Je hebt besloten om een mantelzorgwoning in je tuin te plaatsen. Een geweldige stap, maar nu komt de vraag: hoe richt je de mantelzorgwoning zo handig mogelijk in? Met mijn jarenlange ervaring in de thuiszorg deel ik in dit artikel 7 praktische tips voor een juiste inrichting. Een slimme en efficiënte inrichting zorgt voor nog meer woonplezier zorgen.
De mantelzorgwoning goed inrichten wordt vaak vergeten
Wanneer je een mantelzorgwoning in je tuin wilt plaatsen, zijn er verschillende bedrijven die je prima kunnen informeren over de mogelijkheden van mantelzorgwoningen. Op internet is genoeg te lezen over het financieren van de zorgunit en of er een vergunning nodig is. Maar tips voor het inrichten van de mantelzorgwoningen, die vind je nauwelijks. Daarom dit artikel met 7 tips om de zorgunit zo praktisch mogelijk in te richten.
1. Voor wie is de mantelzorgwoning?
Belangrijkste om rekening mee te houden is de persoon voor wie de mantelzorgwoning is en waarom deze persoon zorg of begeleiding nodig heeft. Want niets vervelender dan te wonen in een woning waar je je niet thuis voelt. Betrek dus altijd diegene goed bij het inrichtingsplan, zo voorkom je verkeerde beslissingen.
2. Zorg voor voldoende licht in de mantelzorgwoning
Wanneer je ouder wordt of minder zelfstandig, dan ben je vaak afhankelijk van anderen om erop uit te gaan. Hoe fijn is het dan dat je vanuit de woning zoveel mogelijk van de omgeving meekrijgt? Zorg dus voor voldoende ramen in de woning. Genoeg licht zorgt ook voor een beter mentaal welzijn. Naast voldoende ramen is een goed lichtpan voor de woning ook onmisbaar. Goed zicht in huis wanneer het donker is , zorgt voor een betere oriëntatie én helpt valrisico’s te verlagen.
3. Bewegingsruimte is essentieel
Niets vervelender dan een krappe ruimte. Zeker wanneer je hulp nodig hebt bij de verzorging. En dat geldt ook voor de zorgmedewerker. Zorg daarom voor voldoende beweegruimte rond belangrijke plaatsen. Denk hierbij aan een ruime douche, wc en slaapkamer. TIP: plaats een schuifwand tussen de slaapkamer en de woonkamer. Tijdens de verzorging kan de deur open geschoven worden. Een eventuele tillift, rolstoel of rollator is dan geen sta in de weg tijdens de verzorging. (Schuifdeuren in de hele woning zijn sowieso een goed idee.)
4. Beperk het valrisico door de juiste aanpassingen en inrichting
Vallen is het grootste risico op achteruitgang bij ouderen of minder validen. Zorg daarom altijd voor voldoende beugels aan de muur, leg geen losse tapijten op de vloer, zorg voor een antislip laag in de douche en zet geen kleine krukjes of tafels met uitstekende poten in het looppad.
5. Goed dag-nacht ritme is belangrijk
Voldoende rust is voor iedereen goed. Zorg daarom dat de slaapkamer goed verduisterd kan worden, dat de mantelzorgwoning goed geïsoleerd is tegen lawaai en zorg voor voldoende ventilatie. Horren voor de ramen en deuren helpen tegen irritante muggen en met een airconditioning is er voldoende verkoeling in de woning mogelijk.
6. Richt de mantelzorgwoning herkenbaar in
Aansluitend op de tip om de bewoner bij de inrichting te betrekken, is het belangrijk om vooral de eigen spullen van de bewoner in de woning te zetten. Zeker wanneer er cognitieve (geheugen) problemen zijn. Herkenning zorgt voor minder verwarring en dwaalgedrag.
7. Drempelvrij genieten van de tuin
De tuin is ook een belangrijk onderdeel van de woning. Zorg daarom dat er een drempelvrije toegang voor de tuin is. Gebruik vooral geen losse steentjes in de tuin en zorg voor een vlak terras. Bloembakken op hoogte zijn erg handig en zorgen vaak voor veel tuinplezier. Zorg ook altijd voor een schaduwplek in de tuin. Uitdroging is een groot risico voor ouderen. Zorg daarom ook in de tuin voor voldoende koele plekken.
De mantelzorgwoning inrichten is ook leuk!
Heb je het inrichtingsplan voor de mantelzorgwoning rekening gehouden met bovenstaande tips? Dan wordt het echt leuk! Nu kun je kleuren, stoffen, meubels en zoveel meer uitzoeken. Maar ga dus vooral combineren. Wat gaat mee vanuit de oude woning en wat moet er gekocht worden? Hoe maak je daar samen een mooi geheel van? Genoeg keuze en mogelijkheden tegenwoordig om van mantelzorgwoningen een echt thuis te maken.
Want een echt thuis is zo belangrijk. Zeker wanneer je door een ziekte of je leeftijd al zoveel het ‘moeten’ inleveren. Zorg daarom voor een heerlijk thuis van de nieuwe bewoner bij jou in de tuin, dan kom je zelf ook veel liever op bezoek…