Is een boekhoudprogramma voor kleine ondernemers echt handig?

door Yvonne
Boekhoudprogramma voor kleine ondernemers

Deze vraag stel ik mij bijna elke keer wanneer ik weer een rekening de deur uit doe. En dat zijn er heus nog niet veel hoor. Maar toch, nu hou ik alles bij via een excel bestand. Hoog tijd om te kijken of een boekhoudprogramma voor kleine ondernemers zoals mij toch handiger is.

Boekhoudprogramma voor kleine ondernemers

Eerlijk is eerlijk, ik noem mijzelf (nog geen) ondernemer. Ik ben een blogger. Of influencer zoals anderen wel zeggen. Maar dat woord vind ik nog erger… Maar in de wereld van zelf geld verdienen, heet je nou eenmaal ondernemer.

En ondernemers hebben met rekeningen te maken. En administratie en belasting. Kortom, naast het leuke werk dat je doet heb je nou eenmaal een aantal (minder leuke?) verplichtingen.

Overzichtelijke administratie

En al die administratie in de vorm van inkomsten, kosten en andere regelzaken, die hou je het liefst overzichtelijk bij elkaar. Zonder te veel werk. Een handig boekhoudprogramma die stap voor stap te begrijpen is, klinkt mij als muziek in de oren. Want als ik aan één ding een hekel heb, is het wel de administratie doen.

Ondernemen en je boekhouding

Maar helaas, de administratie komt er nu eenmaal bij. Naast mijn werk als blogger, ben ik sinds kort ook zelfstandig trouwambtenaar en ceremoniespreker. Dat betekent nog meer administratie. Super leuk natuurlijk, want administratie betekent ook dat je onderneming goed loopt. En daarvan kun je als startend ondernemer alleen maar dromen!

Boekhoudprogramma startende ondernemer

Voorwaarden voor een handig boekhoudprogramma

Terug naar de vraag waarmee ik deze blog begon: is een boekhoudprogramma voor kleine ondernemers echt handig? Intussen ben ik zover dat ik deze vraag met ja beantwoord. Voor dat boekhoudprogramma heb ik wel een paar voorwaarden:

 • Het moet makkelijk in gebruik zijn
 • Met één overzicht een duidelijk beeld van je financiën
 • Het moet een koppeling hebben met mijn bedrijfsrekening
 • Bij- en afschrijvingen van die rekening moeten automatisch in het programma opgenomen worden
 • Aanpassingen die ik moet doen, moeten automatisch opgeslagen worden voor een volgende keer
 • Snel online hulp als ik iets niet snap
 • Het boekprogramma moet een aansprekend uiterlijk hebben

Handig boekhoudprogramma voor een webshop

Terwijl ik op internet op zoek was naar informatie over boekhoudprogramma’s, ontdekte ik dat er zelfs een boekhoudprogramma voor kleine ondernemers is waarbij je makkelijk en eenvoudig een webshop kunt beginnen. Dat heb ik nu nog niet, maar zit er soms wel aan te denken. En dan is het toch makkelijk wanneer je dat via hetzelfde boekhoudprogramma kunt doen.

4 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma

Al met al is er genoeg keuze voor boekhoudprogramma’s. Ik heb veel geleerd van een rondje informatie inwinnen via internet. Voordat jij ook gaat kiezen voor een handig programma, bedenk dan heel goed wat voor jouw onderneming belangrijk is. En natuurlijk voor jezelf. Want jij gaat er tenslotte mee werken. En je kiest vaak een boekhoudprogramma om je administratie makkelijker te maken. Hierbij een paar tips om rekening mee te houden:

 • Bedenk vooraf wat voor jou echt belangrijk is
 • Check of er een snelle online hulpdesk is
 • Spreekt de lay out je aan?
 • Wil je (nu of in de toekomst) een webshop koppelen aan je boekhoudprogramma?
Boekhoudprogramma tips

Boekhoudprogramma voor kleine ondernemers

Als kleine ondernemer heb je nou eenmaal niet de luxe van een administratie afdeling binnen je bedrijf. Dus bedenk echt wat jij handig vindt en oefen met een verschillende programma’s (kan gratis) en maak daarna je keuze. Heb je eenmaal gekozen voor een boekhoudprogramma, dan wissel je niet zo eenvoudig meer. Een goede voorbereiding en informatie inwinnen is dus essentieel!

Waar moet een boekhoudprogramma voor jou aan voldoen?

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.