Bezoek de molen van Surhuisterveen en koop de heerlijkste bakmixen

door Yvonne
Molen van surhuisterveen

De molen van Surhuisterveen is absoluut een bezoek waard. Elke zaterdagochtend is de molen open voor bezoek en met een beetje geluk (én wind) draait de molen volop terwijl jij geniet van dit unieke stukje geschiedenis. Wil je na een bezoek aan de molen thuis nagenieten? Dat kan met de heerlijke, in de molen gemalen en gemaakte meelsoorten en bakmixen waarmee je thuis in een handomdraai de lekkerste cakes of pannenkoeken maakt.

De molen van Surhuisterveen: Nôtmûne Koartwâld

Dat de korenmolen van Surhuisterveen uniek in zijn soort is, wordt mij tijdens mijn bezoek op een zaterdagochtend al snel duidelijk. Molenaar Edo Werkman vertelt enthousiast over de achthoekige stellingmolen, gebouwd in 1864:

“De molen werd vroeger gebruikt als roggemolen, maar nu malen we voornamelijk nog tarwe. Van de meel die we in deze molen malen maken we verschillende bakmixen en we leveren het meel aan bakkerijen hier in de buurt”.

Ambachtelijke bakmixen
Ambachtelijke bakmixen

Winkeltje met ambachtelijk gemalen bakmixen

Deze verschillende bakmixen die van het ambachtelijk gemalen meel gemaakt worden, zijn dus te koop in het kleine winkeltje onder in de molen. Ook bij Potje Met, de verpakkingsvrije winkel in Surhuisterveen, kun je de verschillende bakmixen kopen. En Bakkerij van der Bijl in Surhuisterveen, verkoopt onder andere molenbrood en meer heerlijke broodsoorten gemaakt van het ambachtelijk gemalen meel van de molen in Surhuisterveen.

Molenwinkel surhuisterveen
Molenwinkel surhuisterveen.

Bezoek brengen aan de molen in Surhuisterveen

Naast de kleinschalige productie van verschillende meelsoorten, is de molen elke zaterdagochtend geopend voor publiek en klanten. Je kunt als bezoeker de molen van binnen bekijken en via de smalle trappetjes klim je tot hoog boven de huizen van Surhuisterveen. Zodra je buiten op de reling staat die om de molen heen zit, heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de landerijen.

Koartwald molen uitzicht
Uitzicht vanaf de molen

Tijdens mijn bezoek aan de molen heb ik het geluk dat er een beetje wind staat, hierdoor kan ik van vlakbij de wieken zien draaien. Dit blijft een indrukwekkend gezicht. En hoe bijzonder is het dat de wind ervoor zorgt dat de molen kan malen wat uiteindelijk een prachtig ambachtelijk product oplevert? Dit hebben ze vroeger maar prima bedacht.

Uniek wieksyteem van de molen

Een molen met een uniek wieksysteem

Terwijl ik met bewondering naar de grote wieken kijk, vertelt vrijwillig molenaar Edo dat deze wieken een uniek systeem hebben dat zeldzaam is voor Friesland:

“In 1900 zijn de wieken van deze molen voorzien van houten kleppen terwijl de meeste molenwieken van Friesland met een zeil bekleed zijn om de windvang te reguleren. Dit houten kleppensysteem reguleert de windvang uit zich zelf: wanneer de wind toeneemt en de molen sneller begint te draaien openen de kleppen door de winddruk en snelheid van de wieken”.

De molen draaiende houden gebeurt met vrijwilligers

Naast wind om de molen draaiende te houden, zijn er meerdere vrijwilligers actief betrokken bij de molen in Surhuisterveen. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat alle lekkere producten te koop zijn in het winkeltje en dat jij als bezoeker de molen kunt bezichtigen. Ook zorgen ze voor het onderhoud en promotie van de molen. Mocht je nog wat tijd over hebben: de molen is nog opzoek naar een aantal vrijwilligers.

Vrijwillig molenaar
Vrijwillig molenaar

Praktische informatie van de molen in Surhuisterveen

AdresKoartwâld 6
9231 HZ Surhuisterveen
OpeningstijdenZaterdagochtend 9.00-12.00 uur
Social media Facebook en Instagram

Bezoek nog meer molens in Friesland

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer molens in Friesland bezoeken? Dat kan. Op de website van stichting de Fryske Mole vind je een overzicht van alle molens in Friesland. Eén molen die echt een bezoek waars is, is de molen in Witmarsum. In deze molen maalt, bakt én verkoopt Mevrouw de Molenaar heerlijke ambachtelijke en dus versgebakken producten. Zo ongelofelijk lekker!

Laat je mij weten via een reactie wanneer je de molen bezocht hebt? En welke bakmix jij echt mee naar huis ‘moest’ nemen?

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.