Wanneer een rond kleed kiezen in plaats van rechthoekig?

door Yvonne
Waarom een rond kleed

Je wilt een ander vloerkleed in je woonkamer. Of je zoekt wat meer sfeer, verbinding en warmte in huis. Dan is een vloerkleed echt een goed idee. Maar wanneer kies je voor een rond vloerkleed en wanneer voor een langwerpig tapijt? Deze 5 tips helpen je de juiste keuze te maken!

Wanneer een rond kleed in je woonkamer kiezen

Zelf heb ik al jaren een rond vloerkleed in de huiskamer. Ooit begonnen met rechthoekig groot vloerkleed, maar nu wil ik niet alleen nog maar een rond tapijt. Althans, met de meubels die ik nu in huis heb staan, want niet in elk interieur is een rond vloerkleed de beste optie.

Oud roze rond vloerkleed

Tips die je helpen bij het kiezen bij de juiste vorm van je vloerkleed

In deze blog geef ik je 5 tips om wel of juist niet voor een rond vloerkleed te kiezen. Deze tips zijn echt uit eigen ervaring en naar aanleiding van een advies die ik ooit heb gehad van een interieur stylist. En omdat het juiste formaat vloerkleed echt het verschil in een kamer maakt, deel ik ze graag met je.

1. Een rond kleed zorgt voor een focus punt

Op de één of andere manier zorgt een rond kleed ervoor dat je je aandacht op één plek in de kamer richt. Zeker wanneer deze plek anders maar wat ‘los’ staat van de rest. Denk bijvoorbeeld aan een werkplek in je woonkamer. Door een rond kleed te kiezen, versterk je de plek meer, maar zorg je ondertussen wel voor samenhang in het geheel. Deze plek staat er dan wat minder ‘verloren’ bij.

2. Verbreek de strakke lijnen in je kamer

Heb je een rechthoekige bank, (salon) tafel en strakke kasten in je woonkamer staan? Dan schreeuwt de ruimte om wat zachtheid. Door het toevoegen van een rond vloerkleed, breng je op een makkelijke manier een zachtere vorm in je woonkamer. Daardoor wordt het direct sfeervoller en gezelliger.

Rond vloerkleed of rechthoekig

3. Ook een rond kleed zorgt voor geluidsdemping

Deze tip geldt natuurlijk ook voor een rechthoekig kleed. Een vloerkleed maakt echt een groot verschil in geluidsdemping in je (woon)kamer. Dat is voor mij altijd een heel belangrijke reden waarom ik voor een vloerkleed in een kamer kies. Het maakt de ruimte qua geluid zoveel prettiger.

4. De vorm van je (salon) tafel bepaalt de vorm van je kleed

Zelf vind ik bij een ronde tafel een rechthoekig kleed (meestal) mooier staan. Ik hou wel van dat contrast in vorm. Ga je liever voor eenheid of wil je juist meer samenhang zoals bij tip 1 beschreven, kies dan juist wel voor een rond vloerkleed onder een ronde tafel.

Rond kleed zorgt voor samenhang

5. Een rond kleed zorgt voor minimalisme

De ronde vorm van een vloerkleed zorgt onbewust voor een minimalistische inrichting. Je krijgt minder de neiging iets toe te voegen aan je interieur. Dit heeft vooral met dezelfde reden als bij tip 2 te maken: de ronde vorm verbreekt lijnen in de kamer waardoor het completer aanvoelt.

Waarom een rond kleed ook in je kantoor een goed idee is

Een rond vloerkleed is niet alleen in de woonkamer een goed idee. Ik heb al jaren een rond kleed op mijn kantoor. Wel een laagpolige in verband met het rollen van de bureaustoel. Ik vind een kleed onder het bureau zoveel mooier dan zo’n plastic tapijtbeschermer. Het geeft ook direct geluidsdemping en is warmer aan de voeten. Een win-win situatie! TIP: kies voor een wasbaar vloerkleed als je met schoenen op kantoor zit, of zoals ik gedaan heb voor een rond buitenkleed. Deze is ook makkelijk schoon te maken én de bureaustoel rolt er makkelijk op.

tapijt onder bureaustoel

Ga jij voor rond of rechthoekig?

Hopelijk helpen deze 5 tips jou om de keuze te maken voor het juiste vloerkleed in je woonkamer. Laat je in een reactie weten waar jij uiteindelijk voor gekozen hebt?

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.