een kraam is vaak contact via een geldbakje. Neem dus zeker contant (klein)geld mee in je portemonnee wanneer je van plan bent bij een kraampje te gaan kopen. Maar steeds vaker zie je een tikkie QR code in een kraam hangen. Een handige manier om veilig te betalen.

Sinds afgelopen zomer heb ik ook een kraam bij de weg. En ik merk dat er steeds vaker gebruik gemaakt wordt van de QR code. Maar contant betalen gebeurt toch het vaakste. En gelukkig hebben we tot nu toe alleen nog maar eerlijke betalende klanten gehad!

Betalen bij de kraam
Betaalopties bij de kraam.

Een kraampje langs de weg: mijn ervaring!

Sinds deze zomer hebben ik dus ook een kraam bij de weg staan (Poelbuurt 13 Opende). Hierin verkoop ik onder andere verse scharreleieren, jam, fruit en groente (seizoensgebonden). Maar ook boeken, spelletjes en andere snuisterijen. Het aanbod in de kraam is wisselend omdat ik vooral seizoen producten verkoop. Naast deze producten verkoop ik ook af en toe zelfgemaakte taarten of brood in de kraam (beperkt aanbod).

Vooral de reacties die je van (potentiele) kopers krijgt maken het hebben van een kraam langs de weg zo leuk! Veel mensen nemen een kijkje in onze kraam tijdens hun wandeling of fietstocht. En het blijft bijzonder om ineens een leeg verkochte kraam te hebben zonder te weten wie je koper is. Wanneer je vervolgens nog vraag om gebak, jam, appels of peren krijgt door kopers die eerder bij je geweest zijn dan ben je best een beetje trots.

Lokale producten verkopen
Verse producten in de kraam.
Eigengemaakte appelmoes
Huisgemaakte appelmoes

Nog meer leuke kraampjes in Opende (Westerkwartier)

Naast mijn eigen kraam vind je op de Poelbuurt in Opende nog 2 andere verkoopstalletjes langs de weg. En wanneer je hier een rondje door het dorp wandelt of fietst, kom je nog veel meer leuke kraampjes tegen.

Plan een route en ga eropuit!

Gegarandeerd dat er bij jou in de buurt ook verschillende verkoopstalletjes zijn. Dus trek de wandelschoenen aan of pak de fiets uit het hok, plan een route via bovengenoemde websites en kijk wat er bij jou in de buurt te koop is!

Meer boerderijuitjes in Groningen en Friesland

Al eerder schreef Kristel van www.zoekdeboer.nl een gastblog voor overyonne.nl. Je leest in deze blog 5 tips voor een superleuk uitje naar de boerderij: Blog met boederijuitjes

Opzoek naar een markt met streekproducten? Lees dan deze blog: Streekproductenmarkt Nienoord.

Ga goed voorbereid op pad en neem een handige tas mee voor al je aankopen!

Heb jij een tip voor een leuke kraam bij jou in de buurt? Plaats het hieronder in een reactie zodat andere lezers deze kraam ook ontdekken!

You may also like

1 reacties

fan'f Famke 21 juli 2023 - 15:05

Fan’t Famke boerderijvakantie.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.